9 lecții de viață pentru 9 vieți. Sfaturi de la pisici.

on

În zilele noastre, relaxarea a devenit un ceva ce trebuie să facem și, în același timp, un ceva ce e foarte greu de atins. Au apărut oameni și metode care ne învață să ne relaxăm. Și e ok. Doar că, uneori, lucrurile se complică mai mult decât ar fi necesar. Adevărul e că una dintre cele mai simple metode de relaxare e – aproape – la îndemâna oricui și vorbesc aici despre a observa un animal, în cazul de față, o pisică.

Despre pisici se spune că au 9 vieți. Nu știu dacă treaba asta e sau nu adevărată, dar știu că, dacă le privim cu atenție, pe lângă faptul că ne va cuprinde o stare de bine, s-ar putea să învațăm cel puțin 9 lecții care s-ar putea să ne facă să ne simțim ca și cum am avea de trăit 9 vieți. Din plin.

Vă invit, așadar, să descoperiți împreună cu mine cele 9 lecții de viață de la o pisică. Vedetele vor fi Goldie, pisica celei mai bune prietene a mea și, probabil, cea mai dorită pisică din lume, dar și Dunguliță, un pisoi salvat de pe stradă, alături de pisicile de la țară: Negruța, Tigrișor și părinții lor.

Lecția nr.1 – Trăiește în prezent

Aceasta este, probabil, cea mai prețioasă lecție dintre toate și o învățăm de la toate animaluțele și, implicit, de la pisici. Da, o pisică poate simți frică, furie sau chiar gelozie și, uneori, pisicile chiar nu au o viață ușoară. Totuși, asta nu le va împiedica să se bucure de momentul prezent. Nu vom vedea niciodată o pisică să nu doarmă din cauza faptului că e îngrijorată pentru că mâine va merge la veterinar. La fel, nu vom vedea niciodată o pisicuță care să nu doarmă azi, dacă se află în siguranță, pentru că ieri a atacat-o un câine. Îmi amintesc aici și de Dunguliță, pisoiul salvat de noi. Era înfometat, ud și înfrigurat, dar când a ajuns la caldură, în siguranță, a putut să se joace, să doarmă și, mai ales, să toarcă. Asta se întâmplă pentru că animalele trăiesc mai mult aici și acum decât ieri și mâine și cred că și nouă, oamenilor, ne-ar prinde bine să facem asta mai des.

Lectia nr. 2 – Joacă-te

Se știe că, dacă vrei un animaluț de companie, trebuie să fii pregătit pentru mișcare și, uneori, dezastru. Pisicile sunt extrem de jucăușe și, foarte interesant, rămân jucăușe chiar și după ce nu mai sunt pui. Prietena mea îmi trimite adesea filmulețe în care se joacă cu pisica ei și e absolut delicios să le privești și asta în condițiile în care Goldie are 8 ani. Desigur, cei mai activi rămân puii. E și normal să fie așa, dar cred că lecția, în esență, e că toți ar trebui să ne jucăm mai mult. Cu animăluțele de companie, cu copiii noștri sau doar noi, între noi. Pentru că jocul ne binedispune, ne face să râdem și să ne încărcăm cu energie pozitivă.

Lecția nr. 3 – Fii curios

Fiecare pisică e diferită. Unele sunt mai sensibile și mai precaute, altele sunt mai îndrăznețe. Totuși, toate sunt foarte dornice de explorare. Atunci când ajung într-un loc nou, mai devreme sau mai tarziu, vor începe să-l cerceteze. Vor mirosi fiecare lucru, vor pipăi… Uneori cu precauție, fără să se arunce cu capul înainte, dar întotdeauna în detaliu și, aici, îmi amintesc tot de Dunguliță care, după un prim somn sănătos, a început să verifice fiecare colțișor al balconului care i-a fost locuință provizorie. Pentru că pisicile sunt foarte curioase și noi, la rândul nostru, nu ar trebui să ne oprim din a fi curioși. Pentru că așa aflăm lucruri noi și utile și așa creștem frumos pe tot parcursul vieții.

Lecția nr.4 – Dormi

Se spune că, dacă vrei să-ti dai seama care-i cel mai bun loc de dormit dintr-o casă, e bine să aduci acolo o pisică și să observi unde se asează ea. Da, pisicile simt și apreciază confortul și au, probabil, un fel de senzori speciali care le fac să-si dea seama de calitatea unui lucru. Micuța necuvântătoare va analiza totul, de la nisipul pentru litiera pisicii până la jucării și spațiul pentru somn și va face întotdeauna cele mai bune alegeri. Așa făceau și pisicile de la țară. Găseau mereu cele mai confortabile locuri, uneori chiar în bratele copiilor, dacă aceștia stăteau cuminți, și dormeau. Mult și de fiecare dată când aveau nevoie. Așa cum și noi ar trebui să facem.

Lecția nr. 5 – Cere, atunci când îți dorești ceva

Nu mi s-a întâmplat niciodată să văd o pisică ezitând să ceară ceva. Mi s-a întâmplat să văd pisici mai timide sau speriate, dar nu pisici care să nu-ți transmită, măcar printr-o privire foarte sugestivă, că vor ceva. Dacă vorbim despre pisicile de casă, acestea clar nu vor avea probleme în a cere în brațe, atunci când vor în brațe sau în a cere mâncare atunci când vor mâncare. La țară, cel puțin, m-a amuzat foarte tare interacțiunea dintre cele patru pisici și bunica mea. Ei nu-i plac pisicile ca animale de companie, le apreciază pentru prinsul șoarecilor și cam atât. Acum, nu știu cum se face, dar fix în grija ei a căzut sarcina de a le hrăni. Adică, mă rog, oficial erau hrănite de nepoțica mea, dar, când aceasta nu era acasă sau se plictisea, bunica prelua ștacheta și, aparent, nu-i convenea deloc și le certa de fiecare dată când le vedea. Maria, fetița mea, chiar s-a supărat și a decretat că nu-i place de mămaia pentru că vorbește urât cu pisicile. Credeți că acestea din urmă s-au supărat? Nici vorbă. Când o vedeau pe bunica, se retrăgeau, dar doar dacă nu făceau ceva important. Dacă erau în brațele unui copil și se simțeau bine, rămâneau acolo și, pur și simplu, o ignorau. Altfel fugeau, dar totul până la mâncare. Când le era foame, nu aveau nicio problemă în a își cere drepturile, fie că le cereau de la bunica sau de la oricine altcineva.

Lecția nr. 6 – Iubește și fii recunoscător

Unii spun despre pisici că sunt egoiste și manipulatoare. E interesant cum, uneori, credem atât de puțin în iubire și considerăm exprimarea ei atât de nenaturală, încât o asociem cu manipularea. Pisicile dau tot ce au mai bun atunci când iubesc sau vor ceva și știu să mulțumească atunci când primesc. Motănelul pe care noi l-am luat de pe stradă ne-a cucerit cu iubirea lui și nu văd nimic rău în asta, mai ales că, apoi, a continuat să ne ofere iubire și recunoștință. Nu cred că am întâlnit vreodată o pisică mai cuminte și înțeleg că genul acesta de comportament e specific animăluțelor salvate. Atunci când salvăm un astfel de suflet, ne alegem cu un prieten pe viață iar asta nu poate fi decât iubire pură și cred că noi, oamenii, am face bine să învațăm și această lecție de la pisici. Să nu mai vedem clișee la tot pasul, să ne exprimăm recunoștința și iubirea atunci când le simțim.

