Sam cel prea timid – recenzie + idee de joc

on

! Acest articol conține un rezumat al cărții, inclusiv deznodamantul!

Această carte este una foarte specială din cel puțin două motive. Mai întâi, este o carte foarte frumoasă. Apoi, momentul și felul în care am citit-o prima dată au fost cel puțin orginale. Eu aveam laringită și nu puteam vorbi, astfel că le-am pus copiilor un filmuleț în care această carte era citită de Ioana Chicet Macoveiciuc. Lor le-a plăcut și au spus că doresc să o cumpărăm și să o citim și cu altă ocazie.

Nu în ultimul rând, special este chiar ce fac acum, deoarece această recenzie este realizată împreună cu băiețelul meu, Tudor, care stă lângă mine, acum, când scriu, și mă ajută. 🙂

Prezentarea cărții

Titlu Sam cel prea timid

Autor/ Ilustrator – Beth Bracken; Jennifer Bell

Editura – Univers, 2018;

Număr de pagini – 32 de pagini;

Format – Copertă tare, cartonată; 26 x 26 cm;

Ilustrații și text – Ilustrații foarte expresive, bine corelate cu textul; povestea nu este lungă și se poate citi foarte ușor;

Gen – Este o poveste educativă, ușor înduioșătoare;

Vârsta recomandată – Este recomandată începând cu vârsta de trei ani; noi am citit-o prima dată la trei, respectiv cinci ani;

Rezumat – Cartea începe cu prezentarea lui Sam, o girafă, căruia îi era teamă să se exprime în public, motiv pentru care, nimeni nu știa mai nimic despre el și el era mai mereu singur și trist. Pentru că lui nu îi plăcea să vorbească prea mult, atunci când doamna învățătoare i-a anunțat că vor avea o oră specială numită Arată și povestește, când trebuia să aducă un obiect drag la școală și să vorbească despre el, Sam s-a întristat și s-a speriat. A încercat să evite acel moment, dar, până la urmă a fost nevoit să meargă și el în fața clasei și să vorbească. Mai întâi i-a observat pe colegii lui cum povesteau și a observat că nimeni nu râdea de ei. Când i-a venit rândul, cu ajutorul doamnei Emily, Sam a prezentat și el o fotografie cu cățelul lui. În felul acesta, colegii lui Sam au aflat câte ceva despre el, iar Sam a reușit să descopere că nu se întâmplă nimic rău dacă vorbește. La final, chiar a început să își facă planuri în legătură cu ce va prezenta data următoare.

Ce mi-a plăcut – Mi-a plăcut mult felul în care sunt prezentate emoțiile lui Sam atunci când se află față în față cu marea provocare de a vorbi în public și, de asemenea, mi-au plăcut mult ilustrațiile.

Ce nu mi-a plăcut – La fel ca în toate cărțile de acest gen, soluția a fost găsită foarte rapid, iar Sam și-a depășit frica destul de ușor. E bine, desigur, dar uneori nu e atât de simplu și pentru unii copilași poate să fie mai greu.

Ce spun copiii despre ea– Copiilor le place mult momentul în care Sam reușește să vorbească, dar și jocul pe care îl facem noi, pornind de la carte.

Unde o găsim – O găsim în majoritatea librăriilor cunoscute.

Utilă pentru pentru copilașii care au dificultăți atunci când este nevoie să vorbească în public, dar și pentru cei care nu au astfel de dificultăți și le este mai greu să îi înțeleagă pe primii.

Bonus – idee de joc: Încă de la început mi s-a părut foarte interesantă ideea acelei ore cu numele Arată și povestește, iar copiii au fost și ei receptivi la acest joc. Mi se pare util pentru gărdinițe și școli, dar și pentru părinți. Este un exercițiu bun care îi ajută pe copii să învețe să se exprime, indiferent dacă sunt, sau nu timizi. Apoi, ne ajută pe noi, adulții – sau pe colegi/ prieteni, în funcție de locul unde se desfășoară – , să îi cunoaștem mai bine. Mai mult, părinților le poate da puțin timp liber , deși nu în sensul clasic al cuvântului. De exemplu, noi jucăm acest joc în bucătărie, în timp ce eu gătesc. Copiii își aleg fiecare câte un obiect drag, se așează pe un scaun în bucătărie și îmi povestesc despre el, pe rând. Uneori îi ajut cu întrebări, alteori nu, dar de fiecare dată se lasă cu apaluze, la fel ca în carte. Ei sunt foarte încântați și învață să vorbească despre ei și să exprime în cuvinte ce le place și ce nu le place, iar eu aflu lucruri noi despre ei.

Nota! Aceasta nu este o recenzie clasică, dar am ales să o numesc astfel din motive practice. Găsiți aici primul articol din această serie și aici alte cărți pentru copii despre care am scris.

Sursa foto – arhiva personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s