Scrisoare către fiica mea – despre frumusețe

Își pune ambele mânuțe pe obrajii mei, mă privește fix în ochi, îmi dă un pupic lipicios pe nas și-mi spune din tot sufletul : Ești cea mai frumoasă mamă din lume! Te iubesc! Apoi se cuibărește toată la mine în brațe, cu capul pe pieptul meu. Încă mai are loc, încă e mică și inocentă, încă vede frumosul în tot ce o înconjoară și, mai ales, în ea. Îmi amintesc cum, într-o zi când vorbeam despre recunoștință, am găsit într-o carte o activitate care ne propunea să spunem numele tuturor oamenilor pentru care suntem recunoscători. Fetița mică a spus tare și clar – Mami… Tudor… Tati… și… Eu! Am privit-o uimită și, deși nu credeam că așa ceva ar fi posibil, am simțit că o iubesc și mai tare.

O privesc și acum și-mi doresc să se iubească mereu pe ea, dar nu pot să nu mă întreb cum va fi când va crește, cum se va adapta la lumea asta atât de dominată de imagini perfecte ale unor oameni perfecți pe hârtie. Ma gândesc la asta în timp ce ea se lasă moale, adoarme ușor și eu mă bucur că suntem împreună, în casă, la caldură, când afară frigul își cere drepturile. O privesc și gândurile îmi curg prin minte ca o poveste… o poveste despre frumusețe pe care aș vrea ca ea să o știe.


Iubita mea dragă, ești mică acum, dar vei crește și-n curând eu mă voi întreba când a trecut timpul așa de repede și voi tânji după clipele astea când încă încapi toată la pieptul meu, când încă sunt cea mai frumoasă din lume pentru tine. Vei crește și vei vedea că lumea e mare, mult mai mare decât poate imaginația ta să o cuprindă acum; vei crește și vei descoperi multe lucruri noi, unele bune, altele mai puțin bune; vei crește, vei învăța să te adaptezi și vei afla că frumusețea nu e mereu ce pare a fi. Știu că îmi doresc pentru tine să te vezi mereu frumoasă și să fii mereu blândă cu tine și de-asta o să-ți spun câteva lucruri despre frumusețe.

Pentru a fi frumoasă, e nevoie, în primul rând, să ai grijă de sufletul și de mintea ta. Fi bună și blândă, iubește și iubește-te, hrănește-ți mintea fară oprire… Citește, călătorește, ascultă-i pe cei din jurul tău si pe tine însăți pentru că cea mai importantă parte a frumuseții vine dinăuntrul tău și ea se vede în ochi. Ochii răspândesc lumină, căldură și bucurie. Poți vedea asta la proaspetele mămici care strălucesc chiar și când n-au dormit nopți întregi, poți vedea asta la mine, când chipul tău se reflectă în ochii mei, și poți vedea asta când te privești pe tine în oglindă și zâmbești. Eu te iubesc și te voi iubi mereu necondiționat, dar, înainte de a te iubi oricine altcineva, e nevoie să te iubești tu pe tine. Tu ești cea mai bună prietenă a ta.

Trupul tău este casa sufletului tău și de asta și el are nevoie să fie îngrijit. Să îți îngrijești trupul înseamnă să continui frumos iubirea sufletului si a minții. Să îți îngrijești trupul înseamnă să-i oferi ceea ce el are nevoie, la interior și la exterior. Frumusețea se vede cu ochii, dar rădăcinile ei sunt înăuntrul nostru. Machiajul a evoluat enorm, poate să acopere cearcăne, poate să facă pielea să strălucească. Dar când te machiezi e ca și cum ai purta o mască. Și e ok să o porți, dacă si când vei vrea, dar mi-aș dori să alegi sa fii frumoasa mereu, să-ti strălucească pielea si când porti machiaj, dar și când te trezești dimineața devreme. Pentru asta e nevoie, în primul rând, să-ți hrănești trupul pe dinăuntru, să te asiguri că el e sănătos pe dinăuntru. Așa cum unei plante îi pui apă la rădăcină, așa si tu sa ai grijă de tine. Bea apă, mănâncă fructe și legume proaspete, dormi suficient. Hrănește-ți corpul sănătos dacă vrei ca el să strălucească mereu.

Nu uita nici de exterior. Trăim într-un mediu din ce în ce mai agresiv. Soarele, care în trecut ne încălzea si ne hrănea cu vitamina D, acum mai degrabă ne rănește. Frigul care face obrajii copiilor roșii și frumoși, usucă tenul. Pielea e cea mai afectată de toți factorii din jur pentru că ea e bariera care protejează corpul și e cea mai expusă. Pielea feței, în special, e aceea pe care o expunem aproape mereu și aceea după care, cel mai des, suntem considerate a fi sau nu frumoase. Ai grijă de tenul tău. E una dintre cele câteva cărți de vizită ale tale. Nu, din nou, nu mă refer la a îl acoperi cu machiaj, ci la a îl îngriji și proteja. Îngrijirea tenului în sezonul rece, dar și în sezonul cald, ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică, independent de ce alte produse alegi să porți. Poate nu îți dai seama acum, dar există cearcăne frumoase și cearcăne urâte, riduri frumoase și riduri urâte. Cearcănele pe care le are o mamă, care-a stat trează să-și îngrijească pruncul, sunt frumoase, ridurile care apar din cauză că am râs cu gura până la urechi sunt minunate. Pe toate celelalte le poți preveni acordând atentie sporită acestui lucru mic, dar, important, care se cheamă îngrijirea pielii. Așa cum, după ce ai udat planta preferată la rădăcini, îi ștergi apoi frunzele verzi și le stropești și pe ele cu apă proaspătă, așa e bine să faci și cu trupul tău. Ai grijă de el și la exterior.

Lumea te asteaptă să o descoperi, cu bune si cu rele, și tu poți face asta în libertate deplină. Poți purta ce haine dorești, poți să te machiezi sau nu, să-ți vopsești părul sau nu. Tu alegi ce faci cu corpul tău si tu alegi ce sens dai frumuseții. Doar amintește-ți, mereu, de tine și de un ritual minim de îngrijire; un ritual în care să fii atentă la tine, la sufletul tău și la mintea ta, dar și la corpul care le adăpostește, atât pe dinăuntru, cât și pe dinafară.


Am scris cele de mai sus inspirată de Allurene, un brand românesc de produse de îngrijire a tenului care ne-a invitat să scriem ce povești ar spune tenul nostru la venirea iernii. M-am întrebat cui ar putea să-i spună pielea mea povești și n-am găsit o persoană mai potrivită decât propria mea fiică, mai ales că produsele Allurene par a fi fost concepute special pentru persoane ocupate și, implicit, pentru mame. Cele mai frumoase povești ale unei mame vor fi, întotdeauna, acelea pe care le spune propriilor copii, fie că ele sunt despre prinți și prințese sau despre creme de noapte și creme de zi.

Promovarea unui ritual de ingrijire minimalist mi-a atras atenția în mod special pentru că mie mi se pare că trăim într-o lume în care diversitatea e atât de mare încât pare că suntem bombardați din toate părțile cu tot felul de produse. De multe ori mă pierd când ajung într-un magazin de produse pentru îngrijire a pielii și mă descurajez total când văd ce ritualuri complicate sunt promovate atât de des. Prin urmare, un ritual de îngrijire simplu, cu produse puține și multifuncționale, mi se pare tare atrăgător. Allurene ne oferă produse care satisfac mai multe nevoi în același timp și toată gama cuprinde, în acest moment, 6 produse, între care și o cremă hidratantă My BFF care n-ar trebui să ne lipsească nouă, femeilor. Mame sau nu, tinere sau mai puțin tinere, ocupate sau cu mult timp liber, toate ar trebui să fim atente la hidratare. Atât la interior, consumând apă în cantitate suficientă, cat și la exterior,având grijă de pielea noastră.

Îmi doresc pentru fiica mea să înțeleagă, atunci când va crește, că partea de îngrijire e cea mai importantă. Gesturi simple cărora nu le acordăm, poate, prea mare atenție, fac diferența dintee un om frumos si un om mai putin frumos iar eu cred că frumusetea există atunci cand avem grijă de noi pe toate aceste planuri – minte, suflet și trup. Dincolo de produsele pe care le folosim, de machiajul pe care îl purtăm sau nu ori de darurile cu care ne-a înzestrat mama natură, un ritual simplu, în cadrul căruia ne întoarcem privirea spre noi înșine, va face diferența. Eu îmi amintesc cât de mândră eram de mine, pe la începutul perioadei în care am început să folosesc tot felul de produse de make-up, pentru că niciodată, oricât de obosită aș fi fost, nu mă puneam la somn fără să mă demachiez. Mi-am păstrat acest obicei și după ce am devenit mamă. Chiar dacă, practic, nu mai aveam timp să mă machiez, deci n-aveam vreun strat de make-up de dat jos, mi-am păstrat obiceiul de a îmi curăța fața după o zi plină, oricât de obosită eram. O apă micelară cum este de la Allurene – Apă micelară Refresh me nicely – pe care-o folosim întorcându-ne privirea spre noi însene, s-ar putea să steargă mai mult decat impuritățile strânse pe fața noastră de-a lungul unei zile. S-ar putea să ne dea un refresh si-un motiv să zâmbim, în timp ce ne privim și ne atingem pielea. Și totul în mai puțin de 5 minute. Desigur, la acesta e musai să adăugăm câteva pagini citite zilnic dintr-o carte, mese delicioase cu produse sănătoase, o faptă bună și un ” sunt recunoscătoare pentru cei care mă iubesc, dar și pentru mine„, rostit din toată inima.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto & prelucrare – allurene.ro, canva.com

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s