Mulți dintre noi n-am mai plecat în vacanțe anul acesta sau vacanțele în care am fost nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Multă tristețe a rămas în urmă, multă oboseală acumulată și aproape nicio speranță.

Dar, până la urmă, ce înseamnă o vacanță? Pentru mine o vacanță înseamnă, în primul rând, ieșirea din cotidian prin ceva nou, deosebit, care să-mi antreneze toate simțurile și să mă încarce cu energie pozitivă. Apoi, o vacanță înseamnă și eliberarea de o mare parte din responsabilitățile de zi cu zi (gătit, spălat vase, curățenie, muncă) și relaxare. Nu în ultimul rând, o vacanță înseamnă cunoașterea și experimentarea unei alte culturi, informații noi, gusturi noi și, în general, senzații noi.
M-am gândit mult și am ajuns la concluzia că putem obține toate acestea chiar și fără să plecăm de acasă. Nici nu glumesc și nici nu vă propun să stați cu ochii într-un computer cu imagini frumos colorate și să vă imaginați că sunteți acolo. Vă propun o experiență deosebită, gândită până în cele mai mici detalii și vă prezint mai jos pașii de urmat atunci când organizăm o vacanță acasă și, la final, planul meu pentru o escapadă de weekend în Italia:
1. Alegeți destinația
Primul și cel mai important pas este să alegem unde vom merge în vacanță și, apoi, să ne facem temele. Aceste-s importante indiferent că plecăm sau nu de-adevăratelea și nu-s cu mult diferite în cazul unei vacanțe acasă.

2. Stabiliți meniul.
Mâncarea este foarte importantă pentru că în vacanță nu gătim; cel mult încălzim ceva. Apoi, în vacanță consumăm preparate specifice locului pe care-l vizităm. Prin urmare, e important să fiți atenți la următoarele aspecte:
– Faceți un plan, pe zile, cu ce veți consuma la fiecare masă. Pe baza planului, faceți lista de cumpărături.
– Faceți o listă cu restaurantele care gătesc preparate specifice, verificați programul lor și condițiile de livrare, eventual faceți un plan la telefon.

– Luați în calcul și semipreparatele. În cazul Italiei e simplu. Pastele sunt perfecte și există o mare varietate de sosuri disponibile la borcan în așa fel încât în maxim 15 minute putem pregăti o cină delicioasă.
– În cazul în care vacanța implică și mâncare preparată de voi, gătiți cu o zi înainte să „plecați” în vacanță. Da, poate fi obositor, dar și să îți faci bagajul, să zbori cu avionul sau să conduci câteva ore este obositor. Pentru Italia recomand pregătirea unor croissante pentru micul dejun sau cumpararea lor cu o zi înainte. Desigur, nu uitați de cafea sau cappuccino.

– Organizați un atelier de gătit la voi acasă. În multe locuri oamenii participă la ateliere de gătit preparate specifice unei anumite culturi, iar asta e considerată a fi o activitate interesantă și relaxantă. Poate nu aveți neapărat chef de gătit în vacanță, dar, dacă o faceți altfel, s-ar putea să vă placă. Puteți căuta pe internet rețete pas cu pas, sau puteți folosi o carte. Eu am ales cartea lui Jamie Oliver – Cu Jamie în Italia, Editura Curtea Veche, 2006 – din care vreau să pregătesc pizza. Pe lângă ea, recomand și crearea unui cadru frumos pentru această activitate. Puteți alege o muzică specifica zonei și puteți cumpăra câteva accesorii pentru gătit – spre exemplu, un tocător frumos din lemn sau un mojar – din bugetul alocat vacanței.
– Cumpărați suficiente farfurii și tacamuri de unică folosință, dacă doriți să spălați mai puține vase. Chiar și în cazul în care aveți mașină de spălat vase, nu exagerați cu folosirea ei. Ideea este să facem cât mai puține din activitățile pe care le facem în mod normal acasă. Plus că, în zilele noastre, există multe modele de astfel de farfurii și tacâmuri și unele sunt chiar foarte frumoase.
– Pentru o cină ca la restaurant, cumpărați , în cazul în care nu aveți deja, câteva accesorii de masă deosebite. Musai să luați și pahare pentru vin.

3. Aduceți la voi acasă o parte din cultura locului ales.
Începeți prin a răspunde la câteva întrebări. Ce ați vizita dacă ați ajunge cu adevărat acolo? Cum ați dori să fie această experiență? Căutați, apoi, în localitatea voastră, obiective turistice care au legătură cu regiunea aleasă pentru vacanță – un muzeu, de exemplu, sau o grădină/parc- și se pot vizita în siguranță. În cazul în care nu este posibil, există și alte opțiuni:
– Faceți o plimbare prin cartierul în care locuiți și încercați să-i descoperiți istoria. În cazul de față, deoarece am ales Italia, este din nou, mai simplu. Aceasta e încărcată de istorie și are și multe legături cu România. Dacă faceți aceeași alegere, e posibil să găsiți cu adevărat bucăți din ea în zona în care locuiți. Dacă nu găsiți, lăsați-vă surprinși de istoria locului pe care îl numiți acasă. Sigur veți descoperi lucruri noi și interesante.
– Alegeți filme sau cărți cu și despre destinația aleasă. Vizitați un muzeu virtual în timp ce vă odihniți pe o bancă afară, în parc.
– Cumpărați câteva obiecte care v-ar putea ajuta să intrați mai bine în atmosfera de vacanță. Spre exemplu, când mă gândesc la Italia, mie îmi vin în minte fântânile arteziene. O astfel de fântână, în miniatură, ar putea deveni un obiect drag pe termen lung.
– Organizați mici evenimente la voi acasă. Puteți organiza o degustare de vinuri și, cu această ocazie, să vă documentați și cu privire la istoria sortimentelor alese, sau puteți organiza o testare a unor produse specifice zonei, cum sunt produsele de îngrijire Bottega Verde. Pe site-ul lor am găsit și mai multe variante travel size, perfecte pentru o astfel de activitate, dacă în călătorii adevărate nu prea mai pornim.

4. Organizați activități relaxante
Relaxarea joacă un rol foarte important în vacanță. Chiar și atunci când punem aventura pe primul loc, cumva, tot ne relaxăm. Să începem ziua cu un duș revigorant mi se pare ideal. Aromele unor produse deosebite vor reuși, cu siguranță, să ne facă să simțim din plin că suntem în vacanță. Apoi, pentru a ajunge la un alt nivel, m-am gândit la un „spa acasă” , folosind câteva trucuri , cum sunt cele de mai jos:
– Alegeți câteva lumânări parfumate și nu uitați de petalele de trandafir sau de un masaj relaxant.
– Cumpărați produse specifice zonei alese, pentru un ritual complet de îngrijire și răsfăț. În cazul Italiei, vă propun Bottega Verde, unde găsim o gamă variată de scrub-uri și geluri de duș, creme de corp și uleiuri de masaj, alături de o mulțime de alte produse de îngrijire și make-up, perfecte pentru a recrea atmosfera de vacanță, dar și pentru a ne înfrumuseța zilele în orice perioadă a anului.
– Pregătiți baia cu atenție. Puteți cumpăra prosoape noi sau un halat de baie. În cazul în care sunteți însoțit(ă) în această vacanță, rugați partenerul sau partenera să pregătească totul pentru voi, urmând a face același lucru pentru el/ea ulterior.
5. Fiți atenți la detalii.
– Antrenați toate simțurile. Ce vă place mai mult în vacanță? Cum arată camera pensiunii sau a hotelului.?Accesorizați-vă locuința într-un mod asemănător. Nu-i nicio problemă dacă alegeți să înghesuiți câteva obiecte într-un dulap și să le înlocuiți cu altele pe perioada escapadei.
– Faceți bagajul. Nu-i musai să puneți hainele în valiză, dar stabiliți ce veți purta în aceste zile. Nu vă doriți să vă petreceți „timpul de vacanță” căutând hainele potrivite sau călcând.
– Pe același principiu, nu purtați acum hainele pe care le purtați zi de zi. Dacă bugetul alocat vacanței vă permite, cumpărați ceva nou. O rochie pentru cină o pijama deosebită, un parfum nou sau orice altceva. Dacă se poate, să fie ceva care să se potrivească cu destinația aleasă.
– Nu uitați de cosmetice barbați. Chiar și dacă nu le folosiți/folosesc în mod uzual, vă vor ajuta să recreați acea atmosferă de hotel. Plus că există un început pentru toate.

– Nu faceți nimic sau aproape nimic din ce ați face în mod normal, dacă ați fi acasă. Asta înseamnă fără teme pentru școală, fără telefoane la muncă, fără curățenie (musai să faceți curat înainte) și altele asemenea. Luați totul în serios. Dacă ați fi cu adevărat în vacanță, nu ați acorda atenție acestor aspecte. Eventual, puteți revedea câteva fotografii din cea mai draga vacanță. Lăsați-vă inspirați. Vacanța nu e neapărat despre a pleca de acasă.
– Comandanți un souvenir pe care, în mod normal, l-ați cumpăra în vacanță. Dacă se poate să facă altcineva asta pentru voi, e și mai bine. Rugați acea persoană să-l împachetează frumos și să vi-l ofere mai târziu.
– Puneți pe foaie toate concluziile la care ati ajuns și realizați un program detaliat. În caz că aveți nevoie de un impuls, vă las mai jos programul meu pentru un City Break în Italia. E simplu, e mai ieftin decât o vacanță adevărată, e realizabil chiar și în pandemie și cred că poate fi cu adevărat frumos.
La final vă doresc, desigur, vacanță plăcută!
Articol scris pentru SuperBlog 2020
Surse foto și informații: Bottegaverde.ro, Facebook Bottega Verde, mixedcuentos.com, tripadvisor.com, italia.it , Pexels.com, Canva.com