Povești terapeutice pentru copii – Prințesa Cerului

De o bună bucată de vreme mă preocupă, în mod special, problema copiilor abuzați, fizic sau verbal, de către adulți, iar zilele trecute am descoperit o carte absolut minunată care, cred eu, poate aduce speranță într-un suflet de copil chinuit. Pentru că fix speranța e cea care lipsește, de prea multe ori, înlocuită fiind cu frica aceea paralizantă care îl împiedică pe copil să ceară sau să acepte ajutor și implicit, îl obligă să pastreze secretul abuzului sau să creadă că e normal astfel.

Cartea am descoperit-o pur întâmplător. Am făcut o comandă de cărți pe care le doream și înainte de a o finaliza am lasat copiii să aleagă și ei câteva – le citeam titlul și le arătam poza cu coperta. Ei au ales Prințesa Cerului, care s-a dovedit a fi de-a dreptul copleșitoare. Ne place mult să citim, dar rareori e liniște totală când citim toți trei. Ba e o carte la care ei simt nevoia să pună prea multe întrebări, ba e una care e prea grea pentru Maria, sau prea ușoară pentru Tudor și fiecare dintre ei simte nevoia să exprime asta. Ei bine, la Prințesa Cerului s-a lăsat o liniște cum de mult timp nu am mai trăit. Se auzea doar vocea mea, ușor tremurândă, pentru că, pe măsură ce citeam, mă cuprindea frica. Frica de faptul că mă vor întreba de ce, frica de faptul că această carte va deschide discuții pentru care încă nu îi cred pregătiți – și nici nu cred că vor fi vreodată- și pe care încă nu sunt pregătită să le duc. Și m-au întrebat. Au cerut să o citim și a doua oară și m-au întrebat „de ce?” , în timp ce priveau fascinați la ilustrațiile ce-i atrăgeau ca un magnet și care, în realitate, sunt mult mai frumoase decât par în fotografiile puse se mine aici Iar eu le-am raspuns scurt, pe baza cărții, promițându-mi că mă voi pregăti, în viitor, pentru o discuție mai amplă. O discuție în care să îi pot explica unui copil, pe înțelesul lui, că există oameni mari care fac rău copiilor și, uneori, acești oameni sunt chiar părinții lor.

Concret, în carte este vorba despre Luna, prințesa cerului și fiică a regelui Umbră și a reginei Lumina. Pentru că fetița lumina cerul noaptea, iar întunericul era doar al lui, tatăl ei, Umbra, o răpește și o ascunde într-un loc întunecat, unde îi pătrunde în vise și îi fură, puțin câte puțin, lumina ei minunată, până ce fetița își pierde strălucirea. Mama o caută în zadar și trimite și pe alții să o caute, dar nimeni – nici macar cei mai teribili dintre monștri – nu știe nimic despre ea – pentru că monstrul adevărat era chiar în familia lor. Mama plânge, dar nu își pierde speranța. Fetița plânge și își pierde speranța că ar mai putea scăpa vreodată, până când un bun prieten construiește un drum din stele, pe care ea îl vede de pe fereastra închisorii și il folosește pentru a urca înapoi în castelul și în brațele mamei, unde este în siguranță.

Cartea are putine cuvinte și ilustrații foarte frumoase și profunde. O văd potrivită pentru toți copiii ai căror parinti nu se tem să le prezinte partea mai întunecată a lumii – sau se tem, dar înțeleg că e nevoie să facă și asta – și doresc ca instrument ajutător o poveste incredibil de frumoasă. Mai ales însă, o văd potrivită pentru acei copii care suferă. Aș oferi una fiecărui copil care se află într-un centru de plasament și aș oferi una fiecărui copil care suferă în tăcere, într-o familie aparent perfectă. Mi se pare minunată pentru copiii care au fost, sau sunt răniți de persoane dragi și nu numai, pentru că ea arată că există scăpare chiar și din cea mai neagră închisoare, iar acesteia îi urmează vindecarea. În plus, invită la o exteriorizare a emoțiilor, căci ți se umezesc ochii atunci când o citești.

Nu în ultimul rând, cred că această carte ar putea să aducă un strop de curaj în sufletul unui copil care suferă în tăcere și să îl determine să caute ajutor și poate, doar poate, ar putea aduce și un strop de lumină și rușine în inima întunecată a unui parinte – sau adult în general – care alege să rănească un copil.

Cartea este scrisă Rino Alaimo, a apărut la editura Univers în 2018 și se găsește în mai toate librariile. Eu am cumpărat-o de pe site-ul editurii, alături de alte carti care fac parte din aceeași colecție ( Unicorn)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s