Copiii mei iubesc vânătorile de comori, iar eu iubesc fericirea de pe chipul lor și încerc să le ofer cât mai des astfel de experiențe. Nu e ușor să organizăm o vânătoare de comori. Nu e nici foarte greu. În orice caz, bucuria lor merită tot efortul, mai ales că nu vorbim doar despre bucurie. Vânătoarea de comori poate reprezenta o foarte bună oportunitate de învățare prin joacă sau ne poate fi utilă atunci când ne confruntăm cu vreo problemă. Spre exemplu, Maria, fetița mea, a avut o perioadă în care nu dorea să iasă afară – poveste lungă, motivele pe care le avea nu aveau un fundament real, dar erau reale pentru ea. În acele momente mi-a venit ideea de a combina vânătoarea de comori în interior cu o vânătoare de comori în natură, iar fetița s-a mobilizat rapid pentru a ieși afară și a căuta cele trei lucruri necesare pentru a primi următorul indiciu. Asta nu înseamnă că mereu poate fi așa de simplu, dar, în momente asemănătoare, e de încercat și această variantă.
Pentru că am înțeles, încă de la început, că cel mai important aspect la vânătoarea de comori este vânătoarea în sine și nu comoara, am încercat mereu să organizez vânători complexe, interesante, amuzante și lungi. Așa a apărut ideea ca indiciile să fie, de fapt, piesele unui puzzle, acesta din urmă reprezentând o hartă. Copiii construiau puzzle-ul după ce găseau indiciile și, la final, puteau citi pe spatele hărții un mesaj secret care le dezvăluia locul comorii. Am folosit, la început, hărți oarecare, downloadate de pe google. În principiu, materialele găsite pe internet poti fi folosite pentru uz personal, dacă nu este specificat altfel. Am scris mai multe despre cum procedam aici.
Ușor, ușor, am început să mă joc în Canva și să personalizez puțin hărțile. Am trecut apoi la nivelul următor, făcând hărți de la zero. Ideea de bază a rămas aceeași. Construiesc o scurtă poveste adaptată intereselor copiilor și, pornind de la aceasta, le scriu câte o scrisoare. Copiii primesc scrisoarea care le dezvăluie povestea și locul primului indiciu și, apoi, pornesc într-o căutare pentru a găsi toate indiciile. Fiecare indiciu – care e, de fapt, o bucată din hartă – dezvăluie locul în care se află următorul. La început indiciile erau simple – exemplu – Caută sub pat – dar, ușor, ușor, ele au devenit mai complexe – exemplu – caută sub ceva alb și moale; caută un motan încălțat cu cizme (Cartea Motanul încălțat) – eu având ca obiectiv să îi provoc să își pună rotițele minții la treabă.

Au fost multe momente în care am și desenat cu creioane colorate diverse lucruri pe hartă și asta în condițiile în care eu am zero talent la desen – nu, nu mă subestimez. Un părinte talentat la desen poate face minuni pe o hartă goală, dar, în orice caz, aceste talent nu e musai să fie. Copiii mici nu au nevoie de desene prea complexe sau perfect făcute. Din contră, aș putea spune că îi ajută să vadă cum un adult nu e nici el bun la toate. În același timp, copiii mai mari, care, să zicem, pot observa mai bine diferența dintre un desen bine făcut și unul mai puțin bun, se vor amuza copios atunci când vor vedea desenele adultului și, în același timp, vor fi mândri de ei dacă, cumva, se descurcă mai bine. Acestea sunt o parte din motivele pentru care am decis să las, la finalul articolului, o hartă downloadabilă simplă.
