Avantaje şi dezavantaje ale „vacanţei” la ţară, cu copiii

În primul rând, menţionez că vorbesc despre o adevărată vacanţă la ţară şi nu despre a merge „la curte”, una de maxim 200 mp, unde găseşti, într-un colţ, câteva legume, sau 2-3 găini.

Vorbesc despre locul acela, unde oamenii se trezesc dimineaţa şi, după ce îşi clătesc faţa cu apă rece, întâi şi întâi merg să îngrijească de animale şi păsări şi asta le ia cel puţin o oră. Mai vorbesc despre gospodăria aceea imensă, unde mereu se găseşte ceva de făcut şi unde e o provocare să numeri tufele de roşii, sau pe cele de castraveţi; unde mănânci mărul direct din pom şi unde animalele nu-ţi mănâncă din palmă, căci nu sunt crescute pentru a fi animale de companie.

Într-un astfel de loc sunt eu acum şi mi s-a părut interesant să scriu aşa un articol. Nici eu nu ştiu ce o să iasă.

Avantaje:

 • Aerul proaspăt. Deşi sună a clişeu, e pe bune. Ştiu cum primul lucru pe care-l facem, când ajungem la munte, e să tragem adânc aer în piept. Aici, nu ştiu dacă faci, neapărat, asta, dar clar simţi diferenţa, când te reîntorci în aerul sufocant al oraşului.
 • Mâncarea proaspătă – la modul, mai proaspătă de atât nu se poate. Mama gătește zilnic, cu produse care sunt în proporție de 80% proaspăt culese din gradină.Adica se duce, culege ardeiul din gradina, îl spală și îl adaugă direct în ciorbă, sau salată.
 • Fructele proaspete. Culese, spălate – deşi nu chiar mereu, mai ales dacă vorbim de cele sălbatice – și servite.
 • Accesul la tentații nesănătoase e limitat. Da, exista magazin în sat și cel mai apropiat oraș e la 30 de minute, cu mașina. Odată ajunsă aici însă, nu prea îmi mai vine să mă urnesc,  pentru o ciocolată sau un Cola. Copiii ştiu şi ei că nu-s toate aşa accesibile şi, după aproximativ o zi, nici nu mai cer măcar, ceva ce s-ar găsi într-un magazin.
 • Copiii scăpă de plictiseală. De vreo doua zile a dispărut total din capul meu cuvântul „plictiseală”.  Nu-mi mai bat capul gândindu-mă la jocuri şi jucării. Descoperă singuri şi pare că resursele sunt nelimitate.
 • Televizorul si Youtube nu mai sunt interesante. Realitatea e mai faină.
 • Copiii petrec cam 2 ore pe zi în casa ( cu excepția somnului); restul timpului îl petrec afară. În oraş,  de prea multe ori, e exact invers.
 • Copiii au parte de experienţe inedite: strâng ouăle din cuibul găinilor; observă animalele în mediul lor natural; se plimbă cu tractorul sau atv-ul; culeg legume şi fructe; hrănesc animalele atunci când le e foame – dar şi când nu le e ; înţeleg mersul natural al lucrurilor, la ţară; se dau în leagăn cât vor ei, merg desculţi şi beau apă direct din fântână etc. Deşi toate astea sunt oferite, contra cost, în diverse alte locuri, experienţele nici nu se compară.
 • Copiii petrec – mult – timp de calitate cu bunicii şi părinţii.
 • Room-service gratuit, disponibil 24 din 24 de ore.

Dezavantaje:

 • Oricât de interesante ar fi noul mediu şi noii oameni, de prea multe ori, nimic nu se compară cu tati şi mami, în special cu mami. Mai ales dacă copilul e mai mic, se poate să aprecieze totul, dar neapărat cu mami lângă el, musai în braţe, mai în braţe ca în orice altă situaţie. Asta nu-i deloc ok pentru spatele mamei.
 • Nu toate gospodăriile de la ţară sunt gândite pentru a fi sigure pentru copii şi, pentru că sunt mari, nici nu pot fi (re) amenajate astfel, într-o zi-două. În clipa în care mi-am văzut copilul de 2 ani ţinând în mână o seceră, mi-am dat seama că nu poate fi lăsat deloc nesupravegheat. Sunt o mulţime de obiecte noi, necunoscute, iar dorinţa de explorare e imensă. Când am conştientizat asta – data trecută când am fost aici – , s-a cam destrămat ideea de vacanţă.
 • Copiii trec printr-o perioadă de adaptare, care poate să fie epuizantă pentru părinţi. Când îşi revin – îşi revin sigur, dacă avem răbdare – sunt prospeţi şi plini de energie şi cer acelaşi lucru de la părinţii care abia-şi ţin ochii deschişi şi echilibrul, când stau în picioare.
 • Dormitul într-un pat nou, după o zi în care atât copilul, cât şi părintele au respirat aerul tare şi proaspăt, poate să aibă efecte din cele mai diverse. Părintele doarme lemn. Se poate trezi însă, dezorientat şi panicat, în urletele copilului, care-a căzut din pat, în timp ce explora noul loc, pe întuneric. Copilul – teafăr, din fericire – adoarme instant, după o porţie zdravănă de plâns; despre părinte nu se poate spune acelaşi lucru.
 • Copiii experimentează, din plin, julituri din cele mai diverse. Sunt aşa entuziasmaţi că, uneori, nici nu-i mai doare şi, abia seara, se poate observa sângele, întărit deja. Părinţii sunt mândrii de ei, dar îşi amintesc şi că rana ar trebui spălată şi dezinfectată imediat.
 • Sub povara noilor experienţe frumoase, dar copleşitoare, unii copii îşi manifestă neliniştea printr-un somn agitat. Alţii dorm neîntorşi şi ziua sunt un ca un bulgăre uriaş de energie, ce se prăvăleşte peste părintele obosit din cauza celuilalt copil – acela care nu doarme.
 • Trebuie să te înarmezi cu răbdare şi să zâmbeşti la fraze de genul: „nu-l mai lăsa cu mâinile în apă, că-l doare în gât”. Şi prima, şi a doua oară şi a treia oară…
 • Bunicii nu-s disponibili chiar în fiecare moment, spre deosebire de clipele când ei vin în vizită la nepoţi. Aici chiar mai au şi altceva de făcut, în gospodărie, şi nici măcar nu le poţi reproşa asta.
 • Timpul de adormire al copiilor variază în funcţie de care şi câte animale se găsesc să-şi etaleze glasul, atât de atractiv pentru micuţi, fix după ce aceştia s-au băgat în pat.
 • Pisicile zgârie şi câinii latră şi muşcă. Nu pe noi, din fericire, dar aici, la ţară, pisicile au ca rol principal vânarea şoarecilor, iar câinii păzirea casei.

Nu am încă o concluzie şi e posibil şi să mai descopăr idei, căci mai am de stat câteva zile. 🙂

În altă ordine de idei, pentru o eventuală astfel de experienţă viitoare, îmi recomand: să măresc cantitatea de pansamente, betadină şi ser fiziologic din trusa de prim ajutor; să nu mai uit scaunul de masă (tip booster), dacă copilul are sub trei ani şi îmi doresc că, măcar la masă, să nu ne ţinem în braţe;  să pun multe perne mari pe jos, în jurul patului în care dorm copiii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s