Teoretic, săptămâna asta ar fi trebuit să vă arăt cum gătesc eu. Practic, m-am hotărât să vă prezint cum NU gătesc și, totuși, atât copiii, cât și eu, suntem hrăniți cum se cuvine și ne rămâne și timp pentru joacă. Am ales asta pentru că, de când cu pandemia, cred că mulți dintre noi ne-am cam săturat de gătit și ne dorim să petrecem cât mai puțin timp în bucătărie. E drept că nu vă prezint feluri principale, ci doar gustări, dar eu cred că acestea sunt la fel de importante ca masa de prânz sau ca cina, mai ales că, dacă sunt bazate pe fructe proaspete, ne ajută să ne luăm și porția zilnică de vitamine. Prin urmare, vă invit să citiți despre cum putem petrece mai puțin timp în bucătărie și, apoi, despre gustările care ne plac nouă.
Cum să faci să petreci mai puțin timp gătind
Prima regulă e să folosești cât mai multe produse proaspete care pot fi consumate că atare. Da, știu că nu putem trăi doar cu acestea, dar dacă punem o salată lângă preparatul de bază, jumătate din muncă e gata.

A doua regulă e să te asiguri că produsele folosite sunt de calitate bună. De când cu pandemia, asta a fost, de cîteva ori, o problemă pentru mine. Pentru că am ales să îmi fac cumpărăturile aproape exclusiv online, am avut multe experiențe pozitive, dar nu le pot omite nici pe cele mai puțin plăcute. Rezultatul acestora din urmă a fost că am aruncat foarte multe fructe și legume pentru că, pur și simplu, nu erau ok. Prin urmare, nu am încetat să caut acel loc de unde să pot cumpăra produse proaspete și bune.

A treia regulă e să alegem preparate simple. Dacă le-am respectat pe primele două nu e nevoie să complicăm lucrurile pentru a găti alimentele în mod excesiv. E suficient să ne bucurăm de gustul lor.
Acestea fiind spuse, am ales, așa cum ziceam mai sus, să vă prezint 5 idei de gustări delicioase, simple, rapide și echilibrate. Spun echilibrate deoarece chiar dacă unele dintre ele conțin și zahăr – pe care puteți, desigur, să îl omiteți – toate conțin fructe proaspete sau legume de la țară livrate de Băcănia Tei. Eu cred mult în acest echilibru și nu doar că nu-mi plac extremele, dar nici nu le-aș putea pune în practică, iar copiii mei cresc și e din ce în ce mai greu să mă ascund cu batoanele de ciocolată prin baie.
Pe lîngă asta, pentru că tot am vorbit despre copii, toate gustările propuse de mine pot fi făcute cu ajutorul lor. Asta înseamnă că, pe lângă o gustare echilibrată și delicioasă, vom obține și timp de calitate petrecut împreună cu copiii. Desigur că în acest caz putem tăia cuvântul rapid, dar copiii vor fi fericiți și vor învăța și cum să fie mai independenți, lucru, de asemenea, foarte util, mai ales în perioada aceasta.
5 gustări simple și rapide
1. Kuki Fructifer cu suc proaspăt de fructe
Ce mai simplă idee dintre toate implică și cel mai puțin efort. Practic, doar alegem fructele, le spălăm și le tăiem, după care lăsăm copiii și storcătorul să-și facă treaba. Fructele sunt alese în funcție de gusturi, dar musai să ținem minte că sucul reprezintă o bună oportunitate pentru a introduce în alimentația copiilor și fructe sau legume pe care, în mod normal, le refuză. Spre exemplu, băiețelul meu a avut o vreme când refuza tot ce nu cunoștea și prin refuz mă refer la faptul că nici măcar nu dorea să atingă lucrul respectiv. Era destul de frustrant pentru mine, motiv pentru care am apelat la diverse trucuri. După vreo trei lingurițe de suc de pepene, a acceptat, spre bucuria mea, să mănânce și fructul. Consumate într-un mod echilibrat, sucurile din fructe proaspete pot fi minunate.
Pentru această dată, noi am ales rodie, portocale, mandarine, grapefruit, mere și morcovi în diverse combinații și, alături de suc, am pus pe o farfurie Kuki Fructifer cu banane și nuci. Acesta este un fel de baton din semințe și fructe preparat prin uscare la aer cald și este un produs românesc, la fel ca toate produsele de pe site-ul Băcănia Tei – cu excepție celor care, prin natura lor nu pot fi produse aici, cum sunt fructele exotice. Gustul e bun, dar depinde, desigur, și de preferințele copilului. În cazul nostru, Tudor a mâncat tot și a mai cerut, iar Maria doar a gustat, presupun că din cauza faptului că nu îi prea plac bananele.
2. Tartine cu roșii și mozzarella la cuptor.

