Și dacă am avea program de apă caldă?

E absurd că în Bucureștiul României anului 2020 – capitală europeană,da? – oamenii să nu aibă apă caldă. E și mai absurd când te gândești că e pandemie și ni se recomandă să ne spălăm cât de des putem. Acum, nu pot fi sigură, dar cred că oricât de mare e frica de Coronavirus ea pălește atunci când în casă e frig și prin țevi curge apa rece că gheața. Pentru că nu-i ușor să te supui singur unui duș chinuitor de teama unui virus invizibil. Mai ales că dușul asta poate da simptome asemănătoare și nu, nu cred în puterea curentului, dar de la un astfel de duș rece eu chiar am răcit. Anul trecut, când încă era normal și banal să racești.

Da, e absurd, dar faptul că e absurd, inacceptabil și într-un milion de alte feluri nu schimbă realitatea – nu avem apă caldă. Putem să scoatem oricât de mult în evidență faptul că facem parte din UE și suntem în mileniul trei. Nimic din toate astea nu va face apa caldă să apară. Simplu fapt că un lucru e inacceptabil nu e suficient ca el să se oprească din a fi.

Acestea fiind zise, vineri, pe la ora 14, am făcut o baie lungă și fierbinte după o săptămână de chin, în care am spălat copiii la lighean și mi-am așteptat soțul în fiecare seară cu oala cu apă clocotită Despre mine nu vă mai spun cum m-am descurcat, dar cert e că mi-a fost mai greu decât îmi era pe vremea când locuiam la țară și n-aveam deloc apă curentă. Adică nici rece.

Asta se întâmpla în urmă cu mulți ani, dar, așa cum spuneam, era mai bine. Cel puțin mama știa o treabă și avea ditamai cazanul în care încălzea apa. Plus că în baie era cald, că aveam sobă. La mine la București e și frig și am doar două oale de ciorbă în casă iar una e mereu plină. Cealaltă rămâne pentru încălzit apă. Nu e suficientă.

Dar vineri, așa cum spuneam, am făcut baie. În cadă. Fără spumă, că n-am avut, dar ce mai contează spuma sau lumînările parfumate când ai apă caldă?

Ei bine, în timp ce stăteam eu relaxată în apa prea fierbinte, mi-a trecut prin cap o nebunie. Cum ar fi dacă am accepta faptul că avem o problemă cu apa caldă? Acum, e clar că ea nu lipsește cu desăvârșire, dar lipsește fix atunci când ai mai mare nevoie de ea. Deci, cum ar fi dacă am ști când o să fie apă caldă? Da, știu, cei mai mulți oameni vor spune că ne întoarcem în urmă cu 20-30 de ani. Cum să avem program de apă caldă în București care este, să nu uităm, capitală europeană?! Nu știu cum, dar știu că ce trăim acum ne duce cu mai mult de 30 de ani în urmă și mai știu că dacă mie mi-ar spune cineva că săptămâna viitoare voi avea apă caldă zilnic între 18 și 20, i-aș mulțumi. I-aș mulțumi pentru că o baie cu apă caldă de la robinet e incomparabil mai bună decât una cu apă fiartă într-o oală prea mică, dar i-aș mulțumi și pentru că n-aș mai plăti apă rece care curge prin țevile de apă caldă. Pentru că da, acum o las pornită minute în șir în speranța că poate se încălzește. Așa, măcar aș ști o treabă. Nu mi-aș mai face planuri care n-au nicio șansă să se îndeplinească și n-as mai avea așteptări nerealiste. Asta pe langa faptul că m-aș bucura de apa caldă.

Da, pare o prostie ce spun. E inacceptabil, dar mai inacceptabil e faptul că negăm o problemă reală. Faptul că nu acceptăm că avem o problemă cu apa caldă nu o face și nici nu o va face pe aceasta să se încălzească. Altfel, oricum avem program, doar că nu știm care e și pentru că nu știm e ca și cum am aștepta în stație un autobuz care trece o dată pe zi, dar niciodată nu anunță ora. Asta înseamnă că, atunci când mergem în stație, uneori ajungem la fix, alteori așteptam câteva ore, iar alteori ajungem imediat dupa ce a trecut. Doar că, așa cum spuneam, noi nu știm asta și,dacă ne gândim mai bine, poate că n-ar suna prea rău o știre ca cea de mai jos:

„București- prima capitală europeană care are curajul să recunoască în fața cetățenilor săi faptul că se confruntă cu o problemă și anume lipsa apei calde. Din respect față de aceștia s-a decis ca locuitorii să fie informați cu privire la orele la care se va furniza apa caldă. Comunicarea se va face din timp, în așa fel încât dușul sau baia să poată fi planificate în condiții optime. În cazul în care programul de apă caldă se suprapune cu programul de lucru, angajații vor beneficia de ore libere plătite.”

Mda, nu e prea amuzant, dar eu nu mă pricep să scriu lucruri amuzante, iar acesta nu este un „pamflet”. Eu chiar as vrea sa stiu ,cu cel puțin o zi înainte, între ce ore va fi apă caldă.

Sursa foto- Pexels.com

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Cireș de Mai spune:

  În ce zonă locuiți? Problema există, toți o știu, o știa și Firea, dar nu știu cum s-ar putea moderniza întreaga rețea de termoficare, astfel încât să nu ne afecteze.

  Apreciază

  1. DucesaTm spune:

   În sectorul 1. Zona în sine e ft ok și e mai mult bine decât rău, prin comparație cu altele, dar tot se acumulează frustrări. Nici eu nu știu soluții, dar știu că aș accepta compromisuri pentru a fi mai bine în viitor. Poate chiar o să fie… iarna viitoare 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. Cireș de Mai spune:

    Să sperăm că d-na Clotilde găsește soluții! 😃 Și la mine d-l Băluță, deși nu l-am votat! 😆

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s