Mame care fac sacrificii

love sweet face portrait
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Toate mamele spun că ar face orice pentru copilul lor și că acesta e cel mai important pe lume. Prea multe mame vorbesc despre cât de mari sacrificii au făcut pentru copiii lor. Au rămas alături de soți care le băteau sau le agresau verbal ca să aibă copilul un tată; au renunțat la a mai cumpăra orice pentru ele, ca să-i cumpere copilului de toate; au renunțat la studii sau altele ca să fie alături de copil; pe scurt, au ales să fie nefericite, ca să fie copilul fericit. Nimic nu pare greșit, la prima vedere. E normal ca mama să facă totul pentru copilul ei. Sau nu? Și ce înseamnă acest totul?

La un moment dat în viață, am aflat despre regula măștii de oxigen în avion. Pentru cine nu o știe, în caz de pericol, mama trebuie să își pună prima masca de oxigen și abia apoi să i-o pună și copilului. Explicația e simplă – dacă mama nu e bine, ea nu are cum să aibă grijă de copil. Ea își poate pierde cunoștința chiar și înainte să reușească să îi pună corect masca copilului, iar copilul sigur nu o va putea ajuta.

A trecut un timp, după ce am aflat această regulă, până am și asimilat-o în profunzime. A fost nevoie să devin mamă… Cred acum că mamele n-ar trebui să facă sacrificii în felul acesta, sau ceea ce numesc prea multe mame astfel. Să faci totul pentru binele copilului înseamnă să te asiguri, în primul rând, că tu ești bine, pentru că un copil are nevoie, în primul rând, de o mamă. O mamă care să fie bine cu ea și nu una care suferă, în mod evident, zilnic, din cauza sacrificiilor făcute pentru copii. O mamă nefericită din cauza sacrificiilor nu are cum să își facă fericit copilul. Ea doar aruncă în spatele lui firav o povară greu de dus. De exemplu, în cazul familiilor în care mamele rămân cu un soț agresiv ca să aibă copilul un tată, copilul se va simți responsabil pentru durerea mamei. Doar el e vinovat pentru că ea a rămas în relație, nu? Pentru el a rămas. Asta n-are cum să îi aducă fericirea. Din contră.

Într-un final însă, nu se schimbă faptul că cei mai importanți pentru o mamă sunt copiii și că o mamă ar face orice pentru copiii ei. Uneori însă, mamele înțeleg greșit asta și nu își dau seama în acel tot pe care l-ar face pentru copii intră și să aibă grijă de ele.

Altffel, sunt convinsă că există și sacrificii adevarate pe care mamele le fac pentru copii. Cumva, și astea sunt în natura lor, a mamelor. Nu sunt însă acelea pe care le tot auzim. Adevăratele sacrificii rămân nespuse în cuvinte; ascunse pentru urechile copiilor. Pentru că atunci când faci un sacrificiu adevărat, îi accepți și povara și o duci tu, fără să o arunci pe umerii copilului. Și da, o mamă care face un astfel de sacrificiu nici nu e nefericită cu totul. E fericită pentru că se bucură împreună cu copilul ei și pentru el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s