(Re)conectare la munte/ Prima vacanță cu bebe

În toată nebunia aceasta de articole despre vacanțe, bagaje și petreceri, mi-am amintit de mine. De mine și de soțul meu, pe vremea când aveam bebeluși și, dincolo de alte aspecte, orice vacanță sau petrecere era o provocare tocmai din această cauză. Mai întâi, pentru că nouă – dar sunt convinsă că și altor părinți – ne era destul de greu să ieșim din zona de confort și să plecăm departe de casă cu un bebeluș imprevizibil – sau doi. Apoi, după ce au mai crescut un pic, dar erau încă mici, se punea problema meselor. Nu poți să îi hrănești la restaurant și e destul de greu să gătești prin hoteluri. De petreceri nici nu mai vorbesc. În cinci ani am fost la un singur eveniment doar noi doi. În rest, pe rând – deoarece cineva trebuia să stea acasă cu copiii care dormeau – sau, mai târziu, împreună cu cei mici.

În acest context m-am gândit că, dacă aș fi organizator de evenimente, aș iniția evenimente pentru familii, sau doar pentru mămici. Da, știu, ele deja există, dar, în general, sunt pentru familii cu copiii mai mari, iar cele cunoscute de mine pentru cei mai mici sunt gândite să fie de scurtă durată. Eu însă aș propune o adevărată vacanță, cu minim o noapte petrecută departe de casă. Ceva care, pentru început, ar putea să poarte numele de Prima vacanță cu bebe.:)

De ce?

Pentru că sunt sigură că nu doar nouă ne-a fost greu cu bebeluși și cred că există mulți părinți care trec prin astfel de perioade dificile. În orice caz, puțini sunt cei care au ajutor real. În plus, prea multe mame se confruntă cu depresia postatală, prea multe cupluri uită că mai există viață – de cuplu – și după bebeluș, prea mulți tătici cred despre ei că nu s-ar putea descurca să îl îngrijească pe cel mic și prea mulți oameni cred că e imposibil să te distrezi, sau să te relaxezi cu copilul după tine. Și chiar și cei care nu cred toate acestea, tot au nevoie de relaxare și timp frumos petrecut împreună. Un eveniment pregătit special pentru ei i-ar ajuta să se (re)conecteze, să învețe lucruri noi, sau, pur și simplu, să respire și le-ar aminti că pentru a crește bine și frumos un copil e nevoie ca, în primul rând, să fie ei, părinții, bine.

Cum?

Sub forma unor mini vacanțe de weekend pentru părinți, sau, doar pentru mame, de luni până vineri, care să cuprindă minim un eveniment important, organizat în seara primei zile – foc de tabără, o lansare de carte, o cină romantică, o piesă de teatru etc. De exemplu, pentru cupluri aș alege neapărat o cină romantică. Sunt sigură ca le-ar plăcea.

Tot pentru varianta de weekend, adresată familiilor, pe parcursul zilei aș organiza evenimente pentru grupuri. Aș începe cu o activitate pentru grupul de mame, împreună cu bebelușii și, în același timp, aș organiza ceva doar pentru tătici, singuri. În a doua parte a zilei, tăticii ar participa la o activitate împreună cu bebelușii, iar mamele ar rămâne singure, urmând ca în ziua următoare să se organizeze o activitate comună, pentru toți părinții, împreună cu bebelușii lor.

Exemple activități pentru grupul de mame și bebeluși, respectiv grupul de tătici și bebeluși: ateliere de muzică, gimnastică pentru bebeluși și mămici/ tătici, ateliere senzoriale, întreceri cu cărucioarele de bebeluși, jocuri cu mingea, înălțarea unui zmeu, teatru pentru bebeluși ( da, există!) etc.

Exemple activități pentru mămici, respectiv tătici, fără bebeluși: ateliere cu persoane specializate pe diverse teme: alimentație, depresie postnatală, viața de cuplu etc.

Exemple activități pentru familie: plimare cu bicicleta, cu scaun special pentru bebeluși sau, în cazul în care e prea mic, va merge un părinte cu căruciorul sau alt sistem de purtare și unul cu bicicleta și vor face schimb – există soluții pentru orice; drumeție; plimbare cu sania, cu trăsura; echitație etc.

Pentru că bebelușii sunt imprevizibili, aș oferi ceva dulce – o prăjitură, de exemplu – tuturor celor care, din cauza bebelușului, nu au reușit să participe la o activitate. De asemenea, în cazul în care e necesar, aș oferi înregistrarea discuției, pentru ca părintele să aibă totuși acces la informațiile din cadrul atelierului. Nu în ultimul rând, aș oferi premii simbolice – diplome haioase, de exemplu – tăticilor care rezistă până la final în activitatea cu bebelușii, fără să apeleze la mămici, dar și mămicilor care reușesc să se relaxeze, fără să verifice cum se descurcă soțul cu bebelușul.

Pentru cina romantică, sau alte perioade în care bebelușii dorm aș apela la personal specializat care să îi supravegheze pe aceștia, în așa fel încât părinții să nu fie blocați în cameră pentru că nu își pot lăsa copilul singur. De exemplu, atunci când am fost noi la munte cu băiețelul de nouă luni, am mers pe rând la cină și, desi poate fi plăcut și astfel, nu a fost neapărat ce ne-am dorit.

În timpul în care nu sunt organizate ateliere, ar fi de dorit ca părinții să aibă acces la saună, masaj și nu numai.

Unde?

La munte pentru că e musai să fie departe de agitația orașului, iar marea e un pic mai controversată din acest punct de vedere. Muntele e perfect și vara și iarna, iar dacă vom căuta cazare munte Poiana Brașov vom găsi Royal Boutique Hotel. Hotelul dispune și de un salon de evenimente în Brașov și, poate cel mai important, de un loc de joacă pentru copiii, fapt ce înseamnă nu doar că tolerează copiii, ci că îi și invită aici. De asemenea, are camere de familie, saună și billiard, organizează drumeții și închiriază biciclete, ceea ce pare că îl face destul de potrivit pentru ce am scris eu mai sus. În orice caz, simplul fapt că există o trambulină în locul de joacă îl transformă în visul oricărui părinte cu un copil energic – mai măricel, ce-i drept, nu bebeluș.

Nu în ultimul rând, pentru că tot voi vorbi mai jos de detalii, pe site-ul hotelul scrie despre camere că sunt izolate fonic, aspect de importanță maximă în evenimentul descris de mine.

Detalii

Când vine vorba de copilași foarte mici detaliile contează mai mult decât orice. Aș acorda atenție deosebită meselor și programului. Prin urmare, aș solicita părinților informații despre meniul bebelușilor – da, aș pregăti și mâncare pentru ei  – și programul de somn al acestora și aș organiza activitățile în funcție de aceste particularități. De asemenea, aș oferi posbilitatea de sterilizare/ curățare a obiectelor necesare îngrijirii bebelușilor.

Pentru părinții care aleg să vină cu trenul și nu cu mașina, aș asigura transport adecvat – adică mașină dotată cu scaun pentru bebeluși.

Nu în ultimul rând, aș apela la prezența unui medic/asistentă pe perioada desfășurării evenimentului, sau aș facilita accesul la unul. Cred că acest din urmă aspect ar da un plus de siguranță. Mulți părinți se tem de faptul că s-ar putea îmbolnăvi copilul în vacanță și adaugă astfel încă un motiv pe lunga listă cu motive pentru care să nu plece de acasă.

 Promovare

Așa un eveniment ar avea nevoie de promovare. Aș alege grupurile pentru mămici, dar și diversele târguri destinate acestora și bebelușilor. Aș face un pliant în care să fie scrise toate informațiile importante, dar în care să se precizeze și că va exista flexibilitate și se pot formula și cerințe speciale.

Bonus 🙂

Deoarece este vorba despre un eveniment cu un impact mare asupra oamenilor în cauză și nu numai, aș iniția colaborări cu diverse firme care produc sau comercializează produse pentru bebeluși și copii mici. Ei ar putea să își prezinte și promoveze produsele în cadrul evenimentului, în timp ce ar oferi, la rândul lor, promovare, hotelului.

Pe termen lung, aș încerca să ofer câte un loc, gratuit, și pentru acele familii care nu își permit o astfel de vacanță, tocmai prin atragerea unor sponsori.  Apoi, aș extinde genul acesta de evenimente, dezvoltând și partea de vacanțe doar pentru mame și,  fără să mă limitez la prima vacanță cu bebe, ci la mai multe, inclusiv pentru copii mai mari, având în vedere că eu nu mai am bebeluși, dar sigur mi-aș dori și pentru mine așa o vacanță.

Da, aș face toate acestea. Dacă aș fi organizator de evenimente… Până atunci însă, mă mulțumesc cu organizarea petrecerilor pentru copiii mei, precum și a altor activități asemenea și, desigur, mai scriu câte un articol pe blog. 🙂

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s