De ce nu stau bătrânii în casă și cum am putea să ajutăm

În ultimele zile am tot citit despre bătrânii care ignoră recomandările și ies afară. Ei sunt puternic condamnați și/sau certați, iar comportamentul lor pare de neînțeles. Voi scrie mai jos de ce cred eu că ies bătrânii din casă și cum am putea să îi ajutăm să nu mai facă asta – pentru că e important pentru toți să îi ajutăm pe ei:

  • Pentru că sunt bătrâni. E greu de înțeles pentru tineri, dar de la o vârstă încolo oamenii devin mai conștienți de iminența morții. Mulți dintre ei așteaptă moartea în fiecare zi. În plus, acum li se spune peste tot că vor muri – bătrânii sunt cei mai afectați, amintiți-vă. Astfel, pare că pentru ei sunt doar două opțiuni: să moară în casă, izolați, din cauza bătrâneții, sau a bolilor pe care deja le au, sau să iasă afară și să își trăiască ultimele clipe din viață acolo. Voi ce ați alege să faceți, dacă ați crede că veți muri mâine? Cum v-ați petrece ultimele clipe din viață? Răspundeți la asta și, înainte să puneți și un „dar”, citiți până la capăt acest articol.

Soluție – Din păcate, aici nu am o soluție. Cred totuși că ar ajuta să îi înțelegem; să ne străduim să înțelegem ce simt și să le arătăm și lor asta.

  • Pentru că sunt singuri. Ei nu sunt prieteni cu tehnologia, cum suntem noi. Ei – sau majoritatea – nu au Facebook, Whatsapp, sau altele asemenea. Sunt sigură că cei mai mulți dintre noi, cei tineri, am ceda psihic dacă internetul ar cădea. Imaginați-vă asta. Imaginați-vă, măcar pentru o clipă, cum ar fi ca din acest moment să nu mai aveți acces la internet. Imaginați-vă asta și s-ar putea să înțelegeți cum se simte un bătrân. Plus că, în ciuda a ce dorim să credem, mulți suntem, de fapt, mai departe de familie în aceste clipe. Eu, spre exemplu, deși stau acasă, petrec mai puțin timp cu copiii mei și o sun mai rar pe mama, pentru că nu am timp. Aveam și înainte zilele pline, acum am și mai multe de făcut, cum ar fi mâncare pentru soțul meu care continuă să meargă la muncă și își pachet de acasă, iar acesta e doar un exemplu.

Soluție – Cred că acești oameni ar trebui sunați. Cred ca o parte dintre cei care se plictisesc acasă ar putea să își petreacă timpul ajutând un bătrân să nu se mai simtă singur, vorbind cu el câte în lună și în stele.

  • Pentru că nu au ajutor și au nevoie să iasă afară pentru a cumpăra diverse; pentru că mulți dintre ei nu au avut nici bani pentru a cumpăra și nici puterea pentru a căra sacoșe pline cu alimente. Mai rău e că acum găsesc și rafturile goale.

Soluție: Am văzut că au apărut oameni care se oferă să facă cumparături în locul lor și pot doar să mă bucur de asta, numai că eu am aflat despre ei pe Facebook. Mulți nu au Facebook. Ar fi bine să existe afișe, sau să se găsească alte mijloace de comunicare. Apoi, trebuie să luăm în calcul că unii bătrâni s-ar putea să nu aibă încredere în necunoscuți – deși mulți au – și atunci e necesar ca cineva de încredere să le recomande această soluție. Apoi, oamenii dintr-un bloc care merg la cumpărături ar putea să își ofere ajutorul și bătrânilor. Oricum merg, oricum se expun. Pot lua și o pungă de făină în plus, sau alte produse de care un bătrân are nevoie.

  • Pentru că nu au acces la informație bună și corectă. La intrarea în blocul meu se vede, mare de tot, un afiș prin care oamenii sunt avertizați despre diferitele metode prin care acționează hoții – hoți care păcălesc oameni și reușesc să intre în casele lor și să fure. Afișul este pentru bătrâni, iar dacă e pus acolo înseamnă că mulți bătrâni sunt ușor de păcălit/ influențat, deci despre ce vorbim aici? Cei mai mulți bătrâni au acces doar la televizor. Eu n-am acces la tv, dar mi-e greu să cred că, dintr-o dată, toate televiziunile au devenit foarte responsabile. Sunt convinsă că bătrânii care ies afară nu sunt pe deplin conștienți de faptul că nu e doar despre ei și că pot infecta pe alții. Să îi învățăm, deci, dar nu într-un mod agresiv.

Soluție: Cred că s-ar putea pune afișe cu informații despre ce se întâmplă acum și cred că, în cazul acesta, s-ar putea trimite scrisori – scrise frumos și pline de empatie, pentru a avea și efect. S-ar putea ca o scrisoare să aibă un impact mai mare în cazul bătrânilor.

  • Pentru că au trăit în comunism. Nu pot să nu amintesc despre asta. Știu că unii idealizează comunismul, dar sunt și mulți care nu fac asta și care n-au trăit bine atunci. N-ai cum să nu te gândești la comunism când vezi ce se întâmplă în jur, iar cei care au și trăit vremurile de atunci pot intra în panică.

Soluție: Explicarea în detaliu, folosinď un limbaj clar și simplu, a măsurilor care s-au luat și care se vor lua, ar putea să ajute. Cum? Tot prin afișe și/sau scrisori.

  • Pentru că sunt oameni și simt tot ce simte fiecare om căruia i se spune să rămână în casă, izolat. În plus, ei sunt și mai vulnerabili și le e mai greu decât ne e nouă. Mulți au pierdut deja totul și pentru multi singura activitate interesantă a zilei era să meargă până la pâine și înapoi, sau în parc să privească copiii care se joacă. Dacă va este greu în casă, gândiți-vă că lor s-ar putea să le fie și mai greu.

Soluție: Din nou, cel mai bine este să îi înțelegem, iar cei care pot, să le ofere sprijin psihic pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

Probabil mai sunt și alte cauze, iar acest articol nu exclude faptul că sunt și bătrâni care ies afară, deși sunt informați și înțeleg ce se întămplă. Totuși, astfel de oameni sunt și printre cei tineri, iar eu zic că nu e cazul să facem din bătrâni dușmanii noștri, care se expun virusului fără să îi intereseze că îi infectează pe alții. În cele mai multe cazuri nu e așa și, oricum ar fi, să fim furioși pe ei nu îi ajută și nu ne ajută pe niciunul dintre noi. Să găsim soluții concrete și să acționăm ar putea, totuși, să ajute.

Eu îmi propun, pentru început, să îi trimit admistratorului blocului nostru link-ul către cei care fac cumpărături. Îi găsiți aici și aici și au mai multe proiecte, din câte văd acum. Apoi, poate reușesc și să scriu ceva, dar nu-mi fac speranțe mari. Stau foarte prost cu timpul, dar măcar am reușit să scriu acest articol. Poate, totuși, va ajunge la oameni care au mai mult timp și resurse.

Sursa foto – Photo by Alexandru G. STAVRICĂ on Unsplash

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s