Despre drepturile copiilor/ 3 cărți care ar trebui să se afle în toate școlile

Am scris „școlile” pentru că sunt convinsă că nu toate familiile au bani suficienți pentru a cumpăra aceste cărți. Sau dorința și posibilitatea de a le citi. Altfel, eu cred că aceste cărți ar fi bine să se afle și în fiecare casă, încă de la nașterea copilului, sau chiar mai devreme, și să fie citite mai întâi de către părinți și apoi, la momentul potrivit, părinții să le citească celor mici.

Cred mult în educație și cred că dacă am fi mai informați, viața noastră ar fi mult mai bună. Din punctul meu de vedere, educația este acel domeniu în care ar trebui să se investească cel mai mult. Putem responsabiliza și chiar învinui sau pedepsi un adult pentru orice faptă, dar să nu uităm că adulții de azi sunt copiii de ieri și singurul mod prin care putem produce o schimbare este prin educarea copiilor și nu, asta nu înseamnă că va trebui să așteptăm 15, 20 sau chiar 30 de ani pentru a vedea rezultatele. Indirect, informațiile pe care le oferim copiilor ajung și la adulți și produc și schimbări imediate.

În altă ordine de idei, știați că România face parte dintre statele care au semnat Convenția Internațională cu privire la Drepturile Copilului? Poate știați. Poate nu v-ați gândit la asta. Poate nu știați. Dincolo de strict această informație, eu aș fi curioasă să știu câți dintre adulții din România cunosc drepturile copilului. Sau câți dintre ei știu că cei mici au drepturi. Sau, mai ales, câți dintre beneficiari au informații despre asta. Oare, câți copii știu că au drepturi și care sunt acestea?

Cred că, pentru a determina un om să respecte o anumită regulă, este nevoie, în primul rând, ca omul să o cunoască. Atunci când un stat semnează un document, o face în numele cetățenilor săi și are datoria de a se asigura că sunt respectate prevederile cuprinse în document. Primul pas în acest sens este ca oamenii să fie informați, iar cărțile reprezintă o astfel de sursă de informare.

Cele trei cărți pe care le voi prezenta mai jos sunt pentru copii, dar, așa cum spuneam, cred că ele ar fi utile și adulților, sau, mai ales lor. Mai cred și că unii adulți ar avea nevoie de cineva care să le explice conținutul acestor cărți, iar aceste cuvinte ar trebui luate ca atare. Există mulți oameni simpli care nu înțeleg aceste informații și aici mă refer, în primul rând, la faptul că nu cunosc sau nu înțeleg cuvintele. Ei trebuie ajutați și nu stigmatizați.

Prima carte despre care vreau să scriu se numește Am dreptul să fiu copil și a apărut la Editura Cartemma în anul 2018. Este construită fix pornind de la drepturile copilului. Are cuvinte puține și ilustrații sugestive. O văd aproape ca pe un manual al drepturilor copilului, dar unul tare frumos. Singura parte care nu mi-a plăcut la ea a fost finalul care îmi pare a fi un mesaj adresat direct adulților. Eu l-aș fi semnalizat ca atare și, strict pentru copii, aș fi încheiat cartea într-o manieră mai pozitivă. Nu cred, totuși, că acest final diminuează în vreun fel valoarea cărții. E important să cunoaștem faptul că au drepturi copiii, e important să știm de ce au aceste drepturi și e important să cunoaștem aceste drepturi. Nu în ultimul rând, sau mai ales, e important ca ei să își cunoască drepturile.

Cea de-a doua carte este Toți ne naștem liberi. Declarația Drepturilor Omului în imagini. A apărut la Editura DPH în 2018 și cuprinde fix ceea ce este scris în titlu. Imaginile sunt deosebite, unele sunt foarte puternice și aproape că vorbesc singure. Noi am avut multe discuții interesante și utile pe baza acestei cărți pe care o văd potrivită și pentru adulți, indiferent de nivelul de educație, adică inclusiv pentru oamenii care deja își cunosc drepturile. În ceea ce privește copilașii foarte mici, e bine de stiut că unele imagini ar putea fi prea puternice pentru ei. Noi am citit-o chiar dacă Maria e mai micuță, dar cu multe explicații suplimentare. Dacă cel mai mare copil al meu ar fi avut vârsta ei, aș fi amânat, probabil, momentul.

Ultima carte este tot de la Editura Cartemma, se numește Copiii lumii și a apărut tot în 2018. E absolut superbă și cred că aș putea scrie un articol întreg despre ea și tot nu aș termina de spus totul. Acum vă spun, pe scurt, că această carte îi învăță pe copii despre cât de mare e lumea și despre cât de diferiți și, totuși, la fel, sunt oamenii; îi învăța despre toleranță și despre respect, dar și despre drepturi și îndatoriri. Copiii mei au iubit-o și o iubesc și a fost genul acela de carte care i-a prins cu totul. Ne-a luat mult timp să o citim. Aproape două săptămâni, dar asta nu din cauza dimensiunilor, ci pentru că am discutat mult la fiecare pagină. A fost o experiență tare frumoasă, atât pentru ei, cât și pentru mine. Din păcate, la o primă căutare, cartea pare a nu se mai găsi în librării. Sper să fie reeditată. O puteți răsfoi aici

.

La final vă las cu link-ul de mai jos. El vă duce pe site-ul UNICEF de unde puteți downloada direct și, desigur, gratuit, Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copiilor, versiunea pentru copii. Eu am printat-o și-am pus-o la vedere, în casă. Cred că ar trebui afișată în toate locurile în care se află copii.

Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copiilor.

Sursa foto: arhivă personală

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s