Poezii pentru copii – Sofia și pisoiul Miau

on

Astăzi e despre poezii și asta în condițiile în care eu nu sunt o mare cititoare de poezii. Ciudat, aș spune, deoarece atunci când îmi pica vreo carte în mâini, nu o lăsăm până nu o terminam. Totuși, ajungeau rar la mine astfel de cărți, din motive pe care încă nu le-am identificat.

Cu copiii lucrurile au fost puțin diferite și, probabil, asta se întâmplă în toate familiile la început. Poeziile scurte, amuzante și ușoare au fost printre primele pe care le-am citit împreună. Apoi, când au mai crescut, mi-am dorit să îi împrietenesc cu poezia și le-am citit poezii clasice, dar, parcă, lipsea ceva. Cumva, simțeam nevoia unor poezii mai vesele și, în același timp, pe înțelesul lor, însoțite, desigur, de ilustrații frumoase. Din această dorință și din iubirea pentru pisici a Mariei, am început o căutare la finalul căreia am descoperit-o pe Simona Epure. Atât copiii, cât și eu, am fost cuceriți de cărțile scrise de ea. Sunt foarte foarte frumoase și nu cred că există copil care să nu le aprecize, dacă ajunge să le citească sau să le asculte.

Având în vedere faptul că, așa cum spuneam mai sus, în general nu sunt o mare consumatoare de poezii, nu cred că sunt nici în măsură să spun prea multe despre de ce cred că e bine să le citim și poezii copiilor. Cert e că simt că e bine. Apoi, știu sigur că, printre multe altele, poeziile contribuie la dezvoltarea limbajului și la dezvoltarea cognitivă, în general. Spun că știu sigur pentru că am observat asta la copiii mei. Spre exemplu, noi jucăm adesea jocuri în care încercăm să găsim cuvinte care rimează sau chiar să construim propriile mici poezioare. De cele mai multe ori se lasă cu râs pentru că nu suntem chiar poeți, dar asta nu e ceva rău, din contră. Cu siguranță mai există și multe alte beneficii. Am găsit, spre exemplu, acest articol în limba română și acest articol în engleză. Sunt scrise lucruri mari în ele.

În concluzie, vă recomand cu mare drag cărțile cu poezii ale Simonei Epure. Sunt tare frumoase și sunt sigură că cei mici le vor iubi. Maria, spre exemplu, le ține la loc de cinste, în camera ei. Eu am pus poze cu Sofia și Pisoiul Miau, dar la fel de frumoase sunt și Miau, Miorlau și Miaunici, Ghici, ghici ce-i aici? și, de altfel, toate cărțile scrise de Simona Epure.

Sursa foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s