Ce oferim supraviețuitorilor?

S-a vehiculat presupunerea ca cele două fete să fie in viață. Recunosc, mi-a trecut și mie prin cap. Să fie într-adevăr o rețea complexă în spate, iar cele două să se afle acum undeva departe, drogate, batute și violate în mod repetat. Căci presupun că nu și-a imaginat nimeni că dacă sunt în viață își savureaza linistite cafeaua în apartamentul de la malul mării, în timp ce privesc știrile din Romania. Dacă sunt în viață trec prin chinuri groaznice în acest moment.

Presupunând însă că ar fi în viață și printr-o minune le-am salva. Ce le-am oferi? Sau, presupunand că omul ăsta s-ar fi multumit doar cu un viol și-ar fi aruncat-o apoi pe marginea drumului. Vie. Sau presupunând că polițiștii ar fi salvat-o? Ce i-am oferi? Suntem în vreun fel pregătiți să susținem și să ajutăm victimele abuzului sexual? Ce le-am fi oferit acestor fete dacă ar fi supraviețuit?

Dar stați. Nu trebuie să facem un exercițiu de imaginație ca sa aflăm răspunsul. În țara noastră sunt foarte mulți supraviețuitori ( da, există si bărbați care au fost abuzati, dar despre ei chiar nu vorbeste nimeni) ai abuzului sexual. Prea mulți. Ce le-am oferit? De cele mai multe ori i-am ignorat total, pe principiul că e rușine să vorbești despre asta. Asta dacă i-am crezut în primă fază, bineînțeles.

Cand n-au fost ignorate, victimele au fost analizate la sânge, căutându-se mai ca în filmele cu detectivi, chiar și cea mai mică dovadă că vina e a lor. Fusta cu un centimetru prea sus, un zâmbet într-un moment nepotrivit, o banală fotografie de la o petrecere. Toate și multe altele pot fi indicii clare că victima și-a căutat-o.

Odată ce am gasit- o vinovată și o crucificăm, o dăm uitării căci sigur am rănit-o suficient cat să nu mai uite vreodată. Uităm cu toții, mai puțin mica comunitate în care locuiește si în care nimeni nu va uita și va fi arătată cu degetul mereu.

……………………………………………………………

Am scris articolul ăsta ieri, dar n-am apucat să-l corectez și să-l public. Azi, în lumina ultimelor știri, pot adauga că, vie sau nu, Alexandra Maceseanu și-a primit deja doza de tratament șoc administrată cu cruzime victimelor abuzurilor. I-au oferit-o operatorii 112 și polițiștii cu mult înainte să se fi sfarsit coșmarul ei. Dacă s-a sfârșit.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10217640837386108&id=1034173255

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s