Unde sunt copiii toamna?

photography of child pushing the wagon
Fotografie de Jennifer Murray pe Pexels.com

Nu-mi place să generalizez. Mai ales că sunt conştientă de faptul că lumea mea e mică, chiar foarte mică. Prin urmare, precizez că mă raportez la ea şi la ce cunosc eu.

Acum mai multe zile, când vremea se racise, m-am gândit, cu părere de rău, că, cel mai probabil, iar au copiii mei ora de plimbare altfel decât majoritatea. Pentru că de fiecare dată când ieşeam afară nu vedeam niciun alt copil.

Când s-a făcut cald şi frumos din nou, mi-am dat seama că nu e chiar aşa. Parcurile şi locurile de joacă din parc s-au umplut iar, chiar prea mult, motiv pentru care în mintea mea au început să răsară întrebări.

În altă ordine de idei, eu ador să stau în casă. Îmi place să privesc ploaia şi zăpada de pe geam, eventual cu un ceai cald lângă mine şi învelită bine în pături pufoase. Plimbările prin ploaie şi frig nu sunt deloc preferatele mele. Totuşi, am început să le văd dintr-o altă perspectivă, de când am copiii. Pentru că ştiu că aerul curat – chiar şi aşa poluat, cum e el în Bucureşti – e bun pentru copii – şi nu doar pentru ei – , m-am mobilizat încă de când avea Tudor două săptămâni şi am ieşit afară zilnic, indiferent de vreme. Singurul care ne-a ţinut în casă a fost viscolul puternic. Mi-am cumpărat şi haine potrivite şi le-am cumpărat şi lor şi în felul ăsta am suferit mai puţin. Eu, pentru că celor mici le plăcea şi încă le place mult.

Astăzi de dimineaţă însă, m-am trezit spunându-i lui Tudor că nu ştiu dacă mai mergem în „parcul mare” (= Herăstrău) pentru că e vremea urâtă. Băieţelul mi-a replicat supărat că „ nu e urâtă vremea”, iar eu m-am trezit parcă ditr-un vis, i-am îmbrăcat şi am pornit la plimbare. El a avut dreptate şi într-adevăr, vremea nu era urâtă. Era înnorat, dar era foarte plăcut.

S-au jucat puţin la locul de joacă şi-apoi s-au avântat în marea de frunze de prin parc şi s-au bucurat mult. Ca şi cum toată lumea ar fi fost a lor şi, într-un fel, chiar aşa era. Parcul tot era doar al lor, căci n-am întâlnit decât câţiva oameni rătăciţi care îşi plimbau câinii. De copii nici nu s-a pus problema.

Revin, astfel, la ideea de mai sus. Ce fac copiii toamna şi iarna şi, mai ales, de ce le e atât de frică oamenilor mari de vremea „rea”? Scriu „rea”, cu ghilimele pentru că sigur Tudor mi-ar spune că vremea nu e rea şi nu cred că l-ar putea contrazice cineva, cu argumente solide.

Recunosc că, uneori, nici eu nu ştiu ce să fac cu ei afară, când e mai frig. Chiar sunt în căutare de activităţi şi dacă le voi găsi le voi scrie şi într-un articol. Totuşi, chiar şi o plimbare de o jumătate de oră, fără un obiectiv anume, e bună. Ei sunt mult mai bine-dispuşi apoi şi chiar şi eu, deşi mă urnesc  greu când vine vorba de plecare – psihic, că fizic nu-mi permit.

Ideea de a sta închişi în casă toată ziua nu-mi surâde deloc. La un moment dat, aerul devine apăsător, iar copiii devin şi ei irascibili, oricât de multe şi interesante activităţi am face. E mai mult decât evident că plimbarea le face bine şi absenţa ei nu.

Astfel, mi-e tare greu să înţeleg de ce atât de mulţi oameni fug de asta. De ce în atât de multe grădiniţe ieşirea în curte, în sezonul rece, e o excepţie şi de ce sunt parcurile goale, când ele ar trebui să răsune de râsete de copii? De ploaie nici nu mai vorbesc, căci, chiar şi vara, parcul se goleşte instant la cel mai mic strop şi atitudinea asta faţă de ploaie mi-a dat subiect de un articol întreg pe care o să-l scriu însă cu altă ocazie.

Concluzia e însă că eu cred că ar trebui să fim mai curajoşi. Să luăm exemplu de la copii şi să nu-i mai învăţăm că vremea e urâtă sau rea. Frigul, ploaia, sau ninsoarea sunt normale şi au farmecul şi frumuseţea lor. Dacă nu-i lăsăm să le descopere, sunt şanse mari să se transforme în acei adulţi care spun că vremea e de vină pentru starea lor proastă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s