Muşcătura de căpuşă – ce să faceţi

Tick_male_size_comparison_(aka)Aseară am trecut, împreună cu băieţelul meu de 3 ani şi jumătate, prin prima noastră experienţă cu o căpuşă. Sper să fie şi ultima

Mai jos scriu ce am învăţat din asta, experienţa o voi povesti cu altă ocazie.

Ce să faceţi:

  1. Mergeţi cât mai repede la medic! În astfel de cazuri timpul contează. Cu cât e extrasă mai repede, corect, cu atât riscurile de complicaţii sunt mai mici.
  2. Mergeţi la medic! Exceptând cazul în care sunteţi într-o zonă în care nu aveţi acces la un medic, nu încercaţi să scoateţi căpuşa singuri! Oricât de absurd ar putea suna pentru unii, căpuşa ar trebui extrasă de un medic chirurg.
  3. Pe lângă extragerea corectă a căpuşei, faptul că mergeţi la spital vă asigură accesul la un tratament medicamentos adecvat care contează. Mult!
  4. Urmăriţi cu atenţie zona, timp de o lună!

Pentru a reduce riscurile şi complicaţiile:

  1. În cazul în care vârsta copilului permite folosiţi un spray/cremă pentru protecţie, cum e Autan. Poate sunt şi altele. Eu doar pe acesta îl ştiu. În orice caz, citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare.
  2. Verificaţi cu atenţie copilul, după ce reveniţi din parc, sau măcar seara, la baie.

Important!

Sunaţi la spital, înainte să mergeţi! Din ce am citit, în Bucureşti, cel mai ieftin şi sigur e să mergeţi la Grigore Alexandrescu, cu menţiunea că e posibil să dureze mai mult şi să fie nevoie şi de alte drumuri. Unii din părinţii care au fost aici au spus că, după extracţie, au fost trimişi şi la la Matei Balş pentru indicaţii de tratament, cu menţiunea că, conform spuselor lor, la Matei Balş nu se fac şi extracţii pentru că nu au chirurg. Extracţia căpuşei la copii se face de către un chirurg pediatru.

Nu ştiu în ce măsură răspund la telefon cei din spitalele de stat.

Dacă alegeţi un spital privat sunaţi direct acolo şi nu neapărat sau nu doar la Hotline. Asiguraţi-vă că au un chirurg pediatru disponibil şi că acesta vă poate prescrie şi tratamentul corespunzător (e vorba, în principiu, de antibiotic, dar prescrierea şi alegerea unui anumit tip de antibiotic depinde de mai mulţi factori).

Nu intraţi în panică! Panica nu vă ajută şi nici nu e necesară. Nu toate muşcaturile de căpuşe conduc la dezvoltare unor boli grave. Dacă aveţi noroc, medicul care o va extrage vă poate spune şi ce fel de căpuşă a fost. În plus, contează şi cât a stat ataşată şi în ce stadiu de dezvoltare e. De asemenea, tratamentul, atunci când e necesar – doar medicul poate decide asta – scade considerabil riscurile.

Informaţii valoroase şi corecte, dar şi poze cu căpuşe în diverse stadii de dezvoltate puteţi găsi aici. Unele sunt minuscule, cum a fost a noastră, şi pot fi greu de recunoscut sau de observat.

Sursa foto

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Roberta spune:

    Multă sănătate copilului și felicitări mămicii curajoase.

    Apreciază

    1. ducesa10 spune:

      Multumim!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s