Puşculiţa cu gânduri

20180905_145144Deşi e perfect normal să gândim, uneori, gândurile şi emoţiile asociate lor ne copleşesc. Sunt prea multe şi prea intense şi apar în cele mai nepotrivite momente. Seara, atunci când ne punem la somn, la joacă cu copiii, sau chiar la coafor, la muncă, sau acasă, ne amintim de tot ce-a rămas nerezolvat şi căutăm soluţii, sau pur şi simplu ne frământăm în zadar, nereuşind astfel să ne ancorăm în prezent, să ne relaxăm sau să fim cu adevărat productivi într-un moment sau altul.

Ultima dată când mi s-a întâmplat mie asta a fost chiar acum o săptămână când băieţelul meu a început să meargă la grădiniţă şi lucrurile nu erau deloc roz. Am fost atât de copleşită de treaba asta că preţ de câteva zile am fost absentă, atât când petreceam timp cu fetiţa, cât el era la grădi, cât şi când eram toţi trei, după aceea. Fizic eram acolo, cu ei, dar altfel eram departe tare. Mai rău e că atunci când gândurile ne copleşesc şi avem copii mici prin preajăm aceştia simt şi îi afectează destul de tare.

Chiar şi fără copii însă, putem face greşeli majore dacă atunci când încercăm să desfăşurăm o activitate suntem prezenţi acolo doar cu trupul.

În perioada aceasta mi-am amintit de o idee care mi-a venit acum câteva săptămâni şi care se numeşte Puşculiţa cu gânduri. Am pornit de la ideea, deja clasică, că atunci când nu poţi adormi seara, pentru că eşti copleşit de gânduri, ar fi bine să îţi imaginezi cum le iei pe toate aceste gânduri şi le pui într-o cutie închisă, eliberându-te astfel, cel puţin până a doua zi. Am dus această idee mai departe şi m-am gândit că ar fi interesant ca această cutie chiar să existe, în formă fizică, şi să nu fie folosită doar la somn, ci în toate acele momente în care un gând nu ne dă pace şi ne împiedică să trăim în prezent. Dacă, spre exemplu, în cazul meu, după ce că la grădiniţă nu e ok pentru el, acasă mai sunt şi eu absentă, e clar că nu e bine nici pentru mine, nici pentru copil. La fel de clar e şi că nu pot rezolva această problemă în timp ce suntem la joacă în parc, ba mai mult rău fac. Prin urmare iau acest gând, îl scriu pe o foaie şi eventual scriu şi cum mă face să mă simt (Mă simt neputincioasă pentru că nu pot schimba nimic la grădiniţa copilului. Sunt furioasă pentru că nimic nu merge bine la grădiniţă. Sunt îngrijorată pentru că nu ştiu cum să rezolv această problemă. etc) după care pun foaia într-o cutie şi îi închid capacul. Sau mai bine într-o puşculiţă, care este închisă de la bun început.

Ideea poate funcţiona în orice moment. Când suntem la muncă şi ne gândim la ce a rămas nerezolvat acasă, sau invers şi, bineînţeles, seara la somn. În ea putem pune probleme de rezolvat dar şi doar anumite emoţii, trăite atunci când, de exemplu,  ne e dor de cineva şi e imposibil să fim fix în acel moment cu persoana respectivă.

Puşculiţa poate fi deschisă în momentul oportun pentru rezolvarea uneia din probleme, sau la sfârşit de săptămână. În cazul din urmă s-ar putea să fim uimiţi de cât de mult s-au diminuat intensitatea sau importanţa unor din gândurile ce au stat închise în puşculiţă.

Puşculiţa cu gânduri poate fi găsită în format fizic pe acest site. Este realizată din lemn şi decorată manual prin tehnica decoupage. În fotografia de mai sus puteţi observa o astfel de puşculiţă, în care gândurile sunt trimise departe, tocmai la Paris J

Poate fi decorată în diverse moduri, în funcţie de preferinţele fiecăruia şi se realizează pe comandă.

De asemenea, poate fi realizată şi pentru copii, cu imagini adecvate varstei.

În varianta mai simplă, dacă nu doriţi să investiţi într-o puşculiţă, puteţi crea un document pe mobil, sau laptop, sau puteţi apela la o banală coală de hârtie. Orice poate funcţiona şi totul începe cu conştientizarea faptului că e nevoie să facem ceva, iar grijile ne împiedică să fim productivi.

Categories Calendare

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close