5 desene animate educative

Am mai scris despre privitul la ecrane aici, dar azi nu e despre cum și cât timp petrec copiii în fața ecranelor, ci despre ce văd ei acolo. Pentru că asta contează și încă mult.

Prin urmare, vă prezint mai jos câteva dintre desenele preferate ale copiilor mei, desene care, atunci când le privesc, le oferă nu doar distractie, ci și multe informații bune.

1. Paxi

Pe Paxi l-am descoperit atunci când căutăm conținut video care să susțină și/sau completeze o parte din lucrurile pe care le studiasem împreună. Voiam să fie în limba română pentru că Maria era micuță și n-ar fi înțeles un subiect așa complex în altă limbă. Am găsit o minune, iar copiii au fost amândoi foarte încântați.

Paxi este mascota Agenției Spațiale Europene și îi învață pe copii despre planete sau despre circuitul apei în natură și nu doar atât. Singurul lucru care nu ne place e că sunt prea puține astfel de filmulețe. Ar fi minunat dacă seria asta ar continua și cu altele.

Se găsește pe YouTube și puteți vedea mai jos cam despre ce e vorba. De asemenea, pe site-ul Agenției găsiți și o carte cu activități care se poate descărca gratuit. Aceasta este în engleză, dar are atât de puține cuvinte încât limba aproape că nici nu contează.

2. Fixiki

Fixiki (Prietenii mei reparatori) sunt desene educative care acoperă foarte (foarte!) multe subiecte. Copiilor mei le plac mult și au învățat foarte multe lucruri de aici, unele noi și pentru mine. În ceea ce mă privește, mie mi se par un pic prea colorate și stimulative, dar, desigur, asta nu le scade valoarea, mai ales că sunt în limba română.

Fixiki se găsesc tot pe YouTube și sunt, de fapt, ființe foarte mici pe care doar copiii le pot vedea și care repară și descoperă tot felul de lucruri, explorându-le în profunzime. Conceptul mă duce cu gândul la emisiunea Cum se face, dar, desigur, într-o variantă în care, datorită animațiilor, totul e posibil, inclusiv, spre exemplu, să intri într-un aspirator.

Las mai jos primul episod pentru a vă face o idee despre cum sunt aceste desene.

3. Dora Exploratoarea

Nu-mi amintesc cum am descoperit-o pe Dora. Probabil pentru ca HBO GO avem de mult timp și mi-a apărut pur și simplu atunci când căutăm ceva potrivit pentru copii. Le-a plăcut și încă le place mult, iar pe mine m-a atras atât prin faptul că, în aventurile ei, Dora vorbește și în română și în engleză și spaniolă, cât și prin faptul că îi încurajează și pe copii să vorbească, iar ei chiar fac asta. Răspund la întrebări și repetă cuvinte, fixându-și astfel tot felul de noțiuni.

Preferata copiilor este Dora descoperă lumea. Mai jos aveți varianta în engleză, de pe YouTube. Pe HBO GO este disponibilă și în română.

4. Learning Time with Timmy

Pe Timmy l-am descoperit atunci când căutam materiale care să-i ajute pe copii să învețe engleza. Încă îmi amintesc clar cum prima lor reacție,atunci când l-au văzut, a fost să râdă. Tare.

Mi-am zis atunci că e de bine și de bine a fost. Chiar și azi, Timmy își găsește loc în programul lor în aproape fiecare săptămână.

De găsit se găsește pe YouTube și, dacă nu mă înșel, și pe Netflix. Îmi place că, deși e doar în limba engleză, este atât de bine construit încât copiii înțeleg tot ce privesc și, desigur, învață cuvinte noi. Bine, nici nu cred că putea fi altfel, având în vedere că a fost special conceput pentru asta de British Council.

5. Autobuzul magic

Autobuzul magic e… magic și, condus de o profesoară trasnită, îi duce pe copii în locuri în care nici nu visau că ar putea ajunge. Noi am descoperit mai întâi cărțile, la Editura Cartea Copiilor. (din păcate, acum nu mai sunt pe stoc, dar sper să fie reeditate). Atât carțile, cât și desenele sunt foarte frumoase și pline de informații, deși, poate, un pic cam încărcate pentru gustul meu. Totuși, pe copii îi atrag ca un magnet. Poate pentru că cei mici au, în general, o sete de cunoaștere foarte mare.

Desenele se găsesc pe Netflix și sunt dublate în limba română.

Bonus 🙂

Blippi

Aici nu vorbim chiar despre desene animate, ci despre un om adevărat care se comportă ca un copil și, la rândul lui, îi atrage pe copii ca un magnet. Încă n-am înțeles bine fenomenul, dar a fost dragoste la prima vedere și înca e puternică, chiar dacă a trecut aproape un an de când l-am descoperit. Se pare că celor mici le place foarte tare să vadă adulți jucandu-se, dar, în egală măsură cred că e foarte important faptul că Blippi îi conduce cumva în spatele cortinei, dar de-adevăratelea. Îi duce în nenumărate locuri (fabrici, magazine, locuri de joacă etc.)și le arătă cum se fac diverse lucruri sau le explică ce înseamnă ele, pe înțelesul lor. Îmi place că sunt, practic, filmări, fără prea mulți alți stimuli, și, desigur, îmi place și că, din nou, cei mici învață engleza. Pentru că da, Blippi e în engleză și da, e mult mai complex decât Timmy. Totuși, e foarte ușor de urmărit pentru că vorbește clar, dar și pentru că imaginile sunt sugestive.

Planeta noastră

Planeta noastră este un serial absolut minunat și e motivul pentru care eu mi-am făcut abonament la Netflix în urmă cu mult timp. Filmul e superb, atât pentru oameni mari, cât și pentru copii ca, de altfel, orice film care are legătură cu David Attenborough; imaginile îți taie pur și simplu respirația.

Copiii mei le plăcea încă din vremea când nu înțelegeau nimic din ce se vorbea (pentru că era doar în engleză). Acum, când există și audio în română e și mai bine pentru că înțeleg mult mai multe, învață despre planeta noastră și despre locuitorii ei, despre cât de frumoasă și prețioasă este această casă pe care o numim Pământ și despre cum o putem proteja.

Creaturi micuțe

Creaturi micuțe este tot un serial de pe Netflix, iar copiii îl adoră. Găsim aici animăluțe adevarate care trec prin tot felul de aventuri fascinante. Copiii empatizează cu micile creaturi și totul e atât de bine regizat încât amândoi înțeleg foarte bine ce văd, chiar dacă e disponibil doar în limba engleză.

Cam acestea sunt primele care mi-au venit în minte și toate sunt foarte frumoase. În cazul în care cunoașteți și voi desene animate educative, va invit să le împărtășiți.

Sursa foto – netflix.com

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s