Încrederea se câștigă

childrens-eyes-1914519_1920.jpgSunt fostă profesoară și înțeleg bine de tot cum e să fii în tabăra cadrelor didactice, mai ales că sistemul nostru de învățământ m-a rănit destul de tare. Aici, pe blog, am povestit doar o mică parte.

Am dat examene, am luat note bune, am muncit mult. Nu m-am ales cu nimic pe termen lung. Da, mi-a plăcut să predau și încă îmi strălucesc ochii atunci când îmi amintesc cum era la ore,  dar asta nu tine de foame și dacă soțul meu n-ar câștiga de câteva ori salariul unui profesor, alta ar fi viața mea acum și sigur n-ar fi una bună.

Am fost o profesoară bună si-aș fi putut ajunge una foarte bună. Am luat 10 cu felicitări la toate inspecțiile ( titularizare și definitivat). Domnii inspectori mi-au spus, privindu-mă în ochi, că învățământul are nevoie de oameni ca mine, iar domnul director de la ultima școală în care am predat m-a rugat insistent să mă întorc la catedră. Mulți copii mi-au spus că sunt profesoara lor preferată, iar elevi care la alte materii nu învățau nimic veneau cu drag la mine la oră. În ultimul an a fost frumos chiar și în clasele provocatoare, cu mici excepții pe care știu c-aș fi învățat să le manageriez mai bine dacă aș fi continuat.

Niciodată nu mi-am jignit elevii și mereu am încercat sa fiu corectă. Am și greșit uneori, dar în 90% din cazuri am reușit să fac bine cu vorba bună și,  cum s-ar spune, cu blândețe.

De patru ani, sunt mai mult părinte decât profesor și mi-e frică de momentul în care vor merge copiii mei la școală. Mi-a fost frica de grădiniță și frica mea s-a dovedit a fi îndreptățită. De prea multe ori e.

În seara asta am ascultat înregistrări de la o grădiniță din capitală. Înregistrări pe care se auzea clar cum o educatoare jignește copiii și țipă la ei.  Putea să fie copilul meu, mi-am zis cu strângere de inimă. Poate chiar a fost și copilul meu, m-am gândit apoi, amintindu-mi cum Tudor mi-a spus că doamnele educatoare țipau și vorbeau urât, fără să reușească însă să-mi reproducă exact cuvintele doamnelor.

Există un război între cadrele didactice și părinți care e în defavoarea copilului și care pare că se întețește.

Eu îmi doresc din tot sufletul respect pentru profesori și spun asta și pentru că m-a durut și încă mă doare de fiecare dată când despre cadrele didactice se vorbește urât la modul general. Respectul însă se și câștigă și nu putem pretinde respect doar pentru că ocupăm o anumită funcție. Nu mai putem face asta.

O evaluare, de orice natură, nu e o înjosire și pe mine nu m-ar deranja nicio clipă să fiu evaluată, medical, sau din orice punct de vedere ca și profesor. Nu m-ar deranja acum, dacă aș preda, și nu m-ar fi deranjat nici în trecut. Pentru că nu am avut și nici nu am nimic de ascuns.

Nu, profesorii, învățătorii și educatorii nu ar trebui să fie supuși unui examen medical complet la cererea părinților.  Toate cadrele didactice ar trebui sa fie supuse unui examen medical complet preventiv și nimeni nu ar trebui să fie deranjat de asta. Mai puțin aceia care au ceva de ascuns.

În plus, eu mai susțin și inspecțiile neanunțate. De ce? Pentru că fiecare oră ar trebui să se desfășoare ca atunci când e inspecție și profesorul ar trebui sa dea 100% mereu, nu doar când este evaluat.

Sunt sigură că transparența totală ar revigora respectul pentru cadrele didactice. Altfel, se spune des, ca scuză, că nu exista pădure fără uscături.  Corect, dar în învățământ sunt prea multe. Prea mulți educatori/ învățători/ profesori fac rușine sistemului și rău copiilor noștrii. În condițiile acestea e absurd să li se pretindă părinților încredere. Încrederea trebuie recâștigată și asta nu se face prin atacuri, ci prin dovezi.

N-ar trebui să ne petrecem timpul cumpărând și instalând diverse dispozitive de urmărire a cadrelor didactice. N-ar fi nevoie să facem asta, dacă imaginea acestora ar fi reabilitată, cu acordul lor, și dacă oamenii din sistem ar înțelege că părintele nu mai poate să aibă încredere, pur și simplu. Nu când e vorba de propriul lui copil și nu după ce a văzut cum alți copii sunt abuzați fizic sau verbal de către cei în care i se pretinde să aibă încredere.

Sursa foto:

https://pixabay.com/ro/photos/ochii-copiilor-ochii-ochi-albastru-1914519/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s