Lectia nr. 7 – Spune nu, atunci când nu vrei ceva

Scriam mai sus că, probabil, Goldie, pisica prietenei mele, e cea mai dorită pisică din lume și nu glumesc. Copiii mei o cunosc de câțiva ani buni și, în toți acești ani, au reușit să o mângâie o singură dată. Prima dată. Din acel moment, atunci când ei intră în casa prietenei mele, Goldie, o pisicuță care apreciază foarte mult liniștea, urmează mereu același traseu prestabilit. Oriunde s-ar afla, fuge rapid și se ascunde sub pat. Nu iese de acolo până nu pleacă copiii și, lucru curios, copiii nu se supără pe ea și o iubesc în continuare la fel de tare. Goldie, cu atitudinea ei, i-a învățat să-i respecte spațiul personal și dorințele și, sper eu, i-a învățat să le respecte și pe ale lor, în așa fel încât să nu spună vreodată da atunci când simt nu. Pentru că e important să ne respectăm pe noi înșine, nevoile, dorințele și limitele noastre. Doar așa le vor respecta și cei din jur.

Lecția nr. 8 – Fii curajos

Se spune că pisicile cad mereu în picioare. Treaba asta nu e chiar adevărată, iar expresia are un înțeles mult mai profund. Există și situații cu pisici salvate din copac de pompieri, dar asta nu-i o rușine. E bine să cerem ajutor atunci când avem nevoie de el și e un act de curaj să facem asta. Altfel, de-a lungul vieții, vom și cădea. E bine să aterizăm în picioare, dacă se poate, dar nu-i o tragedie nici dacă ne prăbușim. Atât timp cât ne facem curaj să ne și ridicăm. Și da, putem învăța asta de la pisici, iar eu îmi amintesc aici tot de pisoiașii de la tară, atât de mici, dar incredibil de curioși și curajoși. Se băgau prin toate cotloanele, se luptau și, uneori, cădeau, dar mereu se ridicau și o luau de la capăt.

Lecția nr. 9 – Ai grijă de tine

E interesant cum mulți oameni spun că nu vor animale de companie pentru că fac mizerie când, cel puțin pisicile, sunt excepțional de curate. Am avut mari emoții atunci când l-am adus acasă pe Dunguliță, pisoiul salvat. Oricât ne era de drag si voiam să-l ajutăm, ultimul lucru pe care ni-l doream era o casă îmbibată cu mirosuri urâte venite de la pisică luată de pe stradă, eventual purtătoare de bacterii și paraziți. Ei bine, cu această ocazie am aflat că orice pisică, indiferent dacă e de pe stradă sau nu, dacă a avut o mamă de la care să învețe, va aprecia un nisip pentru pisici ca fiind cea mai bună opțiune pentru a-și facă nevoile. Mai mult de atât, am aflat și că pisicilor le place să mănânce din recipiente curate și să bea apă curată și nu apreciază deloc dacă așezăm litiera în apropierea bolului cu mâncare, la fel cum nu apreciază nici o litieră murdară. Asta pe lângă faptul că, după cum am văzut toți,măcar o dată, pisicile își curață blănița de mai multe ori pe zi. Prin urmare, putem învăța și asta de la ele. Să ne întoarcem privirea spre noi, să avem atenție la ce și cum mâncăm și să ne îngrijim corpul.


La asemenea lecții de viață, mi se pare normal să le oferim pisicuțele produse de cea mai bună calitate și de aceea vă prezint, azi, așternului igienic pentru pisici de la IMPERIAL CARE WHITE. Acesta este realizat în colaborare cu numeroși crescători de pisici și este singurul așternut igienic testat și recomandat de Federația Națională Felinologică Română FELIS ROMÂNIA al cărei președinte este Adrian Dragotă, fix omul care face posibil ca pisicuțele să se bucure de așa un așternut așa special. Spun special pentru că are la bază grija pentru pisicuțe, cunoașterea acestora în profunzime și atenția la nevoile lor, înțelegând cât de importantă e curățenia pentru ele.

Concret, Imperial Care White are următoarele beneficii:

Este natural, deci este prietenos cu animaluțele, dar și cu mediul înconjurător.

Nu lasă praf deoarece este făcut din bentonită* albă de calitate superioară, iar asta înseamnă confort, atât pentru pisici, cât și pentru stăpâni.

– Are o putere mare de conglomerare și absorbție formând bulgări de consistență