De ce se tem oamenii de frig?

on
kid holding brown log
Fotografie de Victoria Borodinova pe Pexels.com

Zilele astea parcurile s-au umplut de viață. Copiii au răsărit din toate părțile,  ca ciupercile după ploaie. Eu mi-am amintit de iarnă.

Noi am râs iarna trecută și asta în condițiile în care mie, după cum am mărturisit în repetate rânduri,  nu-mi place iarna. Totuși,  am râs, toți trei, deși as fi plâns in hohote uneori, că  tare greu a fost. Am râs însă si ne-am jucat. Afară.

Ne-am tăvălit prin zăpadă,  am făcut cei mai urâți oameni de zăpadă, ne-am bătut cu bulgări, am adunat  țurțuri și am făcut gimnastică în aer liber. Am sărit în bălți înghețate și ne-am jucat cu lopețile și gălețile de nisip în zăpadă. Copiii s-au dat pe topoganele   încărcate  de gheață, au înghițit fulgi când ningea și s-au jucat cu mingea când era doar frig. S-au dat în leagăn până au atins crengile copacilor când acestea se aplecaseră  până la pământ sub povara apei înghețate; au alunecat pe gheață și au căzut în fund sau pe burtă de nenumărate ori, în timp ce râdeau în hohote. Am urmărit împreună pisici și veverițe și pe acestea din urma le-am văzut cum își îngropau ghindele. Le-am adus și noi nuci.

Copiii au căzut în bălți uriașe, când afară bătea vântul, de am zis că până acolo mi-a fost și sigur vor răci de data asta. Din fericire însă, hainele lor impermeabile s-au dovedit a fi cu adevărat impermeabile.

Am lăsat urme în  zăpada neatinsă și am desenat cu bețe pe zăpadă și cu creta când nu era zăpadă. Într-o zi,  chiar am făcut baloane de săpun.

Am mers pe viscol să luam pâine și i-am urmărit încântată cum, deși le era greu, alegeau să meargă fix prin zăpada cea mai înaltă.

“De ce nu mai e nimeni în parc?” mă  întreba Tudor la început, iar eu îi spuneam că sunt copiii la grădiniță /școală și mai sunt și oameni cărora le frică de frig.

“De ce sunt atât de mulți copii în parc? “ pare că mă întreabă Maria (2 ani) acum,  de fiecare dată când ieșim și se supără că nu mai e tot parcul al ei. Pentru că deși fetița mică e foarte sociabilă și dezinvoltă, îi e cam greu să înțeleagă ce se întâmplă. Cu foarte mici excepții, în iarna asta ea nu s-a jucat în parc cu alți copii. I-a întâlnit în alte locuri, mereu în spații închise, dar mult prea rar în parcul din spatele blocului, unde ne-am petrecut noi majoritatea zilelor.

Mă amuză când o văd cum se agită că se dau copiii în topoganul EI și în leagănul EI, dar o să-i treacă în câteva zile și o să fie bine. Începem și noi să socializam iar și asta poate să fie doar un lucru bun, zic eu.

De fapt, am început de ieri. E drept că discuțiile au fost cam seci având în vedere că mai toate au pornit de la faptul că n-avea Maria căciulă, lucru care pare a fi cea mai mare ciudățenie din lume – un copil mic fără căciulă când afară nu e vară.

“ De ce se tem oamenii de frig?” mă întreba Tudor și mă întreb în continuare eu, căci n-am găsit încă răspunsul.

Eu, repet, urăsc frigul – e o diferență mare între ură și frică – , dar știu că aerul curat, chiar și așa poluat cum e el în București, e cel mai bun. De când primul meu copil a împlinit două săptămâni, am ieșit zilnic afară, indiferent de temperaturi și cred că pot număra pe degete zilele în care am ales să rămânem în casă – când chiar au fost condiții extreme. Am ieșit cu ei și când erau bolnavi, evitând însă parcurile și mergând doar la plimbare. Pentru că niciodată, dar niciodată, copiii mei nu s-au îmbolnăvit din cauza frigului sau a curentului. Din contră, plimbarea afară i-a ajutat să se însănătoțească mai repede.

Noi am râs iarna trecută în parc și sunt sigură că parcul ar putea sa fie la fel de plin de viață și iarna dacă oamenilor mari nu le-ar fi atât de frică de frig. Copiii sigur ar fi încântați să iasă afară și să se joace.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s