Când fratele mai mare (nu) lovește pe cel mic

love baby boys family
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Am fost întrebată de nenumărate ori dacă se înțeleg bine copiii mei, mereu cu accent pe comportamentul băiețelului mai mare: dacă e gelos; dacă o lovește; dacă are grijă de ea; dacă îi dă jucăriile etc. Mereu mi s-a părut ceva în neregulă cu modul în care erau formulate aceste întrebări, mai ales când îmi erau adresate în prezența copiilor, dar revelația cea mare am avut-o toamna trecută.

În acea zi de toamnă, Maria a încercat să ridice un castron prea greu pentru ea. Castronul i-a căzut din mâini și s-a spart, iar un ciob a lovit-o tare la degetul mare de la picior. După ce s-a liniștit și degetul a fost îngrijit, preț de vreo două săptămâni a spus tuturor oamenilor cu care se întâlnea că are un ”luș nit” (picioruș rănit). Printre ei s-a aflat și o vecină – chiar în ziua cu pricina – , căreia Maria, încă supărată, a început să îi explice, pe limba ei, ce i se întâmplase. Bineînțeles că vecina n-a înțeles nimic, moment în care Tudor, frățiorul ei și cel mai bun translator din lume, i-a spus că Maria s-a lovit la picior. Replica femeii m-a lăsat fără cuvinte: ”S-a lovit la picior? Tu ai lovit-o! ”

Ce vreau să spun e că îmi pare că avem căteva idei preconcepute cu privire la relația dintre doi frați, care nu-s deloc corecte. Din nefericire însă, dacă îi repetăm copilului de suficient de multe ori că e rău și face fapte rele e foarte posibil să și ajungă să se comporte astfel. Mai mult, dacă suntem convinși de faptul că fratele cel mare va fi gelos și/sau agresiv, cel mai probabil chiar așa va fi, iar acest comportament e alimentat chiar de noi, oamenii mari, uneori fără să ne dăm seama.

Relația dintre doi frați ar trebui privită fix așa cum este ea – naturală și frumoasă – și nu gândindu-ne că fratele mai mare lovește și se comport urât cu cel mic, pentru simplul fapt că e fratele mai mare. În plus, atunci când un astfel de comportament apare, el chiar e justificat și nu se petrece din senin, sau pentru că e copilul mai mare rău. Nu există copii răi și nu există ură între frați. Ea poate fi însă plantată de adulți.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s