Regulile familiei

20180819_210301Am fost mereu conştientă de importanţa regulilor pentru copii, dar acest aspect a devenit cu adevărat important după ce am citit cele două cărţi de parenting ale Laurei Markham –  Părinţi liniştiţi, Copii fericiţi  şi Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi-.  Ştiam că e nevoie de reguli clare, puţine şi explicate pe înţelesul copiilor, dar nu cred că foloseam cu adevărat cuvântul regulă în faţa copilului. Să le scriu undeva nici nu-mi trecuse prin cap, având în vedere că el avea doi ani şi un pic şi, logic, nu ştia să citească.

Mi-am schimbat părerea cu privire la regulile scrise, după ce am citit cele  două cărţi. Mi-a luat câteva zile, dar până la urmă, am încropit, împreună cu copilul – aţi fi uimiţi de cât de cooperanţi sunt cei mici!-  tatăl său şi chiar şi bebeluşa adormită, Regulile casei. Adică, acele reguli care sunt atât de importante pentru noi, încât e musai să fie cunoscute şi bine definite şi pe care toţi membrii familiei să le respecte. Le-am trecut apoi pe o coală A4, pe care am lipt-o cu scotch, pe uşă. Atât am putut atunci. Eram destul de obosită şi fără chef de făcut lucruri drăguţe.

Chiar şi aşa, în varianta asta improvizată, efectul a fost incredibil. În scurt timp, băieţelul le-a învăţat pe dinafară şi chiar ne atrăgea el atenţia, dacă i se părea că ne abatem cumva de la ele.

Recunosc că ne-am hotărât să facem lista cu reguli pentru că, la acel moment, Tudor îşi manifesta emoţiile, fie ele pozitive, sau negative, muşcând. Devenise deranjant şi nu prea mai ştiam ce să facem. A funcţionat! Nu imediat şi nu doar asta, însă exerciţiul în sine a fost util pentru noi toţi.

Acum, având în vedere faptul că regulile noastre nu mai sunt toate de actualitate – pentru că Tudor nu mai muşcă – dar şi faptul că am început eu de tot felul de proiecte drăguţe, m-am gândit că,  dacă tot le schimbăm, să le prezentăm şi într-o lumină mai drăguţă.

Am făcut, aşadar, o ramă din fetru, cu 3 compartimente, pe care, în cazul în care vi se pare interesantă ideea şi nu vă mulţumiţi cu o coală A4 simplă – cum am făcut noi în primă fază – , vi-o propun şi vouă. Rama are avantajul de a putea fi folosită şi pentru a implementa o nouă rutină în viaţa copilului, spre exemplu, noul program ce vine la pachet cu grădiniţa, sau clasa 0.

Primul compartiment, cel din partea superioară este destinat  titlului (Regulile Familiei/ Regulile Casei/Program Grădiniţă/ Program Clasa 0 ).

Al doilea compartiment, cel mare, din centru, cuprinde regulile propriu-zise, sau programul. Acestea sunt stabilite de fiecare familie în parte şi, recomandarea mea – bazată şi pe informaţiile din cărţile de mai sus – este ca ele să fie scrise cu pixul/carioca, în faţa copilului, sau împreună cu copilul, dacă acesta ştie să scrie.

Ultimul compartiment, cel din partea de jos, este destinat unei fotografii a familie/ casei/ a copilului în drum spre grădiniţă/ şcoală.

Indiferent de suportul ales pentru regulile casei, e important să acordaţi o şansă copiilor mici, care, chiar dacă nu ştiu să scrie şi să citească, recunosc litere/cuvinte şi înţeleg cumva valoarea unui reguli scrise, mai ales dacă e pusă la vedere. La fel de important e ca toţi membrii familiei să respecte regulile, acestea să fie puţine şi clare şi să fie concepute împreună cu copilul, indiferent dacă acesta participă, sau nu activ. O listă cu reguli apărută peste noapte în camera de zi va avea un impact mic.

Nu în ultimul rând, toate regulile ar trebui să fie explicabile şi, implicit, explicate copilului pe înţelesul lui, cu argumente. Nu e suficient să spunem nu. E important să spunem şi de ce.

Bineînţeles că, pe lângă rama foto, recomand cu drag şi cele două cărţi! Amândouă sunt minunate, dar cea de-a doua e o adevărată comoară pentru familiile cu doi, sau mai mulţi copii.

Notă!

Preţul ramei este 35 de lei.

Regulile şi programul din fotografie reprezintă doar sugestii.

Pozele sunt cu titlu de prezentare. Culorile, sau nuanţele pot fi diferite. Veţi fi informaţi cu privire la acest aspect la momentul comenzii!

Categories Calendare

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close