Ghid de abordare a vecinilor care fac zgomot

Poate, într-o zi, voi explica și de ce am ales să scriu acest articol. În acest moment, doar îl scriu.

Viața la bloc e complicată și, oricât de multe măsuri de siguranță ți-ai lua, la un moment dat, tot poți ajunge în situații neplăcute. Una dintre aceste situații e cea legată de zgomot. Uneori, vecinii fac zgomot. În funcție de tipul de zgomot, intensitatea acestuia, ora la care este făcut sau propria ta sensibilitate, zgomotul poate fi doar neplăcut sau un adevărat coșmar.

Există două mari tipuri de zgomot atunci când vorbim despre locuințe:

– Zgomot permis

– Zgomot nepermis

În prima categorie, spre surprinderea și dezamăgirea multora dintre noi, intră aproape orice tip de zgomot (adică inclusiv găurile date cu bormașina sau dărâmarea pereților) atât timp cât se desfășoară ziua, la orele la care este permis acest lucru din punct de vedere legal.

În cea de-a doua categorie intră aproape orice tip de zgomot care se desfășoară în timpul orelor de liniște. Conform site-ului Poliției Române, orele de liniște sunt între 22 și 8 și între 13 și 14. Da, știu, nu sună prea bine,dar dacă analizăm cu atenție situația, ne vom da seama că și noi, la rândul nostru, am avut (sau, dacă nu am avut, vom avea) momente în care a fost necesar să facem zgomot. E nevoie să existe un echilibru, altfel nimeni n-ar mai putea repara nimic și, practic, nimeni n-ar mai putea face nimic.

În blocurile în care există un foarte bun management, Asociația de Proprietari poate extinde intervalul în care ar trebui să facem liniște, dar, din ce am înțeles, acest lucru se bazează, în primul rând, pe buna credință a locatarilor.

Ce poți face atunci când te confrunți cu un vecin care face zgomot:

1. Discută cu vecinul în cauză, dar NU atunci când se produce zgomotul. De ce? Pentru că, în mod natural, atunci când ești deranjat de zgomot ești, probabil, nervos. Eventual , dacă e musai să mergi atunci, așteaptă măcar zece minute în care poți încerca să îți recapeți calmul. Dacă vei merge nervos la vecin, vei câștiga doar o ceartă, așa că, respiră adânc și gândește-te că obiectivul tău nu e să te cerți cu vecinii, ci să fie liniște în casă. Așteaptă să te calmezi și abia apoi bate la ușă, pentru o discuție civilizată. Nu glumesc deloc. Chiar am trăit o astfel de situație, în urma cu câțiva ani. Vecinul de deasupra mea asculta muzica tare noaptea. Am mers la el la ușa, nervoasă, dar nu mi-a răspuns. Am batut în țevile de calorifer și m-am ales cu niște înjurături prin tavan. Am vrut să chem poliția, dar am zis că nu pot chema politia până nu discut totuși cu el. După mai multe nopți de coșmar, m-am hotărât să încerc să merg la el ziua, când eram și calmă. Mi-a răspuns, am discutat, și, spre marea mea uimire, nu m-a mai deranjat niciodată din acel moment. Pentru mine aceasta e dovada clara a faptului că se poate.

2. Dacă vecinul nu reacționează ok la discuție, discută cu administratorul. Dacă acesta e un bun mediator și se implică, e posibil ca lucrurile să se oprească aici și să trăiți în pace până la adânci bătrâneți.

3. Ia în calcul și faptul că, poate, va fi nevoie să faci și tu un compromis. Viața la bloc are la bază compromisul și nu se poate să fim toți fericiți 100%. Gândește-te la ce ai putea renunța sau la ce ai putea oferi în schimbul liniștii. Da, știu că nu e corect, dar nimic nu e corect în viață. Amintește-ti că obiectivul tău nu e să intri intr-un conflict sau să pui paie pe foc, ci să ai parte de liniște. Dacă, spre exemplu, vecinul își renovează apartamentul, sigur nu va opri lucrările doar ca să nu te mai enerveze pe tine. În urma unei discuții civilizate ai putea, totuși, negocia pentru 1-2 ore de liniște, cât să doarmă bebelușul, sau ceva asemănător.

4. În cazul în care nici cu administratorul nu se rezolvă, e vremea să faci o sesizare Poliție. Nu, nu la 112. Acel număr e pentru urgențe, iar faptul că e zgomot este, cu siguranță neplăcut, dar e departe de a fi o urgență. Poți suna la Poliția Locală sau poți vorbi cu politistul de proximitate, dar să nu te așteptați la minuni . Din nou, încearcă să gândești pe termen lung și să vezi polițistul mai degrabă ca pe un mediator. Nu îl chema ca să îl pedepsească pe vecin ci ca să te ajute să îl convingi să facă liniște. Pedepsirea acestuia s-ar putea să te facă să te simți mai bine pe moment, dar sigur nu te va ajuta și să te odihnești.

5. În cazul în care nici prima sesizare la Poliție nu a avut efect și te confrunți cu un adevărat vecin problemă, înarmează-te cu răbdare și fii vigilent. Va trebui să faci o sesizare scrisă de fiecare dată când încalcă regulile. E posibil ca perseverența ta să îl descurajeze și să se oprească la un moment dat. În caz contrar, dacă e posibil (și foarte rar este) poți lua în calcul schimbarea locuinței sau…

6. Alte soluții. Lipsa somnului ne face irascibili și poate fi o adevărată tortură. E momentul să începi să faci abstracție de cauza zgomotului și să încerci să găsești soluții pentru a diminua efectele. Dopurile pentru urechi pot fi o variantă ok. În funcție de intensitatea zgomotului, poti asculta și muzică, eventual în căști. În ultimă instanță, iti poti izola pereții și/sau tavanul – există soluții pentru asta. Oricum ar fi, nu lăsa vecinul să pătrundă în viața ta mai mult decât a făcut-o deja, prin zgomotul produs, gândindu-te la el 24 din 24 de ore. Și, foarte important, nu aluneca în capcana neputinței. Mereu există soluții. Avem nevoie să fim calmi pentru a le vedea.

7. Nu te răzbuna pe vecin. Există un proverb despre răzbunare și are mult adevăr în el. De cele mai multe ori, o abordare agresivă doar va agrava lucrurile. Foarte rar îți poți schimba vecinii (adică să te muți tu sau să se mute ei) și întotdeauna e neplăcut să trăiești în conflict cu ei pentru că, vrei nu vrei, fac parte din viața ta. Dacă nu te poți muta și îți dorești cu adevărat să rezolvi problema, vei alege o cale pașnică. Pentru a îți descărca nervii (normali și inevitabili, poți folosi un sac de box sau ceva asemănător).

Situații speciale:

O situație aparte este aceea în care vorbim despre… copii. Copiii, mai mari sau mai mici, pot fi o sursă de zgomot teribil de deranjantă. Bebelușii ne pot strica nopțile, iar copii mici diminețile și nu numai, iar vestea proastă e că nu prea există soluții, sau cel puțin nu așa cum le-am vedea noi și voi detalia mai jos.

Câteva lucruri despre copii:

– nu îi putem face să tacă;

– nu îi putem ține în pat;

– nu îi putem opri din a se juca sau din a merge sau din a alerga;

– SAU îi putem opri din toate cele de mai sus iar rezultatul va fi că vor plânge, adică vor face zgomot. 🙂

Ca și în toate celelalte situații, e bine să nu uiți că obiectivul tău este să ai parte de liniște. În caz contrar, e posibil să te alegi cu și mai mult zgomot. Dacă începi un conflict cu părinții unui bebeluș sau copil mic, cel mai probabil agitația părintelui se va transmite la copil , iar un copil agitat va face și mai mult zgomot. La fel și un copil speriat. Plus că una dintre cele mai mari dorințe ale părinților chiar e să îi facă pe copii să stea liniștiți. Dacă ar putea, ar face asta.

Ce poți, totuși, să faci:

– Tot ceea ce scrie mai sus la „alte soluții”;

– În cazul în care nu este vorba despre un copil mai mic de 3 ani, poți încerca să discuți cu părinții ( din nou, atunci când e liniște și toată lumea e calmă) pentru respectarea orelor de liniște. Teoretic, un copil de peste 3 ani ar putea sta linistit între anumite ore, stabilite de comun acord. Ține, totuși, cont de particularitățile familiei și nu trage concluzii înainte de a afla detalii. Poate copilul este bolnav, poate părintele este bolnav, poate se confruntă cu vreo situație specială etc. cazuri în care intervenția ta doar va agrava lucrurile.

– În cazul în care programul iți permite, poți învăța orele de somn ale copilului și poți dormi atunci când doarme acesta. Da, stiu, suna cel puțin absurd, dar era o vorba care spunea că pentru a creste un copil e nevoie de un sat. Fie că îți place sau nu, a venit momentul să faci parte din acel sat. Plus că, din nou, e bine să îți amintești care este obiectivul tău- să te odihnești.

– În cazul în care îți plac copiii, te poți împrieteni cu familia și, implicit cu copilul. Comunicarea va ajunge la un alt nivel și veți putea stabili propriile ore de liniște, adaptate la nevoile fiecăruia.

Ce să nu faci:

– Nu chema Poliția pentru că te deranjează zgomotul făcut de un copil. Nici macar Poliția nu va putea opri o ființă care, prin natura ei, face zgomot. Cel mult va înrăutăți lucrurile, asta în cazul în care va reacționa. Teoretic, dacă copilul face zgomot în timpul orelor de liniște, Poliția ar putea să îi amendeze pe părinți. Încercă, însă să îi explici unui copil de, să zicem, 2 ani, că trebuie să tacă pentru că altfel va plăti o amendă. Da, nu vei reuși.

– Nu te certa cu părinții. Părinți nervoși= copii nervoși. Copii nervoși= copii zgomotoși.

– Nu interveni în conflictele dintre părinți și copii. Exceptând, desigur, situația în care vorbim despre un pericol și ai dovezi despre agresiuni sau punerea vieții în pericol, caz în care e necesar să contactezi Poliția.

– Amintește-ti că un copil nu ramane mic pentru totdeauna. Da, știu că timpul pare să treacă foarte încet, dar sigur trece.

Acestea fiind zise, vă doresc să aveți parte de liniște și,probabil, voi reveni cu articole despre vecini, în încercarea de a aborda și alte situații. 🙂

Sursa foto – Pexels.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s