Leah M. Kuypers este un terapeut ocupațional din SUA. În anul 2011 ea a descris zonele de reglare emoțională cu scopul de a îi ajua pe copii (în special pe cei cu Autism, ADHD și nu numai) să identifice, înțeleagă, accepte și controleze propriile emoții. În fapt, ideile ei se adresează tuturor celor care simt că au nevoie să se dezvolte în ceea ce privește autoreglare emoțională.
Aceste zone au fost prezentate într-o manieră care mie mie se pare foarte atractivă pentru cei mici. Am observat asta la copiii mei și înțeleg că sunt mulți alți copii care le folosesc. Pe internet se găsesc multe materiale care pornesc de la aceast mod de a aborda emoțiile, toate foarte interesante. Desigur, cele mai multe sunt în limba engleză iar eu am simțit nevoia să avem unele în română. Îi încurajez pe copiii mei să învețe și să folosească engleza cât mai des, dar când vine vorba de astfel de lucruri mi se pare că cel mai ok e să le prezint în cea mai ușoară formă pentru ei. Prin urmare, inspirându-mă din varianta originală, am făcut materialele pe care le vedeți mai jos și despre care voi și povesti puțin. De asemenea, la finalul articolului le puteți downloada gratuit.
Leah M.Kuypers a identificat patru zone ale emoțiilor: zona albastră, zona verde, zona galbenă și zona roșie. Foarte interesant este că ele ne fac să mergem cu gândul la culorile semaforului chiar dacă nu toate au corespondent. Mai mult, terapeuta chiar a folosit comparația cu semnele de circulație, comparație foarte evidentă atunci când vorbim despre zonele verde și roșie. Zona verde este acea zonă în care, dacă te afli, ești pregătit să acționezi și să mergi mai departe, iar zona roșie este acea zonă în care e nevoie să spui stop, să te oprești.
Mai pe larg, zona albastră este folosită pentru a descrie o stare scăzută de vigilență, tristețea, plictiseala, oboseala sau starea în care ne afăm atunci când suntem bolnavi.
Zona galbenă indică o stare de alertă ridicată și emoții intense, dar încă sub controlul nostru. Atunci când ne aflăm în zona galbenă ne putem simți stresați, frustrați, înfricoșați, rușinați, entuziasmați sau nervoși.
Zona verde este, cumva, cea preferată pentru că în ea putem funcționa la capacitatea noastră maximă și putem atinge nivelul maxim de productivitate. Atunci când ne aflăm în zona galbenă suntem calmi și, în același timp, atenți la ce se întâmplă în jurul nostru; de asemenea, ne simțim fericiți, foscusați, mulțumiți sau pregătiți pentru a învăța.
La polul opus, zona roșie este folosită pentru a descrie cea mai ridicată stare de alertă și cele mai intense emoții. Atunci când ne aflăm aici suntem euforici, furioși, înfierbântați, devastați sau terifiați. În această zonă emoțiile și comportamentul nostru au scăpat de sub control.
Cunoașterea și identificarea acestor zone ne ajută să acționăm în maiera potrivită, în funcție de felul în care ne simțim, în așa fel încât lucrurile să nu scape de sub control, sau, dacă scapă de sub control, să înțelegem ce se întâmplă și să ne fie mai ușor să ne reglam.
În cazul în care doriți să aprofundați ideile, găsiți mai multe informații în cartea The Zones of Regulation scrisă de Leah M.Kuypers dar și pe site-ul zonesofregulation.com. Tot aici există și câteva materiale downloadabile gratuite.
În ceea ce le privește pe cele făcute de mine, acestea sunt, așa cum spuneam, în limba română. Mai exact, este vorba despre o planșă în care sunt descrise toate cele patru zone plus semnele care ne arată cum să procedăm în funcție de zona în care ne aflăm. Pe acestea din urmă eu le-am păstrat în limba engleză pentru că erau cuvintele mai scurte și mi s-au părut mai ușor de folosit. Totuși, în materialul de mai jos, le găsiți și în română. Tot în ceea ce privește semnele, ele au fost gândite pentru a fi decupate și lipite pe bețișoare de înghețată, în așa fel încât să semene cât mai mult cu semnele de circulație. Le-au decupat copiii și tot ei le-au lipit cu aracet, în timp ce planșa am laminat-o pentru a nu se deteriora în timp.

Pe lângă faptul că le-a plăcut mult activitatea în sine, copiii au învățat și să înțeleagă mai bine starea în care se află și să acționeze în consecință. E drept că preț de mai multe zile le-am fost exemplu și le-am descris cât de des am putut cam în ce zonă mă aflu eu într-un moment sau altul. Ușor, ușor, au început să îmi povestească și ei și cred că treaba asta ne-a ajutat să prevenim multe conflicte care s-ar fi declanșat dacă ajungeam în zona roșie fară să fim conștienți de ceea ce simtim; de asemenea, ne-a ajutat să acționăm în consecință atunci când ne aflăm în galben sau albastru și să ne întoarcem în zona verde. Altfel riscul de a ajunge în zona roșie e destul de mare. Totodată, acest exercițiu ne-a oferit oportunitatea de a ne înțelege mai bine unul pe altul și nu doar fiecare pe el însuși.
Ca să fie treaba și mai ușoară și mai interesantă, noi am făcut și o cutie cu tot felul de lucruri care ne pot ajuta atunci când simțim că începem să pierdem controlul. În fotografia de mai sus puteți vedea două clepsidere, două jucarii Pop-it și o cutie cu spumă de modelat. Mai sunt utile slime-ul, plastilina, bilele magnetice și în general, tot felul de alte lucruri care pot să ne țină mâinile sau privirea ocupate, în așa fel încât să ne putem liniști.
Acestea fiind scrise, sper să vă fie de folos materialele de mai jos.
Surse foto – arhiva personală
Sursă informații- zonesofregulation.com
*materiale realizate cu canva.com
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să aflii când public unul nou, abonează-te mai jos: