Cum învățăm copiii să dăruiască

Fotografie de Porapak Apichodilok pe Pexels.com

Eu cred că este foarte important să învățăm copiii să dăruiască și mai cred că asta nu se învață în parc, când punem presiune pe ei pentru a împărți jucăriile, ci prin puterea exemplului și dăruind împreună. Mai exact, făcând cele de mai jos:

1. Să mergem împreună cu copiii atunci când cumpărăm un cadou.

2. Să donăm periodic câte un obiect al nostru și să îi întrebăm și pe ei dacă doresc să renunțe la ceva al lor, pentru a îl dărui mai departe. De menționat că nu cred că e bine să forțăm lucrurile. Dacă copilul spune nu, să acceptăm decizia lui, dar să întrebăm din nou, data viitoare. La fel, dacă alege cea mai mică jucărie, să apreciem gestul lui și, în niciun caz, să nu îl certăm pe motiv că putea să fie mai darnic.

3. Să dăruim/donăm împreună cu ei, pentru a le oferi prilejul să observe bucuria celui care primește cadoul/donația.

4. Tot pentru a încuraja donațiile, să le facem cunoștință cu partea mai puțin frumoasă a lumii, treptat, într-o manieră potrivită vârstei.

4. Să îi ajutăm pe ei să dăruiască un cadou din partea lor. Spre exemplu, de Crăciun, eu am făcut împreună cu copiii o felicitare pentru tatăl lor și, tot împreună, am împachetat această felicitare, alături de o carte. Totul cu câteva zile înainte de Crăciun, timp în care ei au ținut secretul. Partea frumoasă e că nu au spus nimic nici atunci când, în dimineața de Craciun, tatăl lor a deschis cadoul, iar aceasta a fost alegerea lor. L-au privit și au zâmbit. Atât. La rândul lui, tati a mers împreună cu ei la magazinul din cartier, pentru a îmi cumpăra mie ceva ce îmi place. Au ales, de comun acord, un borcan de Nutella 🙂 și, la fel, au păstrat secretul. Eu m-am bucurat că mi-a adus Moșul Nutella, iar ei nu au zis nimic. Același lucru îl facem și cu ocazia aniversărilor, cu mențiunea că, atunci oferim cadoul, spunem că l-am făcut/cumpărat împreună.

6. Făcând gesturi frumoase pentru alți oameni, fără să existe neapărat o ocazie specială.

Partea și mai frumoasă este că toate cele de mai sus reprezintă și un bun prilej de ne conecta sau reconecta cu copiii, petrecând timp frumos împreună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s