Dincolo de fizică

learn-2004899_1920.jpgAzi am descoperit ceva și simt nevoia sa spun mai departe.

Am vreo trei săptămâni de când citesc postări pe Facebook, care mai de care mai urate, despre și din învățământul românesc. Nu insist asupra lor.  Nici nu le descriu măcar, pentru ca nu despre ele e vorba. Au fost, m-au afectat, exista încă, dar azi a apărut ceva care a înclinat balanța. Nu de tot. Poate că nici în echilibru nu e și o exprimare mai bună ar fi că doar s-a mișcat. Suficient însă ca eu să cred ca există si se poate și bine.

Această pagină de Facebook prezintă ceva diferit. Prezintă cum un om lucrează și cu elevi care pentru alții sunt fără speranță, nesimțiți, proști sau mai știu eu cum. Și nu doar atât. Arata și cum acești elevi cooperează când oamenii cu care interacționează se comportă frumos, fără sa îi eticheteze și fără sa îi pedepsească. Acest om arată că se poate să fie bine și copiii au nevoie de iubire și de oamenii pasionați și autentici că să reușească. Într-o lume în care ni se spune mai mult cum să nu facem sau că nu există soluții,  putem vedea aici cum să facem și ce efecte pot avea acțiunile noastre.

Păcat ca are doar vreo 800 de urmăritori și prea puțini oameni știu ce face. E un exemplu pentru noi toți și-ar merita mai mult.

Altfel, ultima ei postare mi-a amintit de copiii dintr-o anumită clasă a V-a. Erau peste 30 în clasă și nici măcar unul dintre ei nu știa să citească corect. De fapt cred că mulți nu știau să citească deloc. Pe acești elevi trebuia să-i învăț eu cuvinte complicate din istoria antică universală.

M-am gândit atunci că dacă fiecare dintre noi, profesorii, am fi încercat să-i ajutăm pe acei elevi măcar să învețe să citească și să scrie , în loc să respectăm mecanic o programă care clar nu era pentru ei, cu toții am fi  avut de câștigat. Așa, mă îndoiesc profund de faptul că, pe măsură ce materia a devenit și mai complicată, acești elevi au progresat în vreun fel în ceea ce privește noțiunile de bază.

Prin urmare, mi se pare minunat cum această doamnă profesoară – de fizică – le citește elevilor și le-a promis că le va aduce cărți din care pot învăța să citescă și ei. Cărți de la copiii ei, pe care alege acum să le dea mai departe.

Găsiți aici pagina cu minuni: https://www.facebook.com/JurnalDeFizica/

Sursa foto

https://pixabay.com/ro/illustrations/afla%C5%A3i-de-formare-educa%C5%A3ie-femeie-2004899/

 

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. I-am dat follow, mă uit acum pe ea, sînt chiar curioasă și bucuroasă să găsesc ceva bun 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Magda Magdi spune:

    Ne-am obișnuit sa promovam doar imaginile negative…Ma bucur sa vad ca exista persoane care scot în evidenta si lucrurile bune.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s