Am revenit, după o scurtă pauză, cu o rețetă absolut delicioasă, fie că e cu sare sau fără sare. Este, cred, unul dintre puținele preparate după care suntem toți înnebuniți, inclusiv copiii. Apoi, nu doar că e delicioasă, mai e și plină de vitamine pentru că, așa cum spune și titlul, este o salată de crudități care, cel puțin în cazul nostru, e consumată aproape imediat.
Teoretic, această salată ar putea fi pregatită și pentru iarnă. Practic, eu n-am reușit niciodată să o pregătesc pentru iarnă deoarece, așa cum spuneam, noi o devorăm foarte repede. Altfel, dacă respectați rețeta originală și o depozitați într-un loc răcoros, nu ar trebui să aveți probleme sau cel puțin așa știu eu de la doamna care m-a învățat rețeta. Nu știu dacă va rezista și fără sare pentru că la noi n-a avut timp să se strice, dar merită încercat sau, dacă nu faceți foarte multă, o puteți păstra la frigider.
În ceea ce mă privește, de obicei nu respect rețeta. Deși nu am interzis zahărul, încerc să păstrez un echilibru și, având în vedere faptul că această salată este consumată și de către copii, prefer să pun mai puțin. Prin urmare adaug și oțet mai puțin. De obicei pun cam 250 – 300 de ml. de ulei, aproximativ 2- 300 de mililitri de oțet și cam 50 -70 de grame de zahar, dar aș minți dacă aș spune că le masor exact. Pun o parte din ingrediente, amestec bine, las salata să se odihnească vreo 30 de minute, amestec iar și apoi gust și mai adaug ce e nevoie; după încă o jumătate de oră gust iar. Cert e că în această variantă nu e ok să o păstrați pentru iarnă deoarece nu se formează suficient lichid. Eu o păstrez în frigider.
Referitor la modul de preparare, în reteta originală morcovii sunt dați pe răzătoare. Eu nu mai pot face asta și am apelat cu încredere la chopper. E mult mai rapid și mi s-a părut că nu e mare diferență. Gustul sigur e același. Posibil ca salata să fie mai frumoasă dacă morcovii sunt dați pe răzătoare, dar cam atât. Prin urmare, puteți alege orice metodă. Important e ca dimensiunea finală să fie cam ca atunci când i-am da pe răzătoare.
În ceea ce privește celelalte ingrediente, este important ca ele să fie tăiate în așa fel încât să intre în lingură/furculiță, dar, în același timp, nici să nu fie foarte mici. În cazul nostru, copiii rup conopida în bucăți mici și le iese foarte bine.
Acestea fiind scrise, vă las mai jos rețeta, așa cum am primit-o eu. Puteți alege să o respectați întocmai sau nu. Oricum ar fi, nu vă temeți de rețetele facute „după gust” și „după ochi”. În traducere liberă, asta înseamnă să adăugați ingredientele puțin câte puțin, să priviți, să mirosiți și, mai ales, să gustați. Rezultatul va fi chiar mai bun pentru că cel mai bun gust e acela care ne place și nu putem să știm exact ce ne place dacă nu gustăm.
Ingrediente:
– 1 conopidă mare (1,5 kg)
– 1 kg de gogoșar (merge și alt ardei roșu, dar salata e mult mai bună cu gogoșar)
– 1 țelină mare fără frunze
– 1 kg. de morcovi
– 350 ml. ulei
– 350 gr.zahar
– 600 ml. oțet
– Piper
– sare – dacă consumați sare e necesar să o puneți de la început; se adaugă cam o lingură rasă de sare pentru fiecare kilogram de salată, dar recomandarea mea este să puneți mai puțină, să gustați după ce s-a topit și, eventual, să mai adăugați dacă este necesar.
Mod de preparare:
Se dau pe răzătoare/chopper morcovii și țelina și se taie ardeiul și conopida în bucăți mici. Se amestecă și se adaugă uleiul, oțetul, zaharul, piperul și, eventual, sarea. Salata se lasă în castronul/oala în care a fost preparată, într-un loc răcoros, până a doua zi; se amestecă din când în când.
Se pune în borcane curate și uscate în așa fel încât legumele să fie acoperite integral de lichid.
Poftă bună!

Sursa foto – arhivă personală