Prima lună de grădiniţă

20180814_193614.jpgToamna se apropie cu paşi repezi şi, odată cu ea, prima zi de grădiniţă a copilului meu. Entuziasmul e departe. Deşi copilul pare ok cu ideea, eu am nişte emoţii uriaşe, când mă gândesc la asta.

Încercând să găsesc o soluţie pentru a reduce anxietatea generată de acest moment, m-am gândit că, dacă tot m-am apucat de făcut calendare pentru evenimente şi dacă noi am testat deja, cu succes, două dintre ele – Calendarul Advent, cu ocazia Crăciunului şi Calendarul pentru  recuperare, în urma operaţiei băieţelului meu –  aş putea face unul şi cu această ocazie.

Astfel, am conceput un calendar cu titlul PRIMA LUNǍ DE GRǍDINIŢǍ,  pentru perioada de adaptare la grădiniţă, util, deopotrivă, pentru părinţi şi copii.

Scopul acestui calendar e să ne aducă fix ce ne lipseşte – sau, mai corect spus, ce îmi lipseşte mie – entuziasmul. În plus, îl ajută pe copil să înţeleagă că părinţii chiar se întorc după el, în fiecare zi, şi în niciun caz nu va fi abandonat acolo. Aceasta din urmă presupun că e cea mai mare frică a copilului.

Cum funcţionează?

În fiecare dimineaţă, copilul descoperă într-un buzunar al calendarului, un cartonaş cu o  activitate interesantă, de făcut împreună cu părinţii în după-amiaza sau seara zilei respective. Astfel, va deveni clar pentru el că, după grădiniţă, va merge acasă/în parc, pentru a face ceva drăguţ cu mama/tata.

Dacă comunicarea cu grădiniţa e la un nivel avansat, poate fi trecută pe cartonaş şi o activitate ce urmează a fi făcută la grădiniţă, care ar putea să îl facă să îşi dorească să ajungă cât mai repede acolo.

Weekend-ul este marcat diferit, tocmai pentru a înţelege că acele zile vor fi petrecute doar împreună cu familia şi asta se întâmplă la sfârşitul fiecărei săptămâni.

În ceea ce priveşte activităţile, fiecare părinte poate propune ce se potriveşte pentru familia sa. Eu îmi propun ca sâmbăta să facem o plimbare mai lungă, cu toţii, într-un loc apreciat de amândoi copiii, iar duminica să fie zi de relaxare pentru mami şi activităţi cu tati, pentru copii. Cel mai probabil, copiii vor simţi lipsa tatălui şi vor avea nevoie şi de timp cu acesta.

Pentru activităţile din timpul săptămânii, m-am gândit la lucruri simple, care să includă plimbări în parcul preferat, gătit împreună, cărţi noi şi diverse activităţi distractive pentru ei, sau specifice lunilor de toamnă (ex.- adunăm ghinde, sau frunze uscate, pe care le folosim apoi în diverse proiecte).

La final, vom face o petrecere cu baloane şi prăjitură, pentru a sărbători prima lună de grădiniţă.

Sunt sigură că acest calendar va duce la mai mult timp de calitate petrecut împreună. În plus, pentru că, prin definiţie, îndeamnă la organizare şi stabilire a unor obiective, va face, cred, perioada aceasta de adaptare, mult mai uşoară, atât pentru părinţi, cât şi pentru copil.

Voi reveni cu detalii despre lista completă a activităţilor propuse de mine, dar şi despre cum a funcţionat la noi.

Până atunci, dacă vi se pare interesant şi doriţi să încercaţi această abordare, cu puţină îndemânare puteţi să vă confecţionaţi propriul calendar, sau, dacă doriţi unul ca cel din poză, mă puteţi contacta aici.

Calendarul este realizat din fetru – dimensiuni: 40×50 cm –  şi cuprinde 28 de buzunare, alături de cartonaşele aferente. Pe cartonaşe este trecută doar ziua, urmând ca fiecare părinte să aleagă activitatea potrivită. Activităţile nu trebuie să fie complicate, sau să necesite un efort deosebit, ci să presupună timp petrecut împreună şi să fie prezentate cu entuziasm!

Categories Calendare

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close