Ce am învățat în această săptămână (3)

Am avut o săptămână plină și, în același timp, goală și m-am gândit să-i caut sensul și noul și utilul. Prin urmare, în această săptămână am învățat că:

– Copiii nu uită la fel de ușor ca adulții, deși, aparent, uită mai ușor. Pentru ei e mult mai simplu să se readapteze la ceva și fac asta cu o naturalețe aparte.

– Dacă nu acorzi timp și atenție unei răni pentru a se vindeca, atunci când te rănești din nou vei suferi dublu.

– Uneori e bine să te retragi, chiar și atunci când ești convins că ai soluția perfectă pentru problema altui om.

– Pe același principiu, adevărul altuia, chiar și dacă-i universal valabil, s-ar putea să nu fie și adevărul tău, până când nu-l descoperi singur. Oamenii au nevoie să treacă și singuri prin viață.

– Când cineva face ceva care ne rănește, e bine să privim lucrurile din două perspective – din perspectiva lui, pentru a îi înțelege acțiunile și din perspectiva proprie pentru a înțelege de ce ne-am simțit răniți. De cele mai multe ori vom constata că persoana respectivă n-a avut nici cea mai mică intenție de a răni și nici n-a observat că doare; de cele mai multe ori vom descoperi că motivul pentru care doare e doar înăuntrul nostru.

– Când nu știi ce să spui bun, „te iubesc” e cea mai inspirată alegere.

– Oamenii au în ei resurse uriașe. Ele ies la suprafață atunci când e nevoie de ele.

– Momentul potrivit pentru a da o veste proastă unui copil e atunci când te simți pregătit să îi fi alături în durerea lui. Nu mai devreme, nu mai târziu, nu atunci când spune altcineva, căci nu există rețeta perfectă.

– Cand te temi de reacția unui copil, te temi, de fapt, de reacția ta la reacția lui.

– Neputința s-ar putea să fie cel mai greu lucru de dus. Atunci când sunt puși față în față cu neputința, oamenii sunt atât de înfricoșați încât, instinctiv, aleg să facă ceva pentru a își da iluzia că sunt puternici și dețin controlul. De multe ori asta se poate observa în comentariile acide de pe rețelele sociale. Refuzând întâlnirea cu neputința și fugind din calea ei ne răpim, de fapt, oportunitatea de a observa că nu suntem, cu adevărat, neputincioși.

– Întâmplările urâte nu trimit o carte poștală pentru a își anunța venirea. Ele apar în cele mai normale clipe și niciodată nu-i momentul potrivit pentru ele.

– Ar trebui să acordăm mai multă atenție rușinii. S-ar putea să descoperim că aceasta se află în spatele multor probleme. E greu, însă din moment ce, de regulă, ne e rușine chiar și pentru faptul că ne e rușine.

– Atunci când exprimi o emoție în cuvinte, intensitatea ei scade.

– S-ar părea că procentul oamenilor care se confruntă cu probleme ale somnului este aproape egal sau chiar mai mare decât cel al oamenilor care adorm imediat ce s-au pus în pat și dorm neîntorși.

– Atunci când nu găsești pe nimeni care să îți semene, te simți ciudat și singur. Atunci când descoperi că mai sunt și alții ca tine, te simți, dintr-o dată normal. Totul deși ești fix același om și într-o situație și în alta.

– Intervenind în conflictele dintre copii ( acelea care nu îi pun în vreun fel în pericol), le răpim oportunitatea de a învața cum să gestioneze aceste conflicte. Noroc că ai mei au învațat să-mi spună că e o „discuție privată” și, înțeleg eu, ar fi cazul să-mi văd de treaba mea.

– Unele jucării au ceva aparte și pot aduce împreună copii mici, copii mari și chiar adulți. Nimic nu se compară cu bucuria înălțării unui zmeu, indiferent de vârsta pe care o ai.

– Există câini hipoalergenici. E vorba despre rasa Yorkshire și nu, se pare că nu e o glumă. 🙂

Acestea fiind scrise, va doresc un weekend plăcut și liniștit!

Sursa foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s