Impactul imaginilor asupra copiilor

20180830_163845.jpgCopiii mici învaţă urmărind exemplul adulţilor. Aceasta e şi explicaţia pentru faptul că, uneori, deşi spunem de zeci şi zeci de ori ceva, copilul tot nu face cum zicem. Ca atunci când, de exemplu, îi cerem  să stea în scaunul de maşină , noi nu ne punem centura şi nu înţelegem de ce el nu ascultă.

Pe lângă exemplul personal , o mare importanţă o au imaginile. Când spun imagini, mă refer, pe lângă fotografii ,  la cuvintele scrise şi la tot felul de alte simboluri. Aici îmi amintesc de copilul meu, care a plâns de mama focului că nu l-am lăsat să sară ca la trambulină pe canapeaua extensibilă din sufragerie. Deşi i-am explicat cât am putut eu de bine de ce nu era ok, el pur şi simplu nu accepta. S-a oprit din plâns în momentul în care a văzut o etichetă prinsă de canapea – pe care iniţial nu o văzusem nici eu –  cu un simbol ce arăta clar că săritul e interzis. De atunci, de fiecare dată când cumpărăm ceva nou studiem cu atenţie instrucţiunile de utilizare. Cele mai multe au desenate şi aceste simboluri, foarte sugestive,  prin care ni se transmite ce nu e permis.  Sunt foarte bine receptate şi acceptate de copil şi a învăţat să le recunoască şi în locurile publice.

Dincolo de acestea, imaginile care surprind oameni şi/sau obiecte/acţiuni au un impact şi mai mare. Mai ales când sunt foarte mici, ei au tendinţa de a imita aproape orice văd, motiv pentru care imaginile sunt utile şi în construirea, implementarea şi respectarea unei rutine de către cel mic.

Un exemplu este momentul acela în care a venit vremea să meargă la somn, dar copilul ar face orice altceva – şi chiar face – numai să nu doarmă. Majoritatea specialiştilor recomandă să existe o rutină care să fie respectată mereu. Astfel, copilului îi va fi mai uşor să facă tranziţia de la joacă la somn şi implicit să accepte respectiva tranziţie. Acest program este şi mai eficient dacă este scris şi afişat la vedere, într-un mod în care şi copilul să îl înţeleagă. Putem face asta cu ajutorul imaginilor.

În subcapitolul „Cum îmi fac copilul să mă asculte?!”(p.78) din cartea Părinţi liniştiţi, copii fericiţi, autoarea ne spune  că una dintre soluţiile pentru a obţine cooperarea copilului este chiar stabilirea unei rutine, deoarece „ Cu cât ai mai multe rutine, cu atât mai puţine şanse ai de a te transforma în sergent de instrucţie. Dacă fotografiezi copilul în timp ce realizează activităţile de rutină şi le afişezi pe un mic poster, va reuşi, în timp, să îşi asume responsabilitatea pentru acestea. Rolul tău se va limita la a pune întrebări de genul: Ce trebuie să mai faci înainte să ieşi pe uşă? Hai să verificăm programul.” Astfel, în loc să îi spunem, sau să îi ordonăm noi să facă ceva, va spune singur, pe baza imaginilor din program şi îi va fi mult mai uşor să acţioneze.

Pentru o astfel de rutină am conceput rama  pe care o puteţi observa în fotografia de prezentare. Este realizată din fetru şi  are 6 compartimente: primul cuprinde titlul, iar cel mare din stânga cuprinde programul . În dreptul fiecărei acţiuni din program există un compartiment pentru o fotografie care să reprezinte respectiva acţiune. Aşa cum scrie şi mai sus, ideal este ca în aceste fotografii să fie chiar copilaşul pentru care se face programul.Îi puteţi face o poză când se spală pe dinţi, când doarme, sau făcând orice altă acţiune pe care doriţi să o includeţi în program. Dacă nu reuşiţi, o idee ar fi să fotografiaţi  jucăria lui preferată în ipostaza dorită.

Compartimentul din partea de jos este destinat unei fotografii a copilului, de preferat într-o ipostază care să aibă legătură cu rutina respectivă. Dacă, spre exemplu, este vorba de pregătirea pentru grădiniţă, îi puteţi face o poză în faţa grădiniţei, sau îmbrăcat, cu ghiozdanul în spate.

Preţul ramei (dim.aprox. 40×50 cm) este de 40 de lei şi include, pe lângă ramă,  carton simplu, pentru program şi titlu. Fotografiile nu sunt incluse în preţ.

Modelul de mai sus este cel standard. Rama poate fi personalizată în nenumărate feluri.

Pentru mai multe detalii mă puteţi contacta aici sau pe Facebook.

Notă! – Poza este cu titlul de prezentare. Nuanţele pot fi uşor diferite.

Categories Calendare

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close