Hrană pentru imaginație – Dragonul Clarului de Lună

Există tot felul de cărți pentru copii și fiecare dintre ele are farmecul ei aparte. Totuși, am observat că cele mai apreciate sunt acelea care aduc un strop de magie și care îi conduc în lumi fantastice, cum nici nu s-ar fi gândit că există. Copiii adoră să viseze cu ochii deschiși și, din punctul meu de vedere, imaginația unui copil nu are limite. Lumea oamenilor mari ar fi mai bună dacă această imaginație ar fi hrănită din plin în copilărie.

Cărțile sunt, desigur, cea mai bună metodă prin care putem hrăni imaginația copiilor și vă voi vorbi astăzi despre o astfel de carte, cu totul și cu totul deosebită. Am cumpărat-o fără să am nici cea mai vagă idee că mă voi alege cu o comoară, iar ea i-a captivat pe copii încă de la prima pagină; i-a făcut să râdă și să scoată exclamații de uimire, dar și să aștepte următoarea pagină cu răsuflarea tăiată. Apoi, poate cel mai important lucru, cartea asta le-a oferit un fel de validare a ceea ce simt și fac ei uneori. S-au identificat cu personajul principal și apoi i-au continuat povestea în viața reală.

Personajul principal e un copil; un copil la fel ca ei, care citește și se joacă și care, în joaca lui, dă viață personajelor din cărți sau jucăriilor. Numai că în cartea asta totul pare foarte real. O vrajă face ca personajele din cărți să prindă viață și să ajungă fix în camera copilului, în miniatură. În acel moment, perspectiva din care privim jucăriile se schimbă, castelul din plastic devenind locul în care un dragon se poate ascunde și pe care un cavaler încearcă să-l cucerească. Mai mult, copilul ia și el parte la acțiune, devenind la rândul sau mic și, în același timp, foarte puternic, chiar dacă e mic.

Pentru copiii mei a fost de-a dreptul magic să descopere o carte despre ceea ce fac ei în fiecare zi. Pentru că toți copiii se joacă de-a ceva și pentru toți copiii jucăriile prind viață la un moment dat, dar să citească despre asta într-o carte e cu totul altă poveste. Obiectele sunt personalizate adesea în cărți, dar în această carte se schimbă total perspectiva din care privim joaca. Mai ales că, finalul e și el cu totul deosebit.

Lucrurile au fost și mai profunde în cazul nostru pentru că, pur întâmplător, copiii mei au jucării asemănătoare cu cele din carte și aici mă refer, în primul rând, la castel. Cred că și asta i-a făcut să asculte povestea umimiți și, deopotrivă, vrăjiți, ca și cum propriile lor gânduri ar fi ieșit dintre paginile cărții și nu gândurile unei scriitoare. Totuși, tind să cred că efectul e asemănător asemănător și în cazul celor care nu au astfel de jucării. Pentru că, în esență, povestea e despre cât de minunat e să fii copil, despre cum imaginația prinde viață și despre cum, în mintea noastră, putem trăi unele dintre cele mai extraordinare povești. Și asta e bine. 🙂

În ceea ce privește vârsta la care putem citi această carte, ea apare recomandată pentru copii care au între trei și șapte ani, dar mie mi se pare că merge și pentru copii mai mari. Nu știu exact care ar putea fi vârsta maximă, în general nu cred în asta. Cred, însă, că niciun copil nu e prea mare pentru a se juca și, în concluzie, niciun copil nu e prea mare pentru această carte. În ceea ce-i privește pe cei mai mici, ilustrațiile absolut superbe mă fac să cred că poate fi citită și pe poze.

O găsiți pe site-ul Editurii Univers Enciclopedic Junior, o editură pe care o apreciez foarte mult, atât pentru cărțile frumoase, cât și pentru faptul că oferă mereu reduceri ( foarte! ) bune și transport gratuit la comenzi de minim 49 de lei.

Lectură plăcută!

Sursa foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s