9 motive pentru care e bine că nu avem apă caldă și căldură

Fie că locuiți în București, sau în provincie, cel mai probabil ați auzit despre problemele cu apa caldă și căldura din cel mai important oraș al țării noastre. Pentru mine sunt o noutate. Cu câteva excepții – notabile, e drept – de când locuiesc în acest cartier nu am avut niciodată probleme de acest gen. Până acum. Mă deranjează situația, dar, ca de obicei, am zis să văd și partea plină a paharului.

Așadar, vă invit să descoperiți mai jos avantajele lipsei de apă caldă și căldură:

  1. Contribuim la protejarea mediului înconjurător. Într-o carte pentru copii am descoperit un fel de test, în care, printre altele, eram întrebați, ce facem dacă ne este frig în casă. Dăm căldura mai tare, sau mai punem o bluză pe noi? Vă dați seama că, fără să clipesc, am spus că dăm căldura mai tare. Bineînțeles că nu era răspunsul corect, sau de dorit. Vestea bună e că acum luăm o bluză -sau mai multe – pe noi și, bonus, consumăm și mai puțină apă pentru că nimeni nu rezistă mai mult de câteva minute la duș, iar băile fierbinți, cu cada plină, s-au transformat într-un vis frumos.
  2. Dormim mai bine. Specialistii recomandă o temperatură mai mică în cameră, pe timpul nopții. Chiar și pentru bebeluși.
  3. Suntem mai sănătoși. Știm deja că nu e bine să oscilăm între extreme. Dacă vara nu e recomandat să ieșim dintr-o încăpere cu aer condiționat direct afară, în caniculă, nici iarna nu e chiar în regulă să stăm în tricou prin casă și apoi să ieșim afară unde avem nevoie de șapte straturi de hainele.
  4. Ne înveselim bunicii atunci când scoatem de la naftalină ciorapii pe care i-au lucrat acum mult timp, sau plapuma mare și grea, din lână și, mai ales, nu mai lăsăm copiii fără șosete prin casă.
  5. Poate, doar poate, alegem petrecem mai mult timp afară, dacă locuința nu mai e atât de primitoare și nu e mare diferență între afară și înăuntru.
  6. Cheltuim mai puțin, dacă alegem să ținem caloriferele închise – pentru că oricum nu e nicio diferență dacă le ținem pornite – și înțelegem că oricât am lăsa apa să curgă, ea nu se va încălzi și, în schimb, alegem să folosim direct apă rece.
  7. Senzații tari la tine acasă. Fără legătură cu reclama, am fost la un moment dat într-un loc drăguț în care erau la mare cautare niște dușuri fantezie cu apă rece. Nu mai spun că nu a fost deloc ieftin. Acum astfel de dușuri sunt la îndemâna oricui. Nu sunt chiar apreciate de copiii mici, dar ei oricun consumă puțină apă și putem încălzi o oală pe foc.
  8. Devenim mai toleranți, experimentând o părticică din stilul de viață al părinților și bunicilor noștri.
  9. Ne iubim mai mult. Nimic nu e mai călduros decât o îmbrățișare.

Acum, nu știu dacă v-au încălzit cu ceva cele de mai sus – pe mine nu – dar mereu au fost schimbari din astea în viețile oamenilor. Puțini le-au supraviețuit însă. Să fim supraviețuitori, zic.

Sursa foto: Pixabay