Activități cu copiii afară – fără aglomerație

Am scris acest articol aseară…

În cinci minute de stat pe Facebook mi-au apărut două postări cu activități pentru copii în casă. Nu le-am deschis, e prea târziu, dar m-a amuzat situația pentru că și eu doream să scriu un astfel de articol. M-am gândit însă să îl las să aștepte pentru că încă n-am intrat oficial în izolare la domiciliu, dar și pentru că încă sunt – prea – mulți copii care ies în continuare în zone aglomerate, adică fix unde nu ar trebui să meargă, în condițiile în care se poate și altfel.

Precizez că eu, în acest articol, nu vă recomand să ieșiți afara din casă zilele astea. Ar fi iresponsabil din partea mea. Dar dacă totuși o faceți, alegeți să o faceți în mod înțelept, evitând locurile aglomerate și spațiile închise. În acest sens voi scrie mai jos o listă cu activități interesante de făcut afară, împreună cu copiii, care nu presupun interacțiune cu alți oameni și nici mersul la locurile de joacă, sau alte zone aglomerate:

 1. Ne plimbăm pe străduțele din cartier, sau în zone mai puțin circulate ale parcurilor mari (deci nu la locul de joacă) cu bicicleta, trotineta, sau alte vehicule pentru copii.
 2. Organizăm o vânătoare de comori în zone puțin circulate, unde comori înseamnă pietricele, bețe, frunze, flori, sau alte minunății pe care să le folosim ulterior la diverse proiecte.
 3. Exploarăm, mai ales acum, primăvara. Spre exemplu, noi verificăm zilnic mugurii și florile nou apărute, căutăm/salvăm melci, insecte și păsări.
 4. Organizăm activități educative. Astăzi, după o discuție avută acasă, am pornit la o plimbare în cartier cu misiunea de a identifica tot ce e viu în jurul nostru. Spre exemplu, mașinile se mișcă, dar nu sunt vii, iar copacii nu se mișcă într-un fel în care să îi vedem, dar sunt vii. La fel, putem fotografia flori și copaci, putem să descoperim cum se numesc anumite plante, sau insecte, dar și părțile lor componente; cu ce si cum se hranesc, sau unde trăiesc.
 5. Ascultăm și ne conectăm. O activitate drăguță pe care o făceam, de obicei, seara și prin care încercăm să distingem diferite sunete în zgomotul acesta al orașului. Nu am încercat-o acum, dar ultima data am ascultat greierii, deși în jurul nostru se auzeau o mulțime de alte sunete. În principiu putem auzi orice, dacă știm să ascultăm.
 6. Observăm cladirile din jurul nostru – ce formă au, în ce stil sunt construite, se aseamănă, sau nu, ce culoare au etc.
 7. Organizăm un picnic – într-o zonă liberă, desigur, cu mare atenție la regulile de igienă pentru că nimic nu înlocuiește apa si sapunul. Cel mai bine e să fie un picnic în joacă, nu cu mâncare adevărată.
 8. Ne jucăm și sărim în bălți cu haine adecvate, desigur, dacă plouă.
 9. Ne jucăm cu mingea, sau cu baloane legate cu sfoară – nu la locul de joacă;
 10. Desenăm cu creta;
 11. Citim cărți împreună în natură;
 12. Înălțăm un zmeu, dacă vremea e potrivită;
 13. Observăm cerul și norii; construim povești pe baza formelor identificate;
 14. Ne jucăm de-a v-ați ascunselea;
 15. Alergăm, sau ne jucăm de-a prinselea;
 16. Plantăm o floare, sau un copac.

La final menționez încă o dată că prin acest articol nu vă încurajez să petreceți timp în afara casei, ci să descoperiți că, dacă totuși alegeți să ieșiți, există multe alternative prin care să evitați locurile aglomerate și expunerea la riscuri.

Fotografia e de astăzi, când copiii au găsit câteva bălți uriașe și au fost tare încântați să meargă prin ele cu bicicleta.

Later edit – Constat cu tristețe că și astazi au fost mulți oameni cu copii în locuri publice (am un loc de joacă în spatele blocului si, în plus, am fost si eu nevoită să ies, singură, desigur, într-un loc cu mai mulți oameni). Vă recomand povestea scrisă pentru copiii mei și vă rog să rămâneți în casă. Specialiștii spun că cei mici duc boala mai bine ca noi, dar ei se pot îmbolnăvi mai ușor și pot transmite mai departe virusul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s