Uneori, e mai înțelept să renunți

Tatăl meu obișnuia să îmi spună o poveste despre o fată pe care o cunoștea el și care și-a dorit tare mult să devină medic. Atât de mult, încât deși a picat examenul în repetate rânduri, până la urmă a reușit. Nu-mi amintesc exact de câte ori a picat, dar știu sigur că era un număr care te uimea.

Am înțeles bine lecția pe care dorea el să mi-o predea, povestindu-mi această întâmplare; am înțeles că e vorba despre determinare și despre cum, dacă muncești din greu și nu te dai bătut, până la urmă vei reuși. Aceeași lecție mi-a fost predată de doamna profesoară de română în liceu, când mi-a făcut cadou cartea Alchimistul, iar eu am rezonat cu ea. Eu chiar cred asta și mai cred și că, uneori, se întâmplă lucruri pe care noi, oamenii, le numim minuni. Am trăit cel puțin una.

Totuși, ceva mi-a părut mereu în neregulă la povestea tatălui meu. Mă gândeam eu că, dacă fata aceea a picat, să zicem, de cinci ori examenul, asta înseamnă cinci ani din viața ei. Ce a făcut în cinci ani? A învățat încontinuu? Dacă da, de ce nu a reușit mai devreme? Dacă nu, de ce nu? E mult sau puțin să pierzi cinci ani din viață pentru un vis? A reușit oare să termine facultatea? A fost fericită când a ajuns medic? De ce a luptat atât? A meritat?

Sunt multe necunoscute în poveste, dar cert e că, deși am înțeles mesajul, pe mine, povestea asta, incompletă, nu m-a convins.

Într-un anumit moment al vieții mele, am înțeles că drumul este, de cele mai multe ori, mai important decât destinația și am mai înțeles și că, în viață, poți și e bine să îți alegi bătăliile. Dacă refuzi, sau abandonezi o luptă, asta nu echivalează cu un eșec, mai ales că viața nici nu ar trebui să fie o luptă. E bine să iei cele mai bune decizii pentru tine, în așa fel încât să iti fie bine și aceste decizii ar trebui să fie luate fără a gândi în termeni de succes și eșec. Mai mult, uneori, e bine să știi să renunți, chiar dacă, sau mai ales dacă îți doresti ceva cu mare ardoare. De ce? Pentru că atunci când ai o astfel atât de mare dorință, care e însă mult prea dificil de îndeplinit, prețul plătit pentru ea s-ar putea să îi depășească valoarea. Ca aproape de fiecare dată, ” când îți dorești ceva suficient de tare, tot universul conspiră pentru realizarea dorinței tale” și, într-un final, mai devreme sau mai târziu, dorința ți se poate îndeplini. S-ar putea însă ca în acel moment să fii deja secatuit de puteri și prea bătrân ca să te mai poți bucura.

Uneori, e mai înțelept să renunți… Dacă faci asta cu toată inima, cel mai probabil o să fie bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s