Copilăria unei regine

Vedem pe net sau în reviste fotografii absolut încântătoare cu membrii cei mai mici ai familiilor regale de prin întreaga lume. Fetițe în rochițe deosebite, băieți îmbrăcați în costum. Adevărați prinți si prințese. Privindu-i, ne imaginăm viețile lor perfecte unde perfecțiunea e orice altceva, mai puțin ce avem noi.

Propun să facem un exercițiu de imaginație și să „dezbracăm”acesti copilași de hainele lor perfecte, să-i scoatem din tabloul la fel de perfect în care pozează și să-i vedem în spatele zidurilor înalte, plini de noroi din cap până în picioare. Sună cel putin ciudat, nu? Să vezi un mic prinț jucandu-se în noroi. Sau o prințesă, viitoare regină. Totuși, dacă i-am putea privi astfel, i-am vedea de fapt fix ca ceea ce sunt – copii.

Am crede că viața lor e altfel, ca sunt privilegiați și că, prin asta, arată mereu impecabil. Crezând astfel, uităm că sunt copii și că pentru a ajunge un adult echilibrat un copil trebuie lasat să fie copil.

Acum, chiar nu știu ce fac cu adevărat printii si prințesele din zilele noastre în intimitatea casei lor. Poate nu se joacă în noroi. Sau poate se joacă. Știu însă că o regină – regină a noastră – a facut asta si i-a plăcut.

Citesc în acest moment memoriile Reginei Maria si mă uimește normalul din viața ei; felul în care a fost un copil ca oricare altul și a facut lucruri pe care toți copiii ar trebui să le facă. Prin comparație, văd zilnic, în parc, copii certați pentru ca s-au murdărit, sau cărora li se interzice,pur și simplu, să se murdarească. Da, copiii aceștia nu au privilegiile unei viitoare regine. Nu au un spațiu intim unde să se poată murdari în voie, fără sa-i privească ochii curioșilor. Au doar parcul. Părerea mea e însă că nici nu au nevoie de unul. Tocmai pentru ca nu sunt prinți și prințese și parcul e grădina lor, nu cred că au nevoie să arate impecabil la parc. Au însă nevoie să fie copii și au nevoie de iubirea, încrederea și susținerea noastră necondiționată. Mai ales încrederea și legat de aceasta, voi scrie mai jos citatul meu preferat de până acum. Astfel, cu referire la o doamnă care începuse să protesteze cu privire la faptul că ea si surorile ei primeau prea multă libertate, regina spune:

„Glasul era al unei doamne în vârstă, din familia noastră, una care, din nenorocire, privea toate printr-un geam negru si care, nemaifiind ea însăși nevinovată, nu putea recunoaște nevinovăția altora(…)”

Această frază cuprinde atât de multe că îmi pare de prisos să o dezbat. Spun doar că prin prisma acestor cuvinte înțeleg mai bine adulții, mai ales pe aceia care consideră că cei mici fac numai prostii.

Altfel, prin acest articol am vrut doar să subliniez că în spatele imagininilor impecabile – unde impecabil înseamnă ținută impecabilă – ale familiilor nobiliare se ascund oameni și în spatele unor oameni deosebiți se află niște copii fericiți. Totuși, pentru a avea copii fericiți nu-i nevoie ca părinții să fie regi sau multimiliardari. Noroiul nu costă nimic si il găsesti la tot pasul când plouă. O plimbare in ploaie, timp petrecut în parc, joacă cu ghinde sau castane, un animal de companie, plimbare până la un rău dacă marea nu e accesibilă, bătaie cu bulgari de zăpada, stropit cu apă… Toate astea si multe altele… Si toate fără cicăleala de rigoare. Joacă liberă în natură, împreună. Nu-i nevoie să fim regi sau regine ca să ne permitem asta si nici nu cred că vom ajunge vreodată, dacă nu ne permitem. Hainele mici, protejate cu atâta patimă de părinți, fix asta vor rămâne-niste haine mici – în timp ce copilul ce va crește, fix asta isi va aminti din copilăria lui – ce haine perfecte a avut. Toate limitele exagerate puse din frică vor dăinui si ele în timp și viitorul adult fix asta va simți și  el – frică în fața celui mai mic obstacol. Toate palmele și certurile vor rămâne si ele si se vor repeta la infinit în mintea adultului ce va crede mereu că nu e bun de nimic si că el e vinovat pentru orice rău. Totul pentru că prea mulți oameni mari privesc toate printr-un geam negru si , nemaifiind ei înșiși nevinovați, nu pot recunoaște nevinovăția altora.

Sursa foto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s