Tartinele sunt, poate, cea mai rapidă gustare caldă. Pot fi făcute cu orice și, cu siguranță, pot fi făcute și într-un mod mult mai complicat. Varianta cea mai simplă și preferată de mine conține doar felii de pâine, roșii, mozzarella și busuic. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade, tăiem pâinea (de preferat să nu fie proaspătă), roșiile și mozzarella în felii. Așezăm roșiile pe feliile de pâine, adăugăm câteva frunze de busuioc proaspăt și, deasupra, feliile de mozzarella. Le punem în cuptor până se rumenesc ușor (ale mele sunt puțin cam prea rumenite) și gata. Sunt delicioase!
3. Fructe proaspete cu bomboane din biscuiți

Bomboanele din biscuiți sunt o altă mare pasiune a noastră și sunt, de fapt, un fel de salam de biscuiți – desertul copilăriei noastre – dar mai rapid, deși, desigur, depinde cine le face. Dacă le fac copiii sigur nu vorbim despre rapid. Avantajul acestor bomboane este, din nou, faptul că puteți adăuga mai multe ingrediente care, poate, altfel nu ar fi consumate. Noi punem fulgi de cereale, nuci, alune sau migdale și tot ce ne mai trece prin cap. De semenea, zahărul poate fi înlocuit cu miere sau poate fi omis, bicuiții find deja dulci.
Diferența cea mai mare față de salamul de biscuiți este aceea că ingredientele sunt mărunțite cu ajutorul unui chopper. Prin urmare, nu vom mai rupe biscuiții manual, iar rezultatul final va fi un fel de pastă din care vom modela biluțe. Bomboanele pot fi consumate ca atare sau tăvălite prin nucă de cocos, nuci coapte și mărunțite, cacao sau ce vă mai trece prin cap.
În cazul de față, eu am folosit 250 ml.lapte, 150 gr. unt, 2 linguri cacao, 2 linguri zahăr brun, 350 gr.biscuiți simpli, 50 gr.fulgi de ovăz, 50 gr. nuci. Untul, laptele, cacaoa și zaharul se amestecă împreună la foc mic, până când untul se topește, iar celelalte ingrediente se mărunțesc împreună. La final se amestecă toate și copiii pot modela bomboane cu mânuțele. Bomboanele se servesc neapărat alături de fructe proaspete.
4. Bruschette cu roșii

Bruschetele cu roșii nu sunt preferatele copiilor mei pentru că ei nu mănâncă usturoi. Eu le ador cu usturoi, dar pentru cei mici pot fi făcute și fără. Modul de preparare este, din nou, foarte simplu. Aveți nevoie de roșii și busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare și câteva felii de pâine. Roșiile și busuiocul se taie mărunt și se amestecă cu sarea și uleiul de măsline. Dacă este posibil, e bine să le lăsați să se odihnească împreună câteva minute. Între timp se prăjesc feliile de pâine și apoi, cât sunt încă fierbinți/ calde, se freacă cu câte un cățel de usturoi. Aceasta din urmă poate fi o activitate destul de interesantă pentru copii care sunt fascinați de felul în care se topește usturoiul la contactul cu pâinea caldă.
Pentru un plus de gust se poate adăuga usturoi în amestecul de roșii și busuioc sau chiar și piper.
La final se pune salata de roșii și busuioc peste feliile de pâine – fix înainte de a le consuma, pentru a nu se înmuia pâinea prea tare – și gustarea e gata.
5. Salată de fructe cu sos de ciocolată

Aici, iarăși, e simplu. Pe scurt, alegeți ce fructe doriți, le amestecați, pur și simplu, și, opțional, le stropiți cu puțin sos de ciocolată. Pentru prepararea sosului eu folosesc cam 100 ml de smântână neîndulcită, pentru frișcă, și 70 de grame de ciocolată neagră. Acestea se topesc împreună la foc foarte mic sau la bain marie și gata sosul.
Câteva cuvinte despre Băcănia Tei

Produsele de la Băcănia Tei au fost primite pentru testare în cadrul SuperBlog 2020. Am acceptat provocarea cu entuziasm, chiar dacă nu aveam nici cea mai mică idee despre cum să construiesc un material video (vedeți mai jos despre ce vorbesc 🙂 ). Dincolo de concurs și de dorința de a învăța ceva nou, aveam nevoie să testez astfel de servicii și produse și am fost placut impresionată, de la început până la final. Un aspect foarte important ține chiar de felul cum s-a făcut livrarea. Produsele au venit ambalate individual în pungi de hârtie și nu de plastic, aspect care contează foarte mult, atât pentru protejarea mediului înconjurător, cât și pentru păstrarea în condiții cât mai bune a fructelor și a legumelor. Apoi, comunicarea cu oamenii de la Băcănie a fost foarte bună, iar produsele primite au fost delicioase.
Alături de fructe și legume proaspete sau gustări sănătoase, pe site-ul bacaniatei.ro – lansat chiar primăvara trecută – găsiți, după cum spuneam mai sus, multe alte produse românești, cum sunt diverse conserve (zacuscă), lapte și brânzeturi, carne de la țară sau mezeluri naturale, cu mențiunea că produsele proaspete pot fi livrate, în acest moment, doar în București și Ilfov. Vă invit, așadar, să aruncați un ochi pe site-ul lor și să susținem împreună producătorii din România în timp ce ne bucurăm de preparate proaspete și sănătoase.
La final vă las cu surpriză zilei. 🙂 Fiți blânzi, vă rog! E prima dată când fac un astfel de material.
Notă! În ton cu un vechi proiect de pe acest blog, țin să menționez că toate gustările de mai sus pot fi făcute și fără sare (mozzarella poate fi înlocuită cu brânză proaspătă) și sunt delicioase. Pofta bună! 🙂
Articol scris pentru SuperBlog 2020
Surse foto: arhivă personală (după cum bine se poate observa 🙂 și bacaniatei.ro
Video realizat cu canva.com