Plante potrivite pentru gradina copiilor

Îmi place grădinăritul și, în același timp, cred că cei mici au o atracție naturală față de această activitate. Copiii adoră să se joace în pământ, pamantul umed fiind, practic, cea mai naturală plastilină, aceea cu care, probabil, mulți dintre noi ne-am jucat când eram mici. În același timp, joaca în gradină poate fi educativă. Copiii învață despre plante, despre cum „se nasc” și se dezvoltă, despre nevoile lor și, prin comparație, chiar și despre noi, oamenii. Nu în ultimul rând, plantele pot fi o alternativă rezonabilă arunci când cei mici vor un animal de companie și nu le putem îndeplini dorința.

Totuși, grădinăritul poate să fie o provocare atunci când locuim la bloc. De asemenea, poate să necesite mai mult timp decât avem. Condițiile fiind de multe ori vitrege, multe plante au nevoie de îngrijiri speciale pentru a supraviețui și a se dezvolta frumos. Pentru copiii mici, treaba asta poate să nu mai fie atât de plăcută, mai ales dacă plantele mor. Desigur, moartea unei plante e o oportunitate de a învăța lecții prețioase, dar, în același timp, copilul are nevoie și de experiențe pozitive. Eu am încercat să găsesc pentru copii acele plante care, chiar dacă nu sunt, poate, neapărat ce ne-am imagina că vom planta într-un apartament de bloc, le oferă lor oportunitatea de a se bucura de ele, de a le observa cum cresc și de a le îngriji în siguranță. Nimeni nu ne oprește ca, pe lângă acestea, să avem și alte plante. Cele propuse de mine mai jos sunt doar acelea care au trecut cele mai exigente teste la noi pe balcon și de care copiii s-au bucurat cel mai tare. În același timp, sunt destul de ok pentru a fi manipulate de copii în siguranță. Asta nu înseamnă că nu trebuie să-i îndrumăm pe cei mici să nu le bage în gură și să nu-și atingă fața cu mâinile atunci când se joacă în pământ, ci doar că nu vorbim despre plante toxice si nu trebuie să stăm mereu cu gura pe ei să fie atenți. Eu cred că cei mici au nevoie de joacă liberă în gradină, fie ea gradina de afară sau gradina improvizată de pe balcon. Prin urmare, pentru joaca lor ar fi bine să alegem plante cât mai sigure și pe celelalte să le îngrijim mai mult noi sau să îi lasam si pe ei să le îngrijească, dar doar sub supraveghere.

Așadar, plantele pe care copiii mei le-au îndrăgit cel mai tare sunt:

1. Busuiocul. Busuiocul este, cred, planta mea preferată. Nu e doar frumos și frumos mirositor, e util și în bucătărie și cei mici chiar pot gusta din roadele muncii lor. Desigur, mai are alte câteva avantaje pentru care îl iubim și unul dintre ele este chiar acela că se înmulțește foarte ușor. Putem planta semințe sau putem pune o tulpină de busuioc într-un borcan cu apă. În scurt timp, va face rădăcini, spre bucuria copiilor și apoi va putea fi plantat într-un ghiveci nou. Anul trecut am avut balconul plin de busuioc, probabil și anul acesta vom face la fel. E foarte rezistent și s-a adaptat perfect la noi.

2. Iarba. Da, vorbesc despre iarba clasică pe care o întâlnim și afară. Noi ne-am îndrăgostit de gazonul plantat în casă în perioada în care a început pandemia. Tot atunci și cei de la Opera Comică pentru Copii au venit cu o idee faină de a planta gazon pentru Paște și nouă ne-a plăcut tare mult. Semințele de gazon încolțesc repede și sunt ușor de îngrijit de către cei mici și, apoi, bucuria e maximă de fiecare dată când gazonul trebuie tuns. Noi am plantat gazon pe pervazul apartamentului, în niște farfurii de ghivece, iar anul acesta ne-am făcut ghivece din două cutii din plastic transparent. A fost destul de interesant pentru că cei mici au putut vedea semințele încolțite în pământ, cu mult înainte să iasă din pământ. Ca să le folosim pe post de decor de Paște, am făcut și două huse simple din fetru, cu fluturași. Copiii au fost și sunt în continuare foarte încântați.

3. Fasolea. Da, știu că, poate, nu la asta vă gândeați atunci când ați deschis acest articol, dar fasolea e absolut minunată pentru copii. Încolțește repede, e rezistentă și e foarte utilă pentru a face experimente. Putem „planta” boabe de fasole într-un borcan cu șervețele ude și copiii pot vedea și atinge rădăcinile care se vor forma, pot măsura planta în fiecare zi, pentru a observa cât a crescut și, dacă au răbdare și o transferă într-un ghiveci se pot bucura chiar de păstăi. Nu , nu în sensul că vor mânca fasole verde sau cel puțin nu atât timp cât locuiți la bloc, dar s-ar putea ca planta să facă cel puțin câteva păstăi cu care să se poată juca cei mici. Există și o carte draguță despre fasole. Puteți citi mai multe despre ea aici.

Pe langă acestea, avem si plante cu flori care ne plac, dar cu care nu ne jucăm neaparat, ci luam lucrurile mai în serios. Garofița e pe primul loc în topul nostru atunci când vorbim despre plantele cu flori. E tare frumoasă și face multe flori care răspândesc un miros plăcut. Copiilor le place să urmarească bobocii cum înfloresc și mai ales, le place să curețe planta, tăind florile care s-au ofilit. Mie îmi place că e rezistentă. Ador plantele cu flori, dar foarte puține s-au adaptat pe balconul nostru. Nu am găsit informații prea multe despre cât de sigură e garofița pentru copii. E clar, totuși, că nu e comestibilă și, implicit, nu e potrivită pentru cei foarte mici. Cum spuneam, copiii mei nu se joacă cu ea, ci doar o îngrijesc sub supraveghere, încântați de faptul că munca lor dă roade, garofița fiind, așa cum spuneam foarte rezistentă și puțin pretențioasă.

De asemenea, ne mai plac mult plantele suculente pentru că și ele sunt ușor de îngrijit, dar și pentru că se pot face tot felul de aranjamente cu ele. Eu m-am bucurat de ele în special în perioada în care nu puteam avea grijă de alte plante și le-am ales și pentru copii atunci când au dorit o plantă pe care să o îngrijească singuri în interior. Ghivecele pentru ele le facem tot noi, acasă. Mai jos e noua plăntuță a Mariei.

Cam atât pentru azi. Vă dorim o săptămână minunată și cât mai multe plante frumoase, fie că aveți o gradină în miniatură, pe balcon, sau una în aer liber.

Surse foto- arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s