Despre bunătatea care depășește orice barieră

Cartea de azi e una specială. Nu aveam ceva planificat și-am aruncat un ochi în bibliotecă. Voiam o carte despre bunătate, despre binele din noi. Pentru că eu cred că Paștele e (și) despre bunătate. Am ales ceva potrivit, zic eu. O carte pentru copii mici și mari ce poartă numele Surpriza din lac. O carte pe care o percep a fi despre o lume fără bariere sau o lume în care tot ceea ce ne deosebește e mai puțin important decât ceea ce ne unește. Când binele din noi iese la suprafață, el se vede chiar și când nu vorbim aceeași limbă. Nu e nevoie să fim la fel ca să fim buni unii cu alții și putem să fim buni unii cu alții chiar și când nu știm cum. E suficient să fim curioși și dornici de a ajuta și sufletul nostru va vorbi pentru noi.

Cartea începe cu o prietenie neobișnuită – prietenia dintre o vacă și un purceluș. Cum era de așteptat, cei doi au și activități neobișnuite care au darul de a îi amuza pe cei mici. Apoi lucrurile devin înfricoșătoare pentru că se pare că s-ar ascunde un monstru în adâncul lacului pe care cei doi patinează. Monstru pentru că are dinți uriași, dar, în primul rând, pentru că e o ființă cum cei doi nu mai văzuseră. Necunoscutul sperie, dar curiozitatea e mai puternică și cei doi prieteni încearcă să gasească o cale de a comunica cu ființa din adâncuri. Se gandesc ca, în loc să se ascundă, nai bine să se împrietenească cu această ființă ce pare deopotrivă infricoșătoare și foarte puternică.O ființă de care îi desparte un strat gros de gheață și, aparent, faptul că nu vorbesc aceeași limbă. Chiar dacă aparențele se păstrează până la final, personajele din carte vor arăta că ele nu sunt importante. Vor reuși să comunice unele cu altele chiar și dacă nu înțeleg ce-și spun. Vor lăsa bunătatea și prietenia să fie mai presus de barierele lingvistice. Nu vă spun cum, dar vă spun că vă vor face să zâmbiți. Și pe voi, și pe cei mici.

Surpriza din lac a apărut la Editura Cartemma în 2021, este scrisă de Marius Marcinkevičius, ilustrată de Lina Dūdaitė și se găsește pe site-ul editurii și în multe dintre librăriile mari. E o carte frumoasă potrivită pentru zile liniștite. Mai ales, e o carte generatoare de mari revelații. Este recomandată începând cu vârsta de 3 ani, dar mesajul ei este prețios la orice vârstă. Cei mai mici o vor privi cu foarte mare interes iar cei care abia au învățat să citească vor fi tare amuzați de partea a doua a poveștii. Nouă ne-a plăcut mult și o recomandăm cu mare drag.

Lectură plăcută și o zi minunată vă dorim!

Surse foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s