În ceea ce privește beneficiile vânătorii de comori, ele sunt multe și câteva le-am mai spus și în primul artiol de acest gen. Le scriu și aici în varianta mai lungă:
- este amuzantă și aduce bucurie copiilor
- este foarte utilă în zilele plictisitoare, sau când copiii sunt bolnavi/triști
- contribuie la dezvoltarea gândirii, a concentrării, a atenției și a atenției la detalii, a memoriei și nu doar atât
- îi ajută să exerseze cititul într-un mod distractiv
- contribuie la dezvoltarea dorinței de cunoaștere – copiii doresc să cunoască lucruri pentru că, astfel, vor putea rezolva rezolva misterele din indicii și vor reuși să găsească comoara
- contribuie la creșterea stimei de sine – copiii au o sarcină și reușesc să o ducă la bun sfârșit
- poate fi utilă în momente dificile, cum spuneam mai sus, în exemplul cu fetița mea care nu mai dorea să iasă la plimbare
- copiii pot dobândi cunoștințe noi, în funcție de subiectul vânătorii de comori
- atunci când participă și părintele putem vorbi și despre timp de calitate petrecut împreună cu copilul
- contribuie la construirea unor amintiri frumoase
- dacă cei mici se descurcă singuri, părintele poate avea un moment de liniște atunci când ei sunt ocupați cu vânătoarea.
- poate fi folosită ca o modalitate originală pentru a oferi cadoul pregătit pentru o ocazie specială; de exemplu, cu ocazia zilei de naștere, copilul își poate descoperi cadoul cu ajutorul unei vânători de comori.
Pornind de la toate acestea, m-am gândit să fac kituri pentru a organiza o vânătoare de comori acasă, în așa fel încât părinții mai ocupați sau cei care nu au o imprimantă, să poată să le ofere copiilor o astfel de experiență.
Unul dintre aceste pachete este complet, în sensul că cuprinde absolut tot ce este necesar, părintele având doar sarcina de a ascunde indiciile. Nu e nevoie să printeze, să decupeze, să scrie sau să se gândească unde să ascundă indiciile. Doar le pune în locurile prestabilite și gata. Kitul cuprinde și scrisoare și, atât aceasta, cât și indiciile, au fost gândite în așa fel încât să se potrivească celor mai mulți copii.
La polul opus, pentru părinții care doresc să organizeze o vânătoare personalizată de către ei înșiși, kitul cuprinde tot ce e necesar, dar fără ca indiciile sau scrisoarea să fie deja scrise. Povestea este inventată de părinte, în funcție de preferințele copilului și tot părintele stabilește unde vor fi ascunde indiciile.Puteți vedea, mai jos, o prezentare.
Pachetele de bază nu cuprind comorile, dar pot fi completate și cu o comoară sau diverse accesorii, cum ar fi sticluțe pentru scrisori sau cufere. În lipsa acestora, stabilirea obiectului care va fi comoara, precum și cumpărarea acestuia, rămâne în responsabilitatea părintelui. De reținut, însă, că nu trebuie să fie ceva complicat sau scump, ci doar ceva despre care știm că-i place copilului. Pentru că partea cea mai atractivă la vânătoarea de comori nu este, așa cum spuneam, comoara, ci vânătoarea în sine.
Pe lângă toate acestea, putem duce vânătoarea de comori și la ult nivel, iar harta poate fi harta locuinței, sau a curții. Posibilitățile sunt nelimitate. Din nou, ea poate fi realizată de la zero, acasă, nefiind necesar ca părintele să aibă vreun talent special, ci doar o bună orientare în spațiu, mult entuziasm și mult imaginație. Pentru părinții are nu au timp, dar își doresc să organizeze o astfel de vânătoare de comori, am adăugat și opțiunea de vânătoare de comori personalizată. Aceasta are și avantajul de a îi învața pe copii despre spațiul în care trăiesc, despre cum să se orienteze în acest spațiu sau despre cum sunt create hărțile. În același timp le oferă și acel ceva special pe care doar lucrurile personalizate – unice – îl pot oferi și le stimulează imaginația.
Nu în ultimul rând, să nu uităm că vânătorile de comori pot fi o minunată variantă de petrecerea timpului chiar și pentru adulți folosind, desigur, indicii adaptate lor. pentru că și adulții au nevoie uneori de destindere prin joacă.
Acestea fiind scrise, vă las aici și primul meu articol despre vânătorile de comori, pentru cazul în care doriți să organizați singuri o astfel de vânătoare pentru copii. În cazul în care aveți nevoie de ajutor sau nu aveți timpul necesar, vă invit să vizitați pagina cu cadouri și să descoperiți pachetele create de mine.
La final, vă doresc, desigur, o experiență cat mai frumoasă și copii cât mai bucuroși, iar în cazul în care doriți să desenați o hartă a comorii, aveți mai jos un template albastru.
Sursa foto – arhivă personală