
Cred că nu există mamă care să nu aibă pregătit un întreg arsenal de sfaturi destinate tuturor celorlalte femei care n-au ajuns încă în acel punct. Uneori blând, alteori mai agresiv – ceea ce e trist – fiecare dintre noi ține să împărtășească cu alții ceva ce a învățat. Motivele-s diverse. Voi vorbi cândva și despre ele. Acum, însă, mă las pradă provocării și vă prezint părerea mea despre cum ar trebui să așteptăm un bebeluș.
Dincolo de cărucioare, sisteme de purtare, pătuțuri, biberoane și altele asemenea (despre care am o părere, dar nu-i locul ei aici și acum) cred că sunt câteva lucruri mult mai importante, despre care puteți citi mai jos. Prin urmare, noi, mamele, (dar și tăticii, desigur, doar că e mai simplu să vorbesc despre mame pentru că eu sunt mamă) ar trebui să ne asigurăm că suntem:
1. Informate

O mamă informată e o mamă mai puternică, iar mie mi-ar plăcea să citească toate viitoarele mămici cărți de psihologie a copilului sau parenting ,cu mult timp înainte de a apariția bebelușului. Ele nu își pierd din valoare nici mai târziu și pe unele va trebui, probabil, să le recitim, mai ales că maternitatea schimbă multe în noi și e posibil să vedem aceeași informație cu alți ochi. Totuși, una e să o luăm de la zero, după ce apare bebelușul, și alta să avem deja o bază. Eu, spre exemplu, am descoperit două cărți absolut minunate după ce n-am mai avut nevoie de ele. De multe nopți nedormite și de multe frămîntări aș fi scăpat dacă aș fi cunoscut înainte informația din ele și astea nu-s doar așa, vorbe în vânt, deoarece am simțit efectul lor în relația cu cel de-al doilea copil.
Tot aici aș include și cursurile de puericultură – făcute pe bune, nu doar pentru a obține zile libere pentru tătic – informații bune despre alăptare, un curs de prim ajutor și ceva ghiduri privind managerierea principalelor probleme pe care le pot avea bebelușii sau copiii mici – chiar recent a apărut un astfel de material în care ni se vorbește despre febră. Nu cred că ele pot acoperi tot, dar cred că ne fac viața mult mai ușoară și mai sigură. Plus că o mamă care intră în panică la primul episod de febră are șanse mai mici să își poată ajuta bebelușul în mod corect. Apoi, ideea potrivit căreia și părinții noștri au crescut copii și n-au făcut atâtea cursuri și nici n-au citit atîtea carți nu mi se pare ok. Pe principiul ăsta, nici mașini de spălat n-ar trebui să ne luăm, nici aspiratoare sau altele asemenea, pentru că nici părinții noștri n-au avut. Lumea evoluează și evoluează și în ceea ce privește copiii noștri, iar noi ar fi bine să ne asigurăm că știm cât mai multe pentru a le și ne oferi o viață cît mai frumoasă, mai ales că totul devine din ce în ce mai accesibil. Spre exemplu, pandemia care a venit cu atât de multe lucruri negative are cel puțin un efect pozitiv – multe cursuri care înainte erau accesibile doar în anumite orașe au devenit acum disponibile online, lărgindu-se considerabil cercul oamenilor care au acces la ele.
2. În pace cu noi înșine.

Copiii au darul de a scoate ce-i mai bun din noi. Dar și ce-i mai rău. Dacă înainte de ei mai puteam ascunde cîte ceva, acum devine imposibil, deoarece un copil nu te lasă să fii altfel decît autentic. Furia sau durerea care stăteau pitite înăuntrul tău vor ieși acum la suprafață. Copilul simte starea părintelui și, uneori, chiar și doar treaba asta te poate înfuria pentru că poate fi incofortabil să te știi dezvelit cu totul în fața unei alte ființe, fie ea și propriul copil. E greu ca, în ciuda eforturilor tale de a zîmbi și de a îi oferi totul, să vezi cum bebelușul plînge de îl aude un cartier întreg, doar pentru că tu fierbi pe dinăuntru și e greu pentru că, de multe ori, nici nu îți dai seama de unde vine durerea. Apoi, niciodată nu e prea târziu să te vindeci, să te apreciezi sau să te iubești pe tine însuți, dar e mult mai simplu să o faci înainte de venirea copilului, decît după, cînd toate emoțiile vor fi la superlativ și printre ele se va afla și un bebeluș care depinde de tine. Prin urmare, să nu uităm regula din avion care spune că mama trebuie să își pună prima masca de oxigen și să ne asigurăm că suntem noi bine cu noi și că nu avem răni deschise pe dinăuntrul nostru înainte de a ne pretinde să îngrijim o mică ființă care are nevoie de noi. Negarea problemelor poate funcționa un timp, dar nu va funcționa niciodată după ce am devenit mame.
3. Într-o relație sănătoasă

Copiii au nevoie și au dreptul să crească înconjurați de oameni buni și de iubire. Contrar așteptărilor, bebelușii nu repară relații, nu apropie oameni și nici nu reaprind iubirea care a murit. La fel, ei nici nu le strică, dar scot mai bine în evidență prăpastia care se află deja între oameni. Uneori o adâncesc, indirect, deoarece oboseala și altele asemenea care vin la pachet cu copilul ne fac mai irascibili și mai puțin toleranți și ne provoacă să spunem lucruri pe care, poate, le-am mai fi ținut puțin în noi. Prin urmare, eu aș spune să reparăm relațiile înainte de nașterea copilului, sau chiar să luăm o pauză sau să spunem stop, dacă nu se poate altfel. Dacă doi oameni nu se înțeleg atunci cînd sunt singuri și e liniște, sigur nu se vor înțelege mai bine printre plânsete de copil și da, copiii au nevoie de amîndoi părinții, dar mai mare nevoie au de iubire și căldură. Un mediu toxic, presărat cu țipete și abuzuri va face mult mai rău copilului (inclusiv bebelușului) decât absența unuia dintre părinți, motiv pentru care eu aș recomanda terapia de cuplu înainte de venirea pe lume a bebelușului, chiar și în cazul cuplurilor care simt că nu au probleme, ca formă de dezvoltare a ceea ce au deja.
Același principiu se aplică în orice relație. Dacă înainte de apariția bebelușului nu ne înțelegem bine cu părinții, socrii, sau alte persoane alături de care locuim, lucrurile sigur nu se vor îmbunătății după aceea, ci doar va fi mai greu și, da, știu că uneori chiar nu există soluții. Totuși, chiar dacă nu există soluția ideală, soluțiile mici, care pot ajuta, au început să apară și între ele aș menționa aici terapia prin chat.
4. Fără așteptări și fără poveri care nu sunt ale noastre

Fiecare copil e unic și minunat și nu-i corect să ni-l dorim într-un fel sau altul. Fie că-i fetiță sau băiețel, blond sau brunet, mai calm sau mai energic, mâncăcios sau mofturos, somnoros sau vioi, orice bebeluș are dreptul la iubire necondiționată de așteptări nerealiste. Așteptările neîmplinite creează frustrări, iar un copil n-are cum răspunde tuturor așteptărilor noastre, motiv pentru care cred că e bine să avem cît mai puține, sau deloc. În felul ăsta ne vom putea permite să-l vedem și să-l descoperim cu adevărat pe bebelușul real care e în fața noastră. Nu există copii răi și toți copiii sunt minunați.
Apoi, experiența altora e valoroasă atât timp cât ea nu-i literă de lege. Nimic nu te pregătește cu adevărat pentru a fi mamă și, de multe ori, nici instinctul matern nu apare imediat cum puiul de om a ieșit din tine. Totuși, el e acolo și nu-i nicio mamă mai bună ca mama care-și ascultă sufletul și copilul. Când nu mai știi ce să faci, cel mai important e să rămâi în liniște cu puiul tău, departe de oricine, bun sau rău. Împreună veți găsi raspunsurile de care aveți nevoie. Altfel, părerile celorlalți ajută atât timp cât înțelegem că fiecare om e unic. Cînd avem prea multe păreri din exterior, sau cînd ceilalți încearcă să ne impună părerea lor, uităm să mai privim înăuntrul nostru.
5. Într-un mediu sigur

Un mediu sigur include și lucruri aparent banale, cum ar fi absența unor pericole fizice, dar și aspecte mai complexe cum ar fi garanția faptului că mama și copilul vor primi sprijin în caz de nevoie. La categoria nevoi intră și nevoile medicale unde cel mai important lucru este, din punctul meu de vedere, prevenția. Medicul pediatru ar trebui să fie o prezență constantă în viața copiilor și, mai ales a bebelușilor. Controalele de rutină sunt sau ar trebui să fie multe atunci când puiul de om e mic pentru a ne asigura că se dezvoltă corespunzător, dar și pentru a crea, încă din primele clipe de viață, un obicei din a avea grijă de noi. Pentru asta e musai ca bebelușii să aibă un medic pediatru cu care părinții să înceapă să construiască o relație încă dinainte de naștere. Mă bazez și pe experiența mea când spun asta, în special datorită faptului că am schimbat patru medici atunci când primul meu copil a fost bebeluș. Asta a dus la frustrări, nesiguranță, frică și neputință, care s-au diminuat foarte mult atunci când fetița a venit pe lume și eu cunoșteam deja un medic foarte bun în care aveam încredere.
Pe aceeași lista se află și o asigurare medicală sau, după caz, un abonament la o clinică privată care, de obicei, vine la pachet si cu o linie telefonică de urgență, aceasta din urmă având rolul de a ne scuti de drumuri inutile la camera de gardă. În acest sens nu pot să nu amintesc și de Peditel – linia telefonică de urgență disponibilă în mod gratuit.
Nu în ultimul rând este bine, cred eu, să facem orice putem și ține de noi, pentru a ne asigura că viitorul beblușului este cât mai sigur iar recoltarea de celule stem din placentă e o opțiune foarte bună. Nu pentru că ne-ar putea garanta faptul că va supraviețui copilul nostru oricărei boli deoarece, dacă asta căutăm, sigur nu vom găsi vreodată, ci pentru că medicina evoluează cu pași rapizi. Posibilitatea ca celulele stem hematopoietice sau celulele din sângele omblilical să trateze boli grave e din ce în ce mai mare, iar numărul copiilor care au beneficiat deja de un astfel de tratament e și el în creștere.
Eu cred că niciodată nu putem face prea mult atunci cînd vorbim de asigurarea viitorului copiilor noștri, motiv pentru care vă spun și despre cei de la Cord Blod Center care oferă recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem, dar și o mulțime de informații utile despre acest subiect.
La final, dacă ar fi să rezum în mai puține cuvinte tot ceea ce am scris mai sus, aș spune că cel mai important lucru atunci cînd așteptăm un bebeluș e să avem grijă de noi înșine și să alegem prevenția, atunci cînd acest lucru este posibil. Restul e poveste, cum s-ar spune și, deși poate fi mare bătaie de cap și cu alegerea lucrurilor materiale, cum sunt cele pe care le-am menționat la începutul articolului, totul devine mult mai ușor atunci cînd suntem bine noi cu noi, sau cînd nu ne facem griji non-stop pentru probleme ce țin de sănătate.
Article scris pentru SuperBlog 2020 – Proba 2. Vine bebe! Cum îi pregătim viitorul, încă din perioada de sarcină.
Sursa foto: cordcenter.ro; pexels.ro
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale