Ce cred eu că ne-ar salva

Fotografie de Valeriia Miller pe Pexels.com

Cum spuneam, am nevoie să scriu, astfel că voi scrie despre ce mi-ar plăcea mie:

  1. Magazinele să nu mai permită cumpărăturile excesive; să stabilească un numar maxim de produse care pot fi cumpărate, pentru că e cazul ca nebunia aceasta să înceteze. Asta nu înseamnă raționalizare. Doar ar permite celor care n-au avut sute, sau mii de lei să își umple cămara, sau n-au putut să care, sau n-au mai prins, să aiba acces la tot ce aveau acces și până acum. Eu sunt sigură că există stocuri pentru toate. Sunt sigură că nu s-a terminat nici toată drojdia din țara asta, deși n-am mai găsit pe nicăieri. Totuși, valul acesta mare de cumpărături nu le permite magazinelor să țină rafturile pline. Sunt sigură că există acum oameni care nu au alimente de bază, în timp ce alții au prea multe. Mie mi se termină câteva produse în curând și știu că risc să merg la Mega doar ca să iau vreun virus pentru că data trecuta n-am găsit ce aveam nevoie. Sunt sigură că într-o zi, sau două rafturile ar fi iar pline dacă oamenii ar fi convinși să cumpere responsabil – forțati, daca altfel nu se poate.
  2. Oamenii să fie învățați cum să păstreze alimentele pe care le-au cumpărat, în așa fel încât să nu se strice. În loc să râdem de cei care au cumpărat pentru un an, e mai bine să îi ajutăm. Nu e bine pentru nimeni să se înmulțească gunoaiele. Apoi, unii pot mânca alimente alterate, care nu au fost păstrate în mod corespunzător. N-avem nevoie și de alți bolnavi.
  3. Oamenii pot fi învățați cum să facă provizii în mod responsabil. Apoi, cu un plan bine definit, poate cei care au cumparat prea mult pot fi convinși să dea și altora. Contra cost, la preț corect. Da, au greșit, ok, dar pedepsirea lor nu ajută pe nimeni. La fel cum nu ajută nici munți de alimente stricate. Cum spuneam, sunt sigură că în acest moment mulți nu au alimente de bază.
  4. Fiecare comunitate mică să se organizeze în așa fel încât un om să facă cumpărături pentru mai mulți. Avem Bringo și Glovo în București. Văd că încă rezistă, dar oricum, sunt doar aici. Oamenii din scara unui bloc ar putea face cumpărături pe rând, unii pentru alții. Cumpărături normale, nu munți de alimente. E nevoie de încredere și organizare.
  5. Instruirea personalului care face curățenie. Peste tot. Inclusiv în blocuri, unde ar trebui puse afișe cu imagini, în primul rând. Oamenii reacționează mai bine la imagini. Înțeleg că în unele blocuri s-a pus dezinfectant și s-a furat. Să nu ne dăm bătuți.
  6. Sprijin psihic. Oamenii care intră în panică sunt periculoși pentru noi toți. Ei trebuie ajutați. Nu certați, nu condamnați, nu ironizați. Reacția lor e normală și au nevoie de înțelegere și sprijin. Cei puternici trebuie să îi ajute pe cei slabi. În felul acesta se ajută și pe ei.
  7. Nu sunt de acord cu suprimarea libertății presei, dar cei care îndeamnă la panică ar trebui pedepsiți. Apoi, toate televiziunile ar trebui să să transmita la un interval de timp scurt informații importante care să ajute oamenii să se liniștească, nu doar să le spună să spele pe mâini și câți s-au mai infectat. Poate se face asta. N-am tv. Nu știu. Dar să se facă mai mult, zic, ca să vedem rezultate.
  8. Cum s-a făcut teleșcoala să se facă și telebiserică. Da, știu că pentru unii e de neînțeles, dar foarte mulți oameni au nevoie de apropierea de Dumezeu, mai ales în astfel de momente. Să le respectăm nevoia. Fără înțelegere nu se poate nimic. Banuiesc că, oricât de absurd ar părea, Biserica ar putea să facă și ea livrari la domiciuliu.
  9. Să se găsească alternative pentru bătrâni și alte persoane care nu sunt familiarizate cu tehnologia. Mulți folosim comenzile on-line, sau diverse aplicații. La fel de mulți nici n-au auzit de ele.
  10. Atenție sporită la sănătatea psihică și fizică a părinților și a copiilor. Sunt multe glume pe internet care ne mai descrețesc frunțile, dar, nu știu de ce, din ce în ce mai des am senzația că trăiesc într-o bulă. Sunt aproape sigură că mulți părinți își pierd răbdarea zilele acestea. E important să supraviețuim, dar contează și cum. Plus că oamenii și, în special, copiii au nevoie de timp în aer liber. Nu sunt medic, deci vă recomand să întrebați medicul. Presupun totuși că în aceste condiții avem nevoie de ceva suplimente, vitamine. Nu e recomandat să ne îmbolnăvim deloc, deci nu doar să ne protejăm de COVID-19. Izolarea ne poate afecta și fizic, nu doar psihic. Apoi, copiii au nevoie de mișcare și nu doar ei. Ai mei folosesc patul ca trambulină, de exemplu.
  11. Atenție și la cum și ce mâncăm. Am observat la copiii mei tendința de a mânca mai mult, deși fac mai puțină mișcare.

La final, ceva util, în caz că aveți nevoie:

  • Dacă nu ați prins drojdie, sau aveți foarte puțină, Laura Laurențiu a postat pe facebook rețete de pâine fără drojdie, sau cu maia. Apoi, dacă aveți făină prea puțină, puteți pune și griș. Iese mult mai pufoasă pâinea.
  • Apropo ce scriam aseară, legat de balcon, ca și când aș când aș fi descoperit America, observ că Opera Comica pentru copii are deja două ateliere pentru copii, tot pe facebook, despre plantat sau ceva asemănător. Nu le-am văzut încă. Urmează să o fac și sunt sigură că vor fi utile.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. robertaschuster spune:

    Foarte bine spus. Foarte bine.
    Însa este dificil să schimbi comportamente, mai ales în situații de criză.

    Apreciază

    1. DucesaTm spune:

      Multumesc. Da, din pacate chiar e dificil. Nu imposibil, sper

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s