Ziua Internațională a Cărții pentru Copii

on

Sâmbătă e Ziua Internațională a Cărții pentru Copii iar azi e, probabil, una dintre puținele dăți în care eu scriu un articol cu mai mai mult timp înainte de o zi importantă. Nimic nu e întâmplător. Am tot spus pe aici că iubesc tare cărțile pentru copii.

Normal e să și recomand ceva cu această ocazie. Nu m-am pregătit într-un fel anume și mi se pare ușor să pornesc de la autorul care s-a născut în această zi. Hans Christian Andersen este un scriitor din Danemarca născut în urmă cu mai bine de două secole. Faptul că scrierile lui încă sunt printre noi și cel puțin una este cunoscută de majoritatea copiilor spune multe. Vorbesc aici despre Mică Sirenă care a ajuns la atât de mulți copii (și) datorită celor de la Disney. Desigur, povestea este modificată și, poate unii dintre noi își amintesc, varianta lui H.C. Andersen este mai tristă. Probabil că nu e potrivită pentru copii foarte mici, dar, din punctul meu de vedere, toți copiii care cunosc Mică Sirenă în varianta Disney ar fi bine să citească la un moment dat și varianta lui Andersen.

Noi avem o carte cu ilustrații de la Corint Junior. Am citit-o în urmă cu mai mult timp – nu integral – probabil vom reveni la ea acum. E foarte frumoasă și ilustrațiile sunt foarte bine realizate, deși unele au detalii un pic prea înfricoșătoare pentru gustul meu. Totuși, copiii mei le-au dus bine. Din această carte am aflat și că abia mai târziu au fost considerate poveștile lui Andersen a fi pentru copii. Ele se adresau și oamenilor mari. Pe bună dreptate, aș spune. Sunt multe lecții valoroase în ele.

La momentul în care am am cumpărat această carte, am făcut-o pentru că mi-am dorit mult să cunoască cei mici povestea Rățușca cea Urâtă. Mesajele pe care le cuprinde mi se par tare prețioase. Învățăm din ea cum frumosul și urâtul sunt definite de ochii care le privesc, învațăm și despre toleranță și despre cum e dificil să fii diferit, dar nu e nimic rău în asta, dar și despre cum mereu există speranță și fiecare are un rol și un loc al lui pe care și-l găsește mai devreme sau mai târziu.

M-am ferit de povestea Fetița cu Chibrituri. M-am gândit că e prea tristă, dar acum, scriind, m-a cuprins dorința de a o reciti. Eu, singură. Nu știu dacă va ajunge și la copiii mei acum, dar sunt destul de sigură că, atunci când o voi citi, o voi vedea dintr-o perspectivă diferită. Mulți dintre noi avem această tendință de a ne ascunde de tristețe fără să conștientizăm că e practic imposibil să scăpăm de ea. Explorarea acestei emoții cu ajutorul poveștilor triste s-ar putea să fie un bun început și sprijin pentru a reuși să facem pace cu propria noastră tristețe și să o acceptăm ca făcând parte din noi. În ton cu asta, las la final un podcast care mi-a plăcut mult. Aș vrea să-l fi ascultat înainte să devin mamă, dar niciodată nu e prea târziu. 🙂

Revenind la Ziua Internatională a Cărții pentru Copii, mi se pare interesant cum am conștientizat acum că această zi s-ar putea să fie la fel de importantă și pentru noi, adulții. Sau mai ales pentru noi. Poate că e o oportunitate prin care ne-am putea întoarce privirea spre cărțile care ne-au luminat copilăria și am putea intra în contact cu copilul din noi. Eu aș propune ca, cu această ocazie, fiecare dintre noi să recitească o poveste care i-a marcat într-un fel copilăria; cartea preferată sau prima carte care îi vine în minte. Să o citim, să ne lăsăm să o simțim și, poate, să ne răspundem la câteva întrebări. Cum o privim azi, prin comparație cu atunci, cum ne-a influențat când eram copii și cum o percepem acum? Cum eram când eram copii și cum suntem azi? Cum ne-am schimbat? Cum ne-am dezvoltat?

Eu voi citi, așa cum mi-am propus, Fetița cu Chibrituri, dar nu sunt convinsă de faptul că mă voi opri aici; au fost si alte povești care m-au impresionat tare. În orice caz, mi se pare o ocazie bună pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu toate cărțile care poartă numele poveștilor clasice le și conțin pe acestea. Multe sunt repovestite și au prea puține în comun cu variantele clasice, pierzând mult din mesajele lor prețioase. Prin urmare, atunci când cumpărăm astfel de cărți, e bine să fim foarte atenți la autori și, dacă e posibil, să le și răsfoim puțin.

La final, podcastul promis:

Sursa foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s