Când copilul folosește cariocile pentru a redecora pereții…

  • Bună ziua. Aș dori o vopsea lavabilă cu putere foarte mare de acoperire. Puteți să mă ajutați cu o recomandare?
  • Bună ziua. Sigur. Acesta e cam cea mai bună. Dar ce anume aveți de acoperit?
  • Au desenat copiii cu carioci pe un perete… Am încercat să spălăm urmele, dar n-a avut efect. M-am gândit să dau un strat de lavabilă.
  • Da… știu cum e. Puteți încerca, dar nu prea există vreo vopsea care să facă așa mari minuni. Ar cam fi nevoie să dați totul jos și să zugrăviți din nou.

Cam așa a decurs discuția dintre soțul meu și un angajat al unui magazin de construcții, în urmă cu câțiva ani. Sceptic, soțul meu a cumpărat totuși vopseaua. A luat și amorsă, a venit acasă și, preț de câteva zile, a lucrat în fiecare seară, după muncă , la camera copiilor. Nu de drag, ci pentru că nu ne doream zugravi în casă la acel moment. Deranjul era prea mare, copiii nu mai erau bebeluși, dar erau încă mici… Totuși, nu mai suportam să vedem peretele acela desenat în toate culorile.

Totul pornise dintr-o greșeală. Tudor, băiețelul nostru mai mare, a înțeles mereu că foile sunt pentru colorat și nu pereții. Maria, fetița noastră mică, nu și-a putut opri pornirile artistice. Văzând-o, Tudor a concluzionat că nici el nu poate fi mai prejos și așa ne-am ales cu un perete colorat într-o manieră abstractă, nu foarte estetică, dar, cu siguranță, pe placul copiilor. Cel puțin o vreme. Și tot așa am ajuns de la „desenați doar pe foaie și nu pe pereți” la „desenați doar pe acest perete din camera voastră și nu pe alți pereți”.

canva.com

N-am mai avut probleme cu ei din acel moment și s-au și distrat maxim. Noi ne-am zis că ar fi cazul să ne relaxăm. Copiii să fie fericiți. Peretele? E doar un perete. Plus că-i vopsit cu vopsea lavabilă. Sigur se spală. Doar că n-a fost așa și, din păcate, după două straturi de lavabilă s-a dovedit că domnul din magazinul cu materiale de construcții chiar știa ce vorbește. Cariocile copiilor sunt ceva greu de înțeles pentru mulți dintre noi. Cert e că probabilitatea de a elimina culorile de pe un perete e foarte mică. Poate dacă ștergi fix atunci, în acel moment… Poate… Noi nu vom afla vreodată.

În orice caz, dupa ce soțul meu a zugrăvit camera ( a zugrăvit-o pe toată ca să arate bine la final) peretele cu pricina arăta și mai urât în contrast cu albul perfect din jur, mai ales că desenele inițiale nu se mai vedeau clar. Rămăseseră doar niște pete și linii total fără sens în care, probabil, nici cel mai permisiv critic de artă abstractă n-ar fi putut să găsească ceva frumos. Am fost tare dezamăgiți, dar era clar pentru noi că nu aveam să apelăm la zugravi profesioniști în acel moment. Mă lua tusea doar când mă gândeam la ce praf avea să fie în casă. Totuși, nici așa nu ne doream să rămânem, am căutat soluții și ne-am oprit la prima. Am găsit un autocolant pentru perete care se potrivea bine cu restul camerei. L-am lipit, mai mult sau mai puțin bine, și aia a fost. Copiii au fost tare încântați. Au descoperit, în scurt timp, că puteau lipi abțibilduri pe el, dar asta-i altă poveste. Descoperirea noastră, în schimb, avea să fie mai mare și mai puțin amuzantă căci implica mucegai. Da, în spatele acelui autocolant s-a format un mucegai la a cărui potențială apariție nu ne gândiserăm, mai ales că nici nu era o porțiune foarte mare. Totuși era vorba despre o cameră cu umiditate mai mare, lucru care, probabil, a contat. Desigur, asta a presupus o întreagă nouă aventură despre care nu vă mai povestesc acum, dar pe care cred că oricine și-o poate imagina ușor și care n-a fost deloc placută.

Azi am descoperit că lucrurile puteau fi mult mai simple, încă de la început, pentru că azi am aflat despre tapetul decorativ de la Axelen. E aproape amuzant cum, în necunostință de cauză, am asociat mereu tapetul cu mucegaiul, dar nu m-am gândit nicio clipă la acesta din urmă atunci când am lipit un autocolant uriaș, din plastic pe un perete de a cărui cealaltă parte se afla baia. Cu tapetul n-am avut nici măcar o singură întâlnire directă de-a lungul vieții, doar am auzit, în trecut, povești nu prea bune și-am rămas la ele. Prin urmare, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că există și tapet antimicrobian din fibră de sticlă și, în general, tapetul modern e făcut din materiale care lasa peretele să respire și chiar ajută la combaterea mucegaiului sau a umidității crescute.

Mi-am imaginat cât de mult mai ușor ar fi fost totul în camera buclucașă dacă aș știut toate astea atunci. Nici vorbă de frecat pereții în zadar, de dat un strat de amorsă și două straturi de lavabilă, de supărare că nimic nu funcționează, de aplicat autocolant, de mucegai sub autocolant, de dat autocolantul jos și de luat de la capăt cu mai mult greu și fără forțe proaspete. Plus riscurile asociate mucegaiului prezent într-o cameră de copii. Nu, nici vorbă de toate astea. În schimba, aș fi ales un model de Tapet decorativ Canvas (Eijffinger) de pe Axelen.ro, aș fi pregătit pereții cu minim efort, aș fi aplicat tapetul și gata. Camera ar fi fost curată și frumoasă, în mai puțin timp, cu mai puțin efort și pe termen mai lung pentru că tapetul de acest tip este rezistent, lavabil și ultralavabil. Acum, nu știu dacă se pot curăța de pe el și eventualele urme de carioci, dar se pare că este ușor de îndepărtat în cazul în care se dorește înlocuirea lui.

Am decis să scriu acest articol gândindu-mă la toate astea. Pentru că eu cred că e bine să luăm informații din mai multe locuri, să înțelegem că lucrurile se schimbă, evoluează, și ce știam ieri despre ceva, nu mai e neapărat valabil și azi. Mai ales, să căutăm soluții care să ne facă viața mai ușoară pentru că, uneori, ele chiar există și pentru un drum lung și complicat putem găsi și o variantă mai scurtă și mai puțin complicată.

Revenind la tapet, mie îmi plac lucrurile simple și asta înseamnă că îmi plac și pereții simpli și camerele curate care nu-s încărcate. Pentru că, în general, mă plictisesc repede și simt nevoia de a redecora, prefer să mă joc mai degrabă cu obiectele din casă, decât cu pereții. Dar gusturile diferă și știu că sunt mulți oameni care apreciază cel puțin un perete cu model deosebit, dacă nu chiar toți. Tapetul poate fi o soluție simplă și pentru ei. Atât în colecția Canvas, de care vorbeam mai sus, cât și în celelalte colecții promovate de Axelen, există modele frumoase de tapet care vă pot transforma locuința radical. Indiferent de gusturi, dacă doriți o soluție simplă, accesibilă și deosebită pentru a vă redecorarea locuința, puneți și tapetul pe lista voastră de opțiuni, citiți mai multe despre el și s-ar putea să rămâneți uimiți. În orice caz, e bine să știm că cei de la Axelen aduc în exclusivitate în România colecții de tapet decorativ de la companii internationale renumite cum sunt Elie Saab, Philipp Plein, Zambaiti Parati sau Eijffinger. Asta înseamnă că modele cum sunt cele de mai jos găsim doar prin intermediul lor.

Acestea fiind scrise, vă doresc zile liniștite, pereți curati și frumoși și dorința și puterea de a vedea mereu partea plină a paharului, mai ales dacă, din greșeală sau nu, vă alegeți cu pereții desenați cu carioci de către micii artiști ai casei.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto – axelen.ro + canva.com

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s