Înțelepciune și fericire

De când sunt mamă prețuiesc mai mult viața, sunt mai cumpătată și am mai mare grija de mine. Toate acestea vin însă la pachet cu o mare frică. Mi-e frică de aproape orice și, în contextul ultimelor evenimente din țară, frica asta s-a accentuat.

De exemplu, acum cateva seri, m-a luat o frică teribilă, în timp ce eram în mașină, pe autostradă. Nu era extrem de aglomerat, dar, întuneric fiind, farurile mașinilor te orbeau și aveai impresia că vin din toate părțile, iar eu tremuram la fiecare apropiere. Asta pentru că știu că-s mulți nebuni pe lume și, din nefericire, ei au și permis de conducere. Am citit despre ei, dar am și trăit două accidente de mașină. Au fost ușoare, din fericire, dar intense, în special al doilea, când în mașină erau si cei doi copii de 2 ani, respectiv 6 luni pe vremea aceea. Au fost intense și pentru că în ambele cazuri n-am avut nicio vină noi. Ne-am trezit, din senin, cu o altă mașină în spate, în timp ce mergeam regulamentar. Prima mașină era condusă de un vitezoman care, spre norocul tuturor era și bun sofer și a reușit sa vireze suficient cât să evite un impact major. Desigur că ideal ar fi fost să nu se ajungă deloc acolo, dar nu mai era interesant, nu? A doua mașină era condusă de o fată de 18 ani care abia își luase permisul. N-avea vitează foarte mare, dar nu prea știa să conducă și ne-a lovit destul tare. Atunci am vazut live cât de importante sunt scaunele de mașină pentru copii. Poate voi scrie cândva mai pe larg despre asta. Cert e că dacă nu ar fi fost în scaune, amandoi copiii s-ar fi ales cu răni; Maria cred că ar fi zburat de-a dreptul.

Toate astea și multe altele auzite pe la alții mi-au venit în minte în timp ce ochii îmi fugeau în toate părțile din cauza farurilor mașinilor și am început să îmi imaginez tot felul de scenarii oribile.

Copiii erau tare veseli, dar eu eram din ce în ce mai irascibilă pentru că ma așteptasem ca ei să adoarmă mai repede și spre uimirea și nemulțumirea mea erau încă treji și mult prea vioi pentru mine. Eu mi-aș fi dorit liniște. O liniște în care să mă las pradă fricilor mele și în care să plâng pentru tot ce a fost, este și va fi rău. Am deschis gura să le spun să se liniștească și să se pună la somn ca să aibă în ziua urmatoare energie pentru toate cele pe care le vom face. Cuvintele însă au rămas în aer, nerostite. O amintire, nu știu prin ce minune apărută, mi-a atras atenția și m-am vazut pe mine, mică, fascinată de luminile ce le vedeam în noapte. Mi-am văzut apoi copiii veseli și frumoși și m-am gândit că la fel de fascinați sunt, probabil, și ei. Apoi, m-am gândit din nou la cum ar fi dacă ne-ar lovi o mașină, dar gândul meu nu s-a dus mai departe de atât și frica a făcut loc altor emoții. M-am gandit că dacă, cu adevărat, ne-ar lovi o mașină în acel moment, sau dacă ni s-ar întâmpla orice altă nenorocire, nu mi-aș dori ca asta să ne prindă într-un moment în care eu îi cicălesc pe ei cu privire la ora de somn, sub pretextul că ziua ce urmează o sa fie mai urâtă dacă vor fi obosiți. Până la urmă, de ce să întrerupă bucuria din prezent pentru ceva ce ar putea să fie? Iar eu de ce să concep posibile scenarii urâte dintr-un viitor, când aș putea să învăț de la copiii mei să trăiesc în prezent?

M-am gândit la toate astea și-am început să îi văd cu adevărat și să mă bucur de ei și de luminile care nu-mi mai oboseau ochii. Le-am spus copiilor că îi iubesc și m-am simțit bine. Cred că a fost un fel de fericire ce am simțit. Cert e că nu mi-a mai păsat de riscul de fi loviți din senin de vreo mașină.

……………………………………

Nu știu exact dacă are sau nu legătură cu intamplarea de mai sus, dar săptămâna care a trecut am citit o cărticică și îi spun cărticică tocmai pentru că era mică – cred că i se spune carte de buzunar. Ușor de citit și totodată bogată, cu un titlu sugestiv Cartea înțelepciunii (Dalai Lama). S-ar putea să fi însemnat ceva cartea asta. În orice caz, o recomand.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s