Buna, sunt mamă și sunt dependentă de smartphone.

Da, știu. Sunt pline parcurile de mămici care stau cu ochii în telefon, în timp ce copilul le cheamă în zadar, sau face cine știe de năzbâtii ca să le atragă atenția. Nu era, probabil, nevoie de o mamă care și să strige în gura mare – sau să scrie – că nu poate trăi fără telefon. Numai că eu nu sunt acea mămică de pe bancă, dar asta nu mă împiedică să nu am o relație de-a dreptul specială cu smartphone-ul meu. Atât de specială, încât să cred nu doar că nu îmi face rău, ci că m-a ajutat să devin o mamă mai bună. Voi scrie mai jos, punctual, despre asta, iar la final voi scrie cum reușesc să mențin un echilibru, astfel încât să nu cad în extrema cealaltă.

Așadar, ce poate oferi un smartphone unei mame cu copii mici, în așa fel încât să o ajute să fie o mamă mai bună:

1. Timp și bani – Primul și cel mai comun exemplu e acela al cumpărăturilor, pe care le fac online. Treaba asta durează între 10 și 30 de minute, spre deosebire de minim o oră, fără drum, dacă merg într-un magazin normal. Plus că, în magazin mereu se ivește ceva de cumpărat, care nu era pe listă și, implicit, de care nu aveam neapărat nevoie. Dincolo de cumpărături însă, hărțile din telefon mă ajută să ajung mai repede în locuri noi, în care nu am mai fost și a căror adresă nu o cunosc bine. Asta, bineînțeles dacă nu se pierde semnalul GPS cu fix 2 minute înainte de a ajunge la destinație.

2. Mai multe cărți citite. Îmi place mult să citesc și îmi plac, în primul rând cărțile clasice, tipărite pe hârtie, dar când în viața mea a apărut un bebeluș care ziua dorea să doarmă doar pe un om viu – preț de un an –  iar noaptea se trezea din două în două ore, cititul a părut a fi o activitate imposibilă. Nu m-am dat bătută însă și, după ce, inițial, am folosit cu succes o lampă pentru citit – minusculă, care se atașează pe carte și luminează doar pagina – am desoperit apoi că există și cărți online și m-au cucerit de-a dreptul. Am citit câteva zeci de cărți astfel, lângă copilul care dormea, și pot doar să fiu recunoscătoare celor care le-au inventat.

3. O relație mai bună cu partenerul. Da, îmi imaginez cum sună asta și îmi amintesc și de fotografiile acelea cu un el și o ea, așezați la aceeași masă, la o întâlnire ce se dorea a fi romantică, dar în care fiecare stă cu ochii în propriul telefon. Dacă însă schimbăm un pic imaginea și vedem doi părinți, cu doi copii mici, fiecare adormind câte un copil, în camere diferite, în timp ce își scriu cât de mult se iubesc, sau își mai povestesc ce au făcut peste zi, înainte să cadă și ei, rupți de oboseală, parcă e mai degrabă bine, decât rău. Da, am făcut astfel. Am purtat unele din cele mai romantice conversații cu soțul meu, pe vremea când copilașii erau mai mici. Încă mai facem asta, uneori. Dezavantajul e că te poți și certa prin mesaje. Și încă foarte tare.

4. O legătură mai strânsă cu cei dragi. Mama mea locuiește la 300 de kilometri distanță. Fără un smartphone, copiii ar uita, probabil, cum arată și vorbește, iar acesta e doar un exemplu. Pe același principiu, copiilor mei le e mult mai ușor când tatăl lor pleacă în delegații. Dezavantajul e că, uneori, poți primi mai mult decât dorești, dar când ai copii mici îi poți folosi, în mod excepțional, bineineînțeles, ca scuză pentru faptul că nu ai putut răspunde la telefon.

5. Libertatea de a discuta despre orice, cu copiii în cameră. Am putut vorbi despre câteva lucruri tragice, în aceeași încăpere cu copiii, fără să fie nevoie să folosim un limbaj codat sau șoapte, sau să îi supunem pe ei, în mod inutil, unor informații care nu le-ar fi făcut bine. A se nota însă că asta se face doar în cazuri excepționale, sau când copiii dorm. Cealaltă variantă e să vorbim în altă limbă, dar dacă copilul e foarte inteligent, aceasta funcționează până la maxim 5 ani.

6. Siguranță. Da, mă simt, nu neapărat în siguranță ci, mai în siguranță cu telefonul, decât fără el. Nu o dată s-a întâmplat să am nevoie urgentă de soțul meu și nu numai. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost să nu îl pot contacta. La fel, am putut suna medicul atunci când copii erau bolnavi și am primit sfaturi care, de câteva ori, au înlocuit un drum inutil la Camera de Gardă. Dezavantajul e că, uneori, poți face exces de zel și suna medicul la trei dimineața, uitând că e noaptea și el doarme la ora aceea.  Sau, de ce nu, poți trimite mesaje soțului sa vină repede pentru că a intrat un hoț în casă, când, de fapt, tot tu ai uitat să încui ușa cu cheia si doar curentul a fost cel care a pătruns înăuntru, trântind-o cu zgomot.

7. Informație. Dacă știi să selectezi cu atenție ceea ce citești, internetul rămâne cea mai bună și rapidă sursă de informare, indiferent că vorbim despre părinți sau nu. Totul atât timp cât te ții departe de grupurile de mămici și de site-urile unde ți se spune cum ar trebui să arate, să se comporte și să cîntărească copilul, în funcție de vârstă. Fiecare copil e unic.

8. O memorie mai liberă. Am realizat treaba asta acum ceva timp și, în primă fază, m-am speriat. M-am speriat pentru mi-am dat seama că sunt o mulțime de lucruri pe care nu le mai știu efectiv și de care aș putea avea nevoie, dar sunt stocate undeva în telefon. Spre exemplu, nu știam niciun număr de telefon. Dacă totuși îmi pierd telefonul meu, care e departe de a fi atotputernic și am nevoie să sun pe cineva? Pe cine sun, dacă nu știu niciun număr și nu am o urgență atât de mare încât să apelez 112? Când am avut revelația aceasta, am memorat numărul de telefon al soțului meu, după care m-am bucurat că toate celelalte se află într-un telefon și nu în mintea mea. Pentru că, știți, memoria umană e și ea limitată – în special la femei, în timpul sarcinii, dar asta e o altă poveste. Serios vorbind însă, eliberându-ne de astfel de date fixe, ne oferim oportunitatea de a ne concentra pe altele, mai importante.

9. Ajutor pe plan psihic. Într-unul din cele mai grele momente din viața mea de mamă am descoperit un blog în care fiecare articol părea scris pentru mine și care m-a ajutat enorm. Ulterior, am aflat și că se poate face terapie on-line și, mai nou, chiar și prin mesaje, ceea ce e cu adevarat extraordinar pentru mamicile copleșite cumva de situație, sau chiar în depresie postnatală.

10. Un blog. Încă scriu mult mai bine, frumos și corect pe laptop, decât pe telefon și încă îmi place, cel mai mult, să scriu cu pixul, pe o coală de hârtie. Totuși, fără smartphone nu ar fi existat atât de multe articole pe acest blog. Prin scris te cunoști mai bine pe tine, fie că ești sau nu parinte, dar dacă ești părinte și faci asta 24 din 24 de ore, fără sprijin notabil, un blog îți poate reaminti că mai însemni și altceva, iar un concurs de blogging deja te duce la un alt nivel.:)

11. Mai mult somn pentru bebeluși. Există o serie de aplicații cu zgomot alb, care chiar ajută bebelușii să adoarmă si să doarmă mai bine, în destul de multe cazuri. Le-am testat cu succes pe unele – la al doilea copil –  iar în prezent, cei mici adorm adesea ascultând muzică clasică sau cântecele de adormit copiii. 🙂

12. Relaxare. Cu o pereche de căști, o mămică poate asculta podcasturi, urmări emisiuni, sau chiar un film, în timp ce, spre exemplu, alăptează, sau supraveghează copilul cu febră.  Faptul că e posibil să vadă un episod dintr-un serial într-o săptămână  e mai puțin relevant. Important e că îl vede.

13. Inspirație… pentru gătit și nu numai.

14. Prieteni noi. Am câștigat o prietenă minunată, pe care am cunoscut-o în urma publicării unui anumit articol. Ne-am văzut o singură dată, la ceva timp după ce ne-am cunoscut virtual, pentru că ea locuiește în altă țară, dar am vorbit enrom pe rețelele de socializare. Așa ceva n-ar fi posibil fără un smartphone.

15. Socializare. Inițial nu am dorit să trec acest punct, dar cred că își merită locul aici, pentru că, într-adevar, e de preferat să interacționezi cu oamenii față în față, dar socializarea online e mai bună, zic eu, decât lipsa ei și, uneori, chiar nu te poți întâlni fizic cu prietenii – pentru că, poate, au un alt program, total diferit de al unei mame cu copil mic, sau din orice alt motiv .


Cum mențin un echilibru? E simplu, pentru că în fapt nu sunt foarte atrasă de tehnologie și nici la curent cu tot ce apare nou în acest domeniu, chiar dacă nu pot trăi fără ea. Totuși, chiar și oameni ca mine pot cădea în capcană, astfel că am câteva reguli simple, pe care le respect:

– În primul rând, mi-am dezactivat aproape toate notificările de pe telefon. E greu să reziști impulsului de a îți verifica telefonul, dacă auzi câte un cling la fiecare cateva minute. Spre exemplu, îmi verific mailul atunci când doresc și  nu la fiecare notificare, mai ales că multe sunt neimportante – n-am scăpat încă de spam-uri.

– În al doilea rând, pun orice dispozitiv deoparte, atunci când încep o joacă sau activitate cu copiii și, cu excepția situației în care aștept vreun mesaj important – prin important, chiar vreau să spun important – nu întrerup joaca pentru a răspunde.

– Niciodată nu mă asez pe o bancă în parc pentru a butona telefonul, dacă sunt împreună cu copiii. De fapt, niciodată nu mă asez nicăieri pentru a butona telefonul, dacă sunt împreună cu copiii.

– La somn folosesc telefonul lângă un copil aproape adormit, nu treaz, sau lângă un copil bolnav, caz în care telefonul mă ajută pe mine să rămân trează. N-aș rata sub nicio formă conversațiile pe care le am cu copii seara, în pat, înainte de somn. Sunt cele mai prețioase.

– Niciodată nu aleg telefonul în detrimentul copiilor. Dacă am ceva important de făcut- de exemplu cumpărături- le explic pe înțelesul lor ce fac și de ce și, dacă e posibil, îi las să mă ajute.

– Am o singură aplicație pentru conversații pe telefon. Restul îmi sunt disponibile doar pe laptop.

– Petrecem cât mai mult timp afară.

– Menținem un echilibrul, alternând cumparăturile on-line cu cele normale, sau cu mersul la piață.

– Nu în ultimul rând, încă am o agendă, un pix – de fapt, mai multe –  și un calendar adevărat, unde îmi notez lucruri importante.

De ce am scris acest articol? Pentru că aceasta a fost noua provocare propusă de SuperBlog 2019 și astfel am simțit să scriu. Plus că, cu această ocazie, am descoperit spacer.ro, un site care promite că aduce tehnologia la tine acasă și unde găsim prezentată o gamă largă de accesorii laptop sau smartphone. Acestea din urmă mi-au atras atenția în mod deosebit, mai ales că unele sunt, cu adevărat indispensabile. Spre exemplu, când ești mamă de doi copii și vrei să chemi un taxi, duci un copil cu o mână, alt copil cu o mână și telefonul cu o mână. Ultimul, care e cel mai puțin important, dar deloc ieftin,  poate aluneca ușor și se poate sparge. Da, mi s-a întâmplat, la fix două zile după ce l-am cumpărat. O husă de telefon însă poate diminua considerabil pagubele într-o astfel de situație.

În plus, pe spacer.ro mai găsim diverse produse pentru pasionații de gaming. De acest tip de accesorii nu mă leagă o relație prea strânsă, dar, probabil, aceasta nu o sa fie ultima dată când am interacționat cu ele pentru că, să nu uităm, am doi copii care s-au nascut într-o eră a tehnologiei. Mă gândesc însă că un astfel de scaun pentru gaming ar putea fi folosit și de mine, când scriu articole pentru blog și folosesc laptopul, nu? Scrie în descriere că e tare confortabil.


Nu în ultimul rând și  în mod absolut surprinzător, am găsit pe acest site, dedicat tehnologiei,  și rucsacuri pentru mămici. Cel de mai jos se numește  Rucsac Spacer Mummy bag 🙂 și, pe lângă el, am mai descoperit și alte obiecte pentru copii, pe care nu m-aș fi asteptat să le gasesc aici.


Revenind însă la subiectul principal, concluzia ar fi că echilibrul este soluția pentru orice si îmi pare că tehnologia a ajuns, în zilele noastre, cam ca alcoolul. Unii poate își amintesc cum, la un moment dat, s-a încercat ca acesta din urmă să fie interzis și rezultatul a fost dezastruos. Cred că a devenit imposibil să interzicem gadgeturile ce ne umplu viața, oricât de tare au început să fie blamate unele dintre ele,  pentru că deși, în fapt, am putea trăi fără ele, totuși nu mai putem, iar asta e ok, atât timp cât ele nu reprezintă centrul universului nostru, ci doar accesorii care ne fac viața mai ușoară și pe noi mai buni.

Sursa foto – spacer.ro

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s