
Relația dintre mine și bucătăria mea este una destul de specială. Mai întâi pentru că îmi place să gătesc, apoi pentru că îmi place să mănânc și, nu în ultimul rând, pentru că am doi copii mici. Prin urmare, a fost spațiul căruia i-am acordat cea mai mare atenție atunci când am renovat apartamentul și în care am și investit cel mai mult. Am citit enorm, am colaborat și cu un designer, implicându-mă destul de tare în proiectare, fapt care sigur nu mă transformă în clientul ideal, dar m-a făcut să visez frumos la o carieră în domeniu. Rezultatul a fost pe măsură, în prezent fiind doar detalii de care aș putea să spun că nu sunt întru totul mulțumită, printre care se numără, desigur, și faptul că nu m-am făcut designer. 🙂 Totuși, după cum bine știți, visurile pot fi îndeplinite în mai multe feluri, motiv pentru care voi profita din plin de oportunitatea oferită de Franke și voi scrie mai jos despre amenajarea unei bucătării.
În ceea ce privește dimensiunea spațiului, așa cum se observă și în titlu, vorbim despre o bucătărie micuță. Sunt convinsă că, deși în reclame și emisiuni culinare vedem spații bogate, bucătăriile mici sunt destul de frecvente. Ele reprezintă, de regulă, prețul plătit pentru confortul de a locui în oraș unde găsim destul de puține locuințe noi, cu bucătării mari. Mai mult, cu cât avansezi, spre centru, cu atât pare că spațiile sunt mai mici, iar amenajarea lor este, cu siguranță, o provocare. Voi detalia mai jos, în ordine, pașii de urmat atunci când doriți să amenajați o bucătărie de mici dimensiuni, pași pe care i-am urmat și eu, în cea mai mare parte, dar care sunt și updatați, având în vedere că folosesc de câțiva ani bucătăria mea mică. 🙂
Ce ne dorim de la bucătăria pe care urmează să o amenajăm
Înainte de a întreprinde orice pas este important să stabilim care sunt obiectivele noastre. Știu că, practic, o bucătărie este folosită pentru a găti și pentru a lua masa, dar, apoi, suntem cu toții diferiți. Unii gătesc mai mult și/sau mai complicat, alții gătesc mai puțin, sau deloc; unii preferă stilul minimalist, alții preferă exact opusul; unii sunt interesați mai degrabă de aspectul practic, alții mai degrabă de aspectul estetic; unii petrec mai mult timp acasă, alții mai puțin. Oricum ar fi, atunci când amenajăm bucătăria ar fi bine să privim puțin și în viitor. Poate că în prezent nu ne preocupă prea tare anumite aspecte, dar poate, peste un an, lucrurile se vor schimba. Nu ne dorim să reamenajăm acest spațiu în fiecare an, chiar și dacă avem foarte mulți bani, deoarece o reamenajare nu implică doar bani, ci și alte aspecte. De exemplu, dacă în prezent considerăm că nu gătim prea mult și n-avem nevoie de un cuptor normal, ci doar de unul cu microunde, e perfect ok, dar când proiectăm dulapul de sub plită să-l facem în așa fel încât, dacă ne răzgândim, să-l putem ușor înlocui cu un cuptor.
În cazul meu, mi-am dorit trei lucruri de la bucătărie:
- sa arate bine și să aibă aspectul acela aerisit, în ciuda dimensiunilor reduse;
- să fie practică și să am totul la îndemână;
- să cuprindă cât mai multe spații de depozitare și să ne rămână și loc de gătit/ luat masa.
Culorile
Atunci când vorbim despre o bucătărie de dimensiuni reduse, culorile joacă un rol foarte important, alături de forma și dimensiunea plăcilor de gresie și faianță. Totuși, deși ați putea crede că e musai să mergem doar pe culori deschise și plăci de dimensiuni mari, nu e chiar așa. Dacă sunt alese cu atenție și integrate într-un mod potrivit, pot fi folosite și culori mai închise, sau plăci de gresie/faianță mai mici, cu condiția ca acestea să nu fie cele care domină spațiul. Din punctul meu de vedere, sunt importante următoarele aspecte:
- Nunața aleasă pentru gresie este bine să fie puțin mai închisă decât cea aleasă pentru pereți.
- Nunațele alese pentru podea și pereți să fie cât mai neutre, pentru a evita încărcarea spațiului, dar și pentru a putea decora apoi cu orice dorim. Cea mai safe alegere pentru pereți rămâne, desigur, albul, mai ales că poate fi foarte ușor personalizat. Plus că, dacă ne plictisim, este mult mai ușor să schimbăm obiecte, decât culoarea gresiei și a fainței.
- Dacă totuși alegem culori, e bine să nu predomine culorile foarte intense, fără ca asta să însemne că nu sunt ok. Totuși, o bucătărie întreagă în, spre exemplu, roșu, s-ar putea să fie obositoare pentru ochi și nu numai.
- Dacă nu dorim să încărcăm spațiul și cu un covor, sau nu ne plac papucii, e de preferat să alegem încălzirea în paroseală.
- Dacă este posibil, putem opta pentru o bucătărie fără ușă, sau pentru o ușă culisantă; în acest caz, ușile cu geam (mat, dacă dorim intimitate) sau oglindă, pot ajuta la crearea unui spațiu mai aerisit.
În cazul nostru, am ales pentru podea plăci mari și dreptunghiulare care imită lemnul, în nuanțe de maro deschis, iar pereții i-am lăsat albi. Faianța este tot albă, fapt care ne-a permis să folosim plăci mai micuțe, care seamănă cu cărămida la formă. Mobila este un crem rece, iar pentru blat am ales un maro ușor mai deschis decât cel de pe podea. Piesele cele mai importante au fost însă electrocasnicele care oferă un contrast frumos și despre care voi vorbi mai jos.
Piesele de rezistență – electrocasnicele și chiuveta
Bucătăria, prin definiție, este un spațiu din care nu pot lipsi câteva piese. Orice stil am alege și orice dimensiuni ar avea spațiul de care dispunem, totul trebuie construit în jurul acestor obiecte indispensabile. Prin urmare, înainte de proiectarea mobilei este nevoie să alegem electrocasnicele și chiuveta și să stabilim locul pe care îl vor ocupa acestea. Orice altceva se construiește ulterior.
Această etapă ar trebui să aibă loc chiar înainte de renovarea bucătăriei – dacă se face și o renovare – pentru a stabili exact unde și cum vom pune prizele. Pe lângă faptul că nu e deloc frumos, nu e nici sigur să folosim prelungitoare în bucătărie, deci atenție mare la acest aspect.
Revenind la electrocasnice, în principiu, în epoca noastră, aproape orice obiect poate fi total încorporat în mobilă și, în același timp, orice obiect poate să arate ca o adevărată piesă de artă pe care să nu fie nevoie să o încorporăm. Am văzut spații amenajate în așa fel că nu te-ai fi gândit nicio clipă că în spatele dulapurilor s-ar putea ascunde o plită, sau o chiuvetă și, la fel, am văzut obiecte electrocasnice pe care le-aș fi pus mai degrabă într-un muzeu și care sunt, cred, mai scumpe decât întreaga mea bucătărie, iar bucătăria mea n-a fost deloc ieftină. Consider, totuși, că acestea sunt excepții și aleg să nu vorbesc despre ele. Prin urmare, în mod normal, când vorbim de electrocasnice, ne gândim la următoarele:
- total incorporabile: frigider, mașină de spălat vase;
- parțial încorporabile: plită, chiuvetă, cuptor, cuptor cu microune, hotă;
- neîncorporabile: frigider, cuptor cu microunde, hotă;
Ați observat, probabil, că pe unele le-am inclus în mai multe categorii pentru că pot fi într-un fel sau altul – ascunse, parțial ascunse, sau deloc ascunse – iar alegerea ne aparține. Totuși, într-un spațiu mic, aș recomanda să profităm maxim de obiectele care pot fi încorporate total, pentru a nu încărca prea tare vizual. Apoi, indiferent de ce alegem, pentru un aspect frumos este de preferat ca aceste obiecte să facă parte din aceeași gamă, să aparțină aceluiași stil.
Culoarea și designul acestor obiecte sunt, la rândul lor, extrem de importante. Ele sunt cele care vor ieși în evidență și vor atrage toate privirile, cu excepția cazului extrem în care alegem să încorporăm totul. Noi am ales, poate în mod surprinzător pentru o bucătărie mică, negru. Pentru că celelalte culori erau neutre, acest negru dă o notă de eleganță și de deosebit spațiului, fără să încarce deloc.
Apoi, pentru că în timp e posibil să și schimbăm electrocasnicele, e bine să ne asigurăm că putem face asta și să nu alegem neapărat obiecte unicat, decât dacă ne dorim cu adevărat să mergem într-o astfel de direcție și suntem conștienți de ce implică ea.
Pentru o bucătărie mică cel mai important astfel de obiect mi se pare hota. Dacă folosim cu adevărat bucătăria pentru a găti și nu dorim să ne sufocăm înăuntru, sau să ieșim de acolo mirosind ca și cum ne-am fi gătit pe noi înșine, e bine să acordăm o atenție sporită hotei. Apoi, chiar și dacă știm să gătim doar ouă și cartofi prăjiți, mirosul tot ramâne o problemă, chiar mai mare, aș spune. Hota poate fi sau nu încorporabilă. Eu prefer cea de-a doua variantă și pentru a exemplifica, vă invit să descoperiți o hotă Franke telescopică.
Odată aleasă hota, ne putem concentra și asupra celorlalte obiecte, în așa fel încât să se îmbine totul frumos. În strânsă legătură cu ea se află, desigur, plita, foarte importantă, atât practic, cât și estetic, pentru că ea este, de obicei, la vedere. Desigur că, în primul rând, este important să aibă aceleași dimensiuni ca hota, pentru că altfel vom avea probleme și desigur că e preferat să nu fie prea mare. Apoi, avem de ales între plite electrice, cu inducție, sau clasice, pe gaz. Eu le prefer pe ultimele sau, și mai bine, prefer una mixtă. Totuși, având în vedere programul haotic pe care îl am și timpul puțin de care dispun, pot doar să apreciez faptul că de aproximativ trei săptămâni sunt fericita posesoare a unei plite cu inducție. Este mult mai ușor de curățat și după ce te-ai obișnuit cu ea o poți lăsa să și gătească singură. Plus că este, în general, mai sigură: nu doar că poate fi programată, se și oprește singură în caz de supraîncălzire. Ca poziționare, într-o bucătărie mică prefer plita așezată lângă un perete. Noi am făcut greșeala de a lasa un spațiu între plită și perete și nu a fost o idee bună pentru că acel loc este, practic ,mort, fiind prea mic pentru a putea fi utilizat la ceva util. Plus că e de preferat să avem un blat cât mai mare, iar mare într-o bucătărie mică s-ar putea să nu fie chiar ce ne imaginăm.

Cuptorul, un alt obiect indispensabil, din punctul meu de vedere, poate fi ales în funcție de preferințele ficăruia. Noi l-am schimbat și pe acesta în ultimul an și din motive practice, cel mai important aspect a fost să aibă acea funcție pirolitică, de autocurățare care, da, chiar funcționează. Nu curăță geamul, dar restul cuptorului necesită doar să fie șters cu o lavetă umedă. Cuptoarele nu sunt, în mod normal, încorporate total, plus că e și mai frumos și practic să vezi cum se gătește mâncarea prin geam, motiv pentru care designul va conta la fel de tare ca și în cazul plitei. De asemenea, montarea lui în partea de jos, sub plită, este mult mai practică într-o bucătărie mică. Un obiect atât de masiv în partea de sus va încărca spațiul în mod inutil.
Mașina de spălat vase este, poate, la fel de importantă ca hota pentru că reprezintă al doilea obiect după care ne ghidăm atunci când amenajăm bucătăria, deoarece necesită să fie așezată lângă o sursă de apă. Desigur că se poate și altfel, dar defecțiunile sunt omenești și deși nu trebuie să pornim pe ideea că va avea nevoie de reparații, nici nu ne dorim să dezasamblăm toată bucătăria pentru a avea acces la mașină. Așadar, mașina și chiuveta e bine să fie așezate una alături de cealaltă și, într-o bucătărie mică e bine ca mașina de spălat vase să fie total încorporabilă.
Chiuveta, la fel ca plita și cuptorul, este un obiect care va atrage privirea și, în consecință, trebuie să acordăm atenție sporită aspectului acesteia, dar și, desigur, bateriei. Eu am dorit o simbioză între toate și am ales și chiuveta neagră, din granit. Este foarte practică, ușor de curățat și deloc pretențioasă, sau mai puțin pretențioasă prin comparație cu o chiuvetă de altă culoare. Apoi, mai rămâne de stabilit dacă ne dorim o chiuvetă dublă sau nu. Eu am dorit una dublă, dar pentru că spațiul disponibil era mic, am ales să fac un compromis. Dacă ar fi să revin, nu l-aș mai face. Prin urmare, dacă aspectul practic e cel mai important recomand o chiuvetă dublă, iar pentru a vă face o idee despre ce vorbesc, vă invit să priviți în detaliu aceste chiuvete de bucătărie. Nu sunt doar frumoase, se și curăță ușor, sunt rezistente la pete și la temperaturi ridicate, iar datorită tratamentului Sanitized® este redusă dezvoltarea bacteriilor pe suprafața Fragranite cu 99%.

Frigiderul poate sau nu să facă parte dintr-o bucătărie. Noi am ales să nu-l includem în bucătărie pentru că avem un hol generos. În cazul în care doriți să îl țineți înăuntru, recomand un frigider total încorporabil. Altfel, datorită dimensiunilor mari va atrage toate privirile și, chiar dacă poate să fie frumos, nu ne dorim totuși ca un obiect atât de mare să le eclipseze total pe celelalte. De asemenea, un compromis ar fi să alegem un frigider mai mic, pentru a depozita în el ceea ce folosim zilnic.
În ceea ce privește electrocasnicele mai mici, ele sunt prea multe și diverse pentru a le aborda acum, aici, dar recomand ca dacă știți sigur că veți avea unele care ocupă mai mult spațiu – cuptor cu microunde, filtru de apă, storcător de fructe uriaș, cum am eu etc. – să le luați în calcul încă din etapa de proiectare.
Mobila
Odată stabilit locul electrocasnicelor și al chiuvetei, se poate începe proiectare mobilei, în jurul acestora, cu mențiunea că, deși mai puțină, mobila pentru o bucătărie mică va costa la fel, sau mai mult, ca cea pentru o bucătărie mare. De ce? Pentru că dacă ne dorim să profităm maxim de spațiul disponibil, avem nevoie de o mobilă realizată pe dimeniunea și forma bucătăriei noastre. Există, desigur și varianta de a cumpăra o mobilă standard, dar șansele ca aceasta să se potrivească perfect sunt foarte mici, iar atunci când îi aducem modificări prețul crește și rezultatul nu e pe măsură. Cu o mobilă realizată pe comandă veți profita maxim de fiecare centimetru, iar rezultatul va fi spectaculos. Cu condiția să comunicați foarte bine cu designerul și să îndrăzniți să cereți orice, pentru că orice e posibil, chiar și când pare imposibil.
Voi scrie mai jos, punctual, aspectele pe care le consider eu importante:
- Dulapurile înalte, până în tavan, sunt o opțiune foarte bună, dacă avem nevoie de spațiu de depozitare. Dacă mobila este într-o culoare deschisă, acestea se vor confunda cu peretele și nu vor încărca spațiul, mai ales dacă alegem pentru ele un sistem de închidere/deschidere fără mânere.
- Dulapurile puțin adânci – 15-20 cm – pot fi folosite pentru a depozita condimente, pahare, sau alte piese mici și sunt și ele foarte utile.
- Scurgătorul de vase încorporabil poate să se dovedească în plus dacă folosim în principal mașina de spălat vase. Prin urmare, putem renunța la el, în favoarea unui nou spațiu de depozitare.
- Polițele mici și multe și alte accesorii pentru interiorul dulapurilor ajută la o mai bună organizare. Spre exemplu, mie nu îmi place să am tăvi așezate una peste alta și să mă confrunt cu situația în care, pentru a ajunge la ultima, să fie necesar să le dau pe toate celelalte la o parte, motiv pentru care am foarte multe polițe.
- Mânerele mobilei pot lipsi, sau pot fi asortate cu electrocasnicele.
- Masa, dacă alegem să o includem în bucătărie, poate fi rabatabilă, extensibilă, sau tip bar; la fel și scaunele.
- Corpurile cu sertare, deși practice în mod normal, e bine să fie cât mai puține; maxim unu, aș zice eu.
- La corpurile suspendate, ușile care se deschid în sus sunt mai practice.
Nu în ultimul rând, oricât de mare încredere ați avea în omul care vă proiectează mobila, eu cred că este foarte utilă o simulare la fața locului. Cum anume? Cu un marker, lavabil, desigur, cu care puteți desena corpurile pe care le doriți și apoi puteți observa în ce măsură aveți loc printre ele, cât de practice sunt, dacă puteți deschide două uși în același timp, fără să se ciocnească unele de altele și multe altele.
Obiectele de decor într-o bucătărie mică
Este clar, încă de la început, că într-o bucătărie mică nu putem folosi prea multe obiecte de decor. Chiar și dacă nu preferăm stilul minimalist și nu ne deranjează spațiile prea încărcate, bucătăria fiind deja mică, s-ar putea să simțim că ne sufocăm. Prin urmare, eu recomand plantele naturale, cu frunze, nu cu flori, care ajută și la purificarea aerului. Mai departe, ne putem juca cu acele obiecte pe care le folosim în mod uzual, începând cu mănușile de bucătărie, solnița și pipernița, suportul pentru pâine, sau tocătorul. La fel, putem alege câteva borcane transparente, sau decorate după placul nostru, în care să așezăm condimente, sau alte alimente pe care le folosim în mod uzual. Pentru cei mai practici și cu puțin timp nu recomand prea multe astfel de borcane și nici ustensile de gătit atârnate pe pereți. Ele arată frumos, într-adevăr, dar apoi reprezintă încă alte câteva obiecte de curățat. Dacă gătești, spre exemplu, cartofi prăjiți pentru care folosești o paletă, dar ai atârnate alte cinci pe perete, sunt șanse mari ca la final să fie nevoie să le speli pe toate pentru că au fost stropite cu ulei.
Concluzia principală este că o bucătărie mică poate fi la fel de practică și frumoasă ca una mare, dacă o proiectăm cu atenție și fără grabă. Noi suntem doi adulți și doi copii, gătim împreună și încă mult, avem loc să și mâncăm împreună în bucătăria noastră mică și facem toate astea simțind din plin confortul și frumusețea spațiul pe care l-am amenajat pentru noi.
Nu în ultimul rând, indiferent de opțiunile alese pentru culori sau proiectarea mobilei, cel mai important pas dintre cei de mai sus este, așa cum spuneam, alegerea electrocasnicelor și a chiuvetei. Vă recomand, în acest sens, să aruncați un ochi pe site-ul Franke, cel mai mare producător de chiuvete pentru bucătărie din lume și principalul furnizor de sisteme încorporabile pentru bucătării casnice, pe piața autohtonă. Pe lângă multe alte avantaje, veți economisi și timp, deoarece găsiți toate aceste produse într-un singur loc, aspect care este destul de important. Apoi, în jurul acestor piese puteți construi orice vă trece prin minte, iar rezultatul va fi cu siguranță spectaculos, la fel cum este orice spațiu căruia îi acordăm atenția cuvenită și pe care îl personalizăm după propriile dorințe și nevoi.

Sursa foto: site și pagina facebook Franke
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale