
Suntem în perioada cu cele mai multe fapte bune din an. Un pic prea multe, spun unii, dar eu cred că e bine și așa. Decât să nu facem fapte bune deloc, mai bine să le facem și doar o dată pe an.
Totuși, pentru că mereu e loc de mai bine, pentru toți cei care vor să ducă faptele bune de Crăciun la un alt nivel, am câteva recomandări:
– Împachetați cadoul frumos. O cutie de pantofi, o coala de hârtie colorată, o fundă mare… Toate acestea pot face diferența dintre o faptă bună oarecare și una deosebită. Mai ales pentru copii. Indiferent de ce așezați înăuntrul cutiei, sunt sigură că ochii curați de copii vor străluci mai tare la vederea ei și veți face diferența dintre un Crăciun oarecare și unul de poveste.
– Gândiți-vă la copiii sarmani ca la copiii voștri. Nu le dăruiți resturi, pe principiul că n-au nimic și orice le folosește, sau, dacă faceți asta,nu o faceți sub forma unui cadou de Crăciun. Puteți să dăruiți oricând obiecte care nu vă mai folosesc. Crăciunul, în schimb, e doar o dată pe an.
– Adăugați și ceva care ar putea îndeplini o dorință și nu doar o nevoie. Crăciunul e magic și este și este și despre dorințe. Mulți oameni oferă obiecte necesare în viața de zi cu zi. E bine, desigur. E mare nevoie de ele. Dacă puteți însă, adăugați și o jucărie. O jucărie de care, poate, copilul acela nu are nevoie, dar care sigur l-ar bucura.
– Dăruiți și o carte. Magia ei va dăinui mult timp după ce toate celelalte vor fi trecut.
– Scrieți câteva cuvinte frumoase pe carte, sau dăruiți și o felicitare. O vorbă bună face minuni.
– Zăboviți o clipă măcar, ca să vă hrăniți cu bucuria pe care ați adus-o. Rămâneți puțin cu omul sau copilul căruia i-ați făcut un cadou.
La final am și o nouă recomandare de carte. Am citit-o în seara aceasta și mi-a plăcut foarte mult. E o carte pentru copii, dar e una din acele cărți pentru copii pe care eu o văd potrivită pentru oameni de toate vârstele. O poveste frumoasă care mi-a amintit ușor de Povestea de Crăciun a lui Charles Dickens dar mult mai blând scrisă, cu detalii potrivite și celor mici și cu ilustrații superbe.
Cartea se numește Minunea de Craciun a lui Jonathan Tommey și a aparut la Editura Cartea Copiilor, o altă editură care îmi place mult. Personajul principal, un cioplitor în lemn, redescoperă, cu ajutorul unui copil, ce înseamnă să fii fericit de Crăciun, iar noi, cititorii, descoperim despre ce este, cu adevărat, Crăciunul.
Sursa foto – Pixabay