L.E. – Acest articol, alături de altele ca el, se găsește acum și pe site-ul nou, creat special pentru mâncarea fără sare – Delicii fără sare
Primele mele întâlniri cu creveţii n-au fost cele mai plăcute. Ba chiar, aş putea spune că au fost oarecum nedrepte. Faţă de creveţi, bineînţeles.
Îmi imaginam creveţii şi toate fructele de mare, ca fiind gelatinoase şi greţoase. Mirosul îmbietor care inunda bucătăria atunci când gătea soţul meu îmi activa toate simţurile, dar ideile preconcepute mă împiedicau să îndrăznesc să gust. Până într-o zi, când mi-am făcut curaj. Prima dată, un sfert mestecat cu ochii închişi, a doua oară o jumătate, urmată repede de un crevete întreg. De-aici până la momentul acela în care am ajuns să ne certăm, la masă, pe ultimul crevete, a mai fost doar un pas. Azi, pot spune tare că sunt minunaţi creveţii! Desigur că ţine de gusturi şi pot exista oameni cărora chiar să nu le placă, dar mai sunt două aspecte. Primul e că gusturile se şi educă, iar al doilea e că alegerea de a mânca, sau nu creveţi ar trebui să fie corectă şi luată după ce au fost degustaţi. Altfel, bazându-ne pe idei preconcepute putem pierde un adevărat festin culinar.
În plus, în ceea ce priveşte sarea, la creveţi nu puneam nici înainte. Sunt prea gustoşi ei, pentru a avea nevoie de sare.
Există o mulţime de reţete pe net şi o mulţime de informaţii despre creveţi. Nu le repet eu aici. De reţinut însă că acei creveţi roz sunt prefierţi şi că timpul de gătire e în general, destul de mic. Ca în orice alt caz, cei proaspeţi sunt, bineînţeles, mai buni. Recunosc însă că eu mă mulţumesc şi cu gustul celor congelaţi, care nu e rău deloc.
Reţeta de mai jos o pregăteşte, de obicei, soţul meu:
Ingrediente:
- 18 creveţi
- 1 ceaşcă cu vin alb
- 2 linguri ulei de măsline
- Zeamă de lămâie, proaspăt stoarsă
- Unt – aproximat o lingură
- 2-3 căţei de usturoi
- Busuioc proaspăt
- Pătrunjel proaspăt
Preparare
Creveţii se spală şi se pun pe un servet, pentru a se absorbi apa în exces.
Se încinge uleiul, într-o tigaie încăpătoare (ideal ar fi să nu punem creveţii unii peste alţii ) şi se adaugă creveţii. Se prăjesc puţin, pe fiecare parte şi apoi se adaugă vinul, usturoiul şi busuiocul.
Când vinul s-a evaporat, se adaugă lingura cu unt şi se amestecă până se topeşte. Se opreşte apoi focul, se scot creveţii pe o farfurie, cu tot cu sosul format, se stropesc cu seamă de lămâie şi se presară peste ei pătrunjel proaspăt.
Dacă doriţi un adevărat dezmăţ, îi puteţi servi alături de cartofi prăjiţi şi mujdei de usturoi. Dacă vă doriţi o masă echilibrată, mai blândă cu stomacul, şi la fel, sau chiar mai gustoasă, îi puteţi servi alături de legume fierte, sau la abur (recomand broccoli şi baby morcovi) şi o salată de rucola, în care e musai să adăugaţi şi oţet balsamic.
Broccoli e o legumă cu care, la fel ca şi în cazul creveţilor, începutul e mai greu. Asociată însă cu preparatul potrivit, care să îi scoată gustul în evidenţă, este minunată. Morcovii aceia mici sunt mai fragezi şi mai dulci ca cei normali, iar rucola e şi ea deosebită şi se găseşte proaspătă, în unele pieţe, produsă chiar în România. E puţin diferită, ca aspect, faţă de cea din supermarket, dar e foarte gustoasă!
Pentru cei cărora regimul le permite, recomand şi un pahar cu vin alb.
Altfel, de reţinut este că fructele de mare sunt printre cele mai potrivite pentru a fi gătite fără sare. Aceasta din urmă n-ar trebui adăugată nici atunci când nu ţinem regim. Pur şi simplu, e în plus. Dovadă în acest sens e şi supa cu fructe de mare, preparată în restaurantul Alioli, pe care îl recomand, încă o dată. Supa asta e pur şi simplu delicioasă şi, la cerere, se prepară fără sare.
Poftă bună!
Photo by Dana DeVolk on Unsplash