Saramura, de peşte sau de pui, este una din mâncărurile mele preferate. Am căutat, o foarte bună perioadă de timp, cea mai bună reţetă, care să reproducă gustul pe care l-am savurat într-un anumit restaurant, situat într-un vaporaş pe Dunare. Nu am găsit-o – asta nu înseamnă că nu există –, dar, după o mulţime de încercări, am reuşit eu să o pregătesc.
Poate suna ironic faptul că propun o saramură de peşte ca primă reţetă fără sare. Dar deşi sarea are rolul ei, nu ea face diferenţa dintre o mâncare bună şi alta mai puţin bună. Dacă ar fi aşa, am fi, probabil, cu toţii maeştrii în ale gătitului. Astfel, pe vremea când căutam reţete gustase fără sare, mi-am amintit de aceasta şi am îndrăznit să o încerc, convinsă fiind că va ieşi minunată şi fără praful magic. Nu m-am înşelat.
Reţeta în sine nu e complicată şi nu necesită cine ştie ce cunoştinţe în materie de gătit. E însă migăloasă şi de durată. Secretul constă în faptul că aproape toate ingredientele sunt pregătite pe grătar.
Ca peşte am ales păstrăv pentru că mi se pare mai uşor de pregătit. Iese însă şi mai bună cu crap, caras, biban … Într-un final, depinde şi de gusturile fiecăruia.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 4 păstrăvi
- 2 ardei graşi roşii
- 2 ardei graşi portocalii (sau tot roşii, dacă nu găsiţi)
- 2 ardei graşi verzi (opţional)
- 2 roşii
- 2 cepe
- 1 ardei iute
- 1 căţel de usturoi
- Piper negru boabe, sau proaspăt râşnit
- O legătură de leuştean proaspăt
Mod de preparare:
Peştele, ardeii, roşiile şi ceapa se frig pe grătar.
Când sunt gata, legumele se pun într-un castron, se acoperă cu un capac şi se lasă astfel până când ajung la temeratura potrivită pentru a fi decojite. Faptul că stau acoperite va face mai uşoră decojirea.
Folosiţi-vă de o lingură pentru a înlătura semninţele. Procesul de decojire poate să fie anevoios, dar, sub nicio formă, nu spălaţi legumele. Asta va afecta gustul final.
Tăiaţi roşiile şi ceapa în jumătăţi sau sferturi şi ardeii în bucăţi mari şi puneţi-le pe toate într-o oală cu apă rece (aprox. 1000-1200 ml.). Adăugaţi şi ardeiul iute, după gust, usturoiul curăţat, tăiat în jumătăti şi boabe de piper.
Lăsaţi legumele să stea aproximativ 10 minute în apa rece şi apoi puneţi oala pe foc. Când începe să fiarbă o mai ţineţi 5 minute şi opriţi focul. Turnaţi saramura peste peştele fript şi adăugaţi leuşean proaspăt.
Cine doreşte şi nu are restricţii poate, evident, să adauge sare, de preferat în timpul preparării. În acestă reţetă, sarea poate ajuta şi la decojirea legumelor, dacă este adăugată peste acestea după ce s-au fript, în perioada în care stau acoperite cu capacul.
De reţinut:
- Cea mai importantă legumă în saramură este ardeiul. Prea multe roşii, sau tocarea mărunta a legumelor, o vor transforma într-o ciorbă.
- Legumele nu trebuie să fiarbă mult împreună. Îşi vor lăsa gustul în perioada în care se odihnesc în apa rece, păstrându-şi însă textura.
- Peşte cu preţ bun puteţi găsi la Metro.
- Dacă doriţi, puteţi adăuga usturoi pisat sau verde şi direct în farfurie.
- Piperul proaspăt râşnit are un gust mult mai bun şi mai intens faţă de praful cumpărat la pungă. O râşniţă – dacă nu o aveţi deja – este o achiziţie care merită făcută, indiferent de restricţiile pe care le aveţi, sau nu, la sare.
Poftă bună!
Miam, miam 🙂
ApreciazăApreciază