7 zile cu bunica

20180804_162659

Azi e despre vacanţă. Vacanţa aceea în care, dintr-un motiv, sau altul, ai decis să pleci fără copil şi îţi faci o mulţime de griji cu privire la cum o să fie pentru acesta. La fel de bine, poate să fie şi despre o delegaţie, sau chiar, cazul mai trist, o vizită mai lungă la spital. Orice implică despărţirea de cel mic, pentru mai mult de câteva ore, o stare de anxietate şi o mulţime de întrebări fără răspuns, cu privire la cum se va simţi acesta, fără tine, îngrijit de o altă persoană.

Pentru astfel de situaţii, eu propun un calendar. Se numeşte „7 zile cu bunica”, dar pot fi 7 zile cu bunicul, bona, tati, sau oricine altcineva.

Acest calendar numără zilele rămase până la întoarcerea părinţilor / mamei şi primul şi cel mai mare avantaj al lui e chiar acesta. Copilul înţelege că mama se va întoarce, iar timpul capătă sens pentru el. Pe măsură ce zilele trec, acestea sunt marcate, chiar de către el, cu o cariocă.

Calendarul este realizat din fetru şi cuprinde 7 buzunare numerotate, ce ascund, fiecare, un cartonaş cu un mesaj. Poate să aducă entuziasm, în loc de tristeţe şi crize de plâns. Surpriza găsită zilnic, în fiecare buzunar, poate fi începutul unei zi minunate.

Activităţile incluse:

 1. Bunica citeşte

În prima zi, bunica citeşte o carte nepoţelului. Dar nu orice fel de carte. M-am gândit la două variante, care nouă ni s-au părut minunate. Prima, Amadeus doarme la bunici, este pentru copii mai mici şi, în câteva pagini cartonate, vorbeşte chiar despre acest subiect.

Cea de-a doua – Răţoiul interzice – este pentru copii mai mari, de la 3 ani în sus. Datorită desenelor foarte sugestive se potriveşte însă şi copiilor mai mici, dacă „citim” pe poze. Nu ştiu în ce măsură va înţelege copilaşul mesajul, dar adultul de lângă el sigur o să îl înţeleagă şi asta contează. Deşi nu tratează direct subiectul despărţirii copilului de părinte, cartea ne vorbeşte despre o gâscă, stăpână a iazului, care pleacă pentru câteva zile şi îl desemnează pe răţoi să aibă grijă de lac şi de locuitorii acestuia, în lipsa ei. Răţoiul face o mulţime de gafe, care pornesc de la faptul că îşi doreşte ca totul să fie liniştit şi toţi să-l asculte. Când chiar liniştea aceasta devine apăsătoare, răţoiul înţelege o mulţime de lucruri. La final, gâsca se întoarce şi cu toţii sunt fericiţi. Ca să vă faceţi o idee mai bună, puteţi asculta povestea, citită de Prinţesa Urbană, aici .

 1. Cu bunica la cumpărături

După descoperirea cartonaşului, bunica şi copilul fac o listă de cumpărături, împreună. Păstrarea în siguranţă a listei poate fi chiar responsabilitatea copilului.

Calendarul include două sacoşe de cumpărături, una mai mare, pentru bunica şi una mai mică, pentru nepoţel. Pe prima este scris „Bunica”, iar pe cealaltă numele copilului.

De reţinut că activitatea ar trebui să aibă ca scop principal petrecerea timpului împreună  şi nu aprovizionarea obişnuită cu alimente. Propunerea mea e ca pe listă să fie trecute ingredientele necesare activităţii din ziua următoare.

 1. Bunica şi copilul gătesc împreună

Nouă ne-a plăcut mult pizza, din cartea de bucate a Prinţesei Urbane, Mami, e gata?, dar puteţi alege orice altă reţetă. Scopul activităţii nu este realizarea unui fel de mâncare spectaculos. Scopul este, din nou, ca bunica şi copilul să petreacă timp de calitate împreună, chiar dacă fac dezastru în bucătărie.

Felul de mâncare ales va fi preparat cu ingredientele cumpărate în ziua anterioară. Pentru ca activitatea să aibă succes, este de preferat ca, la început, să i se explice copilului regulile. Acestea ar trebui să fie puţine; doar cele strict necesare. Dacă, spre exemplu, se găteşte cu ouă, e bine să i se spună că nu are voie să bage mâinile în gură. Dacă e prea mic pentru a accepta asta, se alege o reţetă care nu conţine astfel de ingrediente.

 1. Activitate specială cu bunica.

În ziua a IV-a, bunica alege activitatea. Poate fi orice îi place ei; chiar acesta este scopul – ca nepoţelul să o cunoască mai bine pe bunica. Atât timp cât activitatea este prezentată cu entuziasm şi copilului îi sunt prezentate clar şi pe înţelesul lui, atât regulile, cât şi beneficiile, sigur va avea succes.

Pot merge la biserică, sau în vizită la o vecină/ rudă, la teatru, sau la un concert. Pot face împreună diverse obiecte hand-made, sau – de ce nu? – pot face curăţenie în casă. Activitatea în sine nu e cea mai importantă, ci felul în care aceasta este prezentată.

 1. Copilul colorează cu bunica

Pachetul include o carte de colorat, nu şi creionele colorate. Acestea pot fi cumpărate în timpul plimbării zilnice, sau anticipat. Bunica poate colora împreună cu nepoţelul, iar desenele ar trebui păstrate într-un loc special, pentru a fi oferite cu drag mamei, la revenirea acasă. Din nou, regulile ar trebui explicate înainte. Colorăm pe foaie, nu pe pereţi, covor etc. În cazul copiilor mai mici se poate crea un perimetru sigur, pentru evitarea accidentelor, eventual prin întinderea unui cearceaf mai vechi, pe jos, sau prin realizarea activităţii pe balcon, sau în curte. Eu aş sugera şi carioci care se spală uşor şi sunt sigure pentru copii mici, sau care pot fi folosite şi pentru pictură pe corp. Noi le folosim pe acestea.

 1. Biscuiţi cu bunica

Dacă, după experienţa cu pizza, bunica nu mai are curaj să încerce încă una care să implice gătit, bunica şi copilul pot merge împreună la o cofetărie, sau magazin, de unde să cumpere biscuiţi sau altceva bun, special pentru întoarcerea părinţilor. Bunicii, sau alte persoane care îngrijesc copilul, ar trebui să respecte felul în care părinţii au ales să îl hrănească pe copil. Dacă aceştia nu-i dau în mod obişnuit zahăr, n-ar trebui să-l introducă bunica, chiar şi doar din cauza faptului că, nefiind obişnuit cu asta, nu ştim cum va reacţiona copilul. Pentru astfel de cazuri, în loc de biscuiţi cumpăraţi, se poate alege un alt aliment permis, de comun acord cu părinţii (fructe proaspete, pentru realizarea unui platou decorat într-un fel deosebit; fructe uscate etc)

 1. Decorăm casa cu baloane

În ziua a 7-a se fac ultimele pregătiri pentru revenirea părinţilor. În acest sens propun decorarea casei cu baloane, caz în care distracţia va fi maximă, căci eu n-am văzut copil să nu se bucure la baloane. Acestea pot fi aruncate în sus, cu mâna, sau cu o eşarfă. Jocul cu baloane poate da startul unei serii întregi de alte jocuri, presărate cu porţii zdravene de râs. A se lua în calcul că baloanele se pot sparge, dar asta nu-i o tragedie.

Toate aceste activităţi au scopul de destinde atmosfera şi a de a transforma o situaţie privită cu teamă, într-una privită cu entuziasm. Cele şapte zile reprezintă un prilej bun pentru distracţie cu bunica. Ele sunt „vacanţa” copilului, pe care, data viitoare, acesta poate să o aştepte cu nerăbdare.

Cu puţină îndemânare, puteţi realiza singuri, acasă, un astfel de calendar. Altfel, puteţi cumpăra unul simplu, fără activităţi, de aici, urmând a îl personaliza singuri,  îl puteţi alege fix pe acesta, prezentat în articol. De asemenea, mă puteţi contacta aici, pentru a face unul special pentru voi. Orice e posibil. Dorinţă şi entuziasm să fie.

Rezumat conţinut Calendar „7 zile cu bunica”:

 • Calendar fetru cu 7 buzunare;
 • O cariocă pentru marcarea zilelor ce au trecut;
 • 7 cartonaşe cu activităţile de mai sus;
 • Săculeţ cu următoarele obiecte: Una din cele două cărţi, la alegere (Amadeus doarme la bunici/ Răţoiul interzice); două sacoşe textile, pentru cumpărături, cartea Mami, e gata?; o carte de colorat; un pachet cu baloane.

Acest articol inaugurează şi deschiderea noii pagini de pe blog – Magazin – unde puteţi găsi mai multe tipuri de calendare.

Notă: Fiecare copil e unic şi recţionează diferit. Folosirea acestui calendar nu garantează nimic şi calendarul trebuie privit ca atare – o idee drăguţă pentru managerirea unui situaţii dificile, dar şi o propunere de activităţi interesante.

Pozele sunt cu titlu de prezentare.

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close