Cum alegi cadoul perfect

Atunci când băiețelul meu a încetat să mai fie un bebeluș, eu am redescoperit bucuria de a oferi cadouri. Primul Craciun când el nu a mai privit bradul, hipnotizat de luminițele ce licăreau întruna, ci cu o strălucire aparte în ochi, a fost magic. Primul Crăciun în care a înțeles cu adevărat ce înseamnă un cadou și a așteptat cu entuziasm venirea Moșului a reaprins în mine dorința de a mă bucura de bucuria altor oameni. Pentru că un cadou nu aduce bucurie doar celui care îl primește, ci și celui care îl dăruiește. Cu cât e mai mare bucuria primului, cu atât e mai mare și a celui de-al doilea. De aceea ador cadourile personalizate. Pentru că îmi pare că acestea transmit mai mult decât un cadou obișnuit și, implicit, aduc mai multe zâmbete pe buze și în suflet.

Ce înseamnă un cadou personalizat?

Un cadou personalizat e unic. El e creat special pentru o anumită persoană, sau cuprinde detalii care sunt special concepute pentru acea persoană. Spre exemplu, anul trecut i-am cumpărat mamei mele o banală pijama. Am decorat-o însă cu carioci textile, rezistente la apă, și i-am scris un mesaj frumos, din partea mea și a copiilor mei.

De ce să oferi un cadou personalizat?

Răspunsul e simplu – Pentru că iubești! Când dăruiești un cadou personalizat investești timp și emoții și le oferi și pe acestea împreună cu cadoul, transformându-l într-unul cu adevărat special.

Există, desigur, și obiecte nepersonalizate care au o semnificatie aparte pentru persoana care le primește. De exemplu, eu am primit cadou de la o prietenă dragă un pachet cu lână pentru împaslit. M-am bucurat până la lacrimi, pentru că gestul ei însemna pentru mine că ea crede în mine și în pasiunea mea. Cu siguranță însă un astfel de cadou poate sa nu însemne nimic pentru alții. Destul de des nici nu găsim un obiect care să transmită ceva doar prin el însuși. Chiar și o bijuterie scumpă poate să fie lipsită de strălucirea pe care doar emoția i-o poate da, dacă o oferim doar pentru că trebuie să facem un cadou. În astfel de cazuri, când ne dorim mai mult, e musai să luăm în calcul un cadou personalizat.

Cum alegi cadoul perfect?

Cadoul perfect nu există. La fel cum nu există bărbatul perfect, femeia perfectă și așa mai departe. Nu există, atât timp cât vedem acest perfect de sine stătător. Altfel, există perfect pentru cineva. Ca să îl găsești e nevoie să urmezi trei pași simpli:

  • Ascultă! Ascultă cu totul, oprindu-ți gândurile tale, sau ideile preconcepute. Ascultă cu scopul de a cunoaște și înțelege cu adevărat omul din fața ta. Ce îi place? Ce nu îi place? Ce îl/o face să zâmbească? Ce îl/o amuză? E destul de neplăcut să oferi un cadou care să nu fie deloc potrivit și să faci asta pentru simplul fapt că nu ai fost atent, sau nu ai vrut să il accepți pe cel din fața ta, așa cum e el. Cel mai frecvent se întâmplă asta la copii, în special adolescenți. În astfel de cazuri, deși voucherele mi se par cele mai impersonale cadouri și fug de ele cât pot de tare, le prefer totuși, în detrimentul unui cadou care poate sa transmită copilului faptul că nu e văzut.
  • Privește! Privește persoana din fața ta, așa cum este ea. Privește spațiul în care locuiește, sau în care își desfășoară activitatea. Privește, dar evită să cumperi obiecte pe care nu le are, înainte să verifici. E posibil să nu și le dorească. Spre exemplu, eu am primit la un noment dat un ceas pentru dormitor. Tic-tacul ceasului îmi pare unul dintre cele mai enervante zgomote în liniștea nopții. Ador să dorm în liniște.
  • Fi atent la detalii! Nu de puține ori, mi s-a întâmplat să îmi dau seama, după ce oferisem deja cadoul, că exista un altul mai potrivit, de care însă uitasm. Unele dintre cele mai frumoase cadouri au în spate o poveste care începe cu „mi-aș dori/ mi-aș fi dorit să…” – cuvinte spuse spontan, în momente frumoase. Notează aceste dorințe și folosește-le la momentul potrivit.
  • Fi inventiv(ă)! Nimic nu e imposibil pe lume, chiar dacă pare astfel, la prima vedere. Un copil poate să-și dorească luna de pe cer și se poate dovedi incredibil de ușor să i-o oferi.

Cel mai frumos cadou personalizat.

De departe, cele mai de efect cadouri personalizate pe care le-am oferit au fost cele cu fotografii. Fotografiile sunt personale și adevarate bijuterii în lumea noastră. Chiar zilele trecute i-am arătat o poză unei prietene. Era o poză mai veche și nu foarte clară și am râs amândouă cand primul ei impuls a fost să dea zoom. Poza era printată…

Prin urmare, fotografiile sunt prețioase și există o mulțime de feluri în care le putem folosi pentru a crea un cadou deosebit. Un cadou care trece testul timpului. Spre exemplu, anul trecut, eram într-un mare impas fiindcă nu știam ce să îi ofer cadou nepoțelului meu de 13 ani. Mi-am amintit apoi că el are o mare pasiune cu care umpluse Facebook-ul. Am petrecut câteva ore printre pozele lui de pe Facebook si i-am facut un calendar cu fotografii reale, din fiecare lună. N-a fost deloc ușor, dar bucuria a fost pe măsură. A decretat că a fost cel mai frumos cadou pe care l-a primit vreodată.

Atunci când fotografia este însoțită și de cuvinte, impactul e și mai mare. Nu degeaba părinții nostri – sau unii dintre ei – aveau albume cu poze sub care scriau câteva vorbe. Albume de poveste, pe care eu le văd ca adevărate obiecte de colecție. Albume cu poveste, pe care le putem crea, în zile noastre, prin intermediul site-ului cartecupersonalitate.ro.

Ce însemnă Carte cu Personalitate?

O carte cu personalitate este, în primul rând, chiar o carte. Arată ca o carte și are titlu și autor, iar autorul este cel care o realizează.

O carte personalizată este creată pentru cineva drag și cuprinde fotografii și cuvinte, încadrate frumos de ilustrații specifice vârstei persoanei căreia urmează să o oferim, dar și relației pe care o avem cu aceasta.

Pe site sunt disponibile câteva modele: pentru mamă, copil, iubit sau iubită și, în timp, vor apărea și mai multe. Putem, astfel, realiza o carte pentru iubit sau iubită, care să cuprindă momentele frumoase împreună, sau un moment important pentru el/ea – cum a reușit, de exemplu, să-și împlinească un vis. Sau, putem realiza o carte pentru mama, în care să includem poze cu copiii ei, de când erau bebeluși și până în prezent. Posibilitățile sunt nelimitate.

Cei care nu sunt cei mai buni prieteni cu cuvintele, pot folosi strict variantele de pe site, care cuprind deja câteva fraze frumoase, în sarcina lor fiind doar alegerea fotografiilor. Cei care au o imaginație mai bogată și drag de a scrie pot personaliza produsul cu totul.

Eu am ales a doua variantă și am creat o carte pentru copiii mei, cu titlul Mami Mică. În ea am pus poze cu mine, de pe vremea când eram bebeluș și până pe la vreo opt ani. În dreptul fiecărei fotografii am scris cateva cuvinte despre mine, cuvinte care să ne deschidă apetitul pentru povești mai detaliate.

Am facut asta pentru că am vazut că le place mult copiilor mei să le vorbesc despre vremea când eram eu copil. Uneori, îmi e greu să intru în starea necesară. M-am gândit că așa o poveste ne-ar ajuta și pe ei și pe mine. Nu m-am înșelat. S-au bucurat foarte tare, iar eu, remintindu-mi că am fost și eu mică, am reușit să îi înțeleg mai bine pe ei.

E greu să faci un cadou personalizat?

Niciun lucru frumos nu se obține fără muncă. Cu siguranță e mult mai comod să intri într-un magazin și să cumperi un obiect oarecare, sau, mai nou, să faci o comandă on-line. Desigur însă că și rezultatul e pe măsură.

Cartea personalizată pentru copiii mei am făcut-o în 15-20 de minute maxim, deci foarte rapid – eram și contratimp, e drept. Ideea însă am copt-o în mintea mea preț de mai bine de o săptămână, iar provocarea cea mai mare a fost să găsesc, selectez și fotografiez pozele cu mine mică. Asta nu a fost ușor și a durat chiar mai mult decât m-am așteptat pentru că m-au năpădit amintirile. Mi-a plăcut însă. Cui nu-i place să privească fotografii? 🙂

În concluzie, răspunsul e că e și greu și ușor, în același timp, dar, mai ales, e plăcut. Mai mult, acesta e un cadou pe care copiii mei îl vor avea mereu, iar asta cu siguranță nu e ceva ce ar putea fi măsurat în termeni de greu sau ușor. Strălucirea din ochii lor și toate serile pe care le vom petrece împreună, spunând povești pe care și le vor aminti mereu, sunt neprețuite. O astfel de strălucire apare de fiecare dată când oferim un cadou personalizat pentru că astfel le arătăm celor dragi cât de mult contează ei pentru noi.

Articol scris pentru SuperBlog 2019

Sursa foto – cartecupersonalitate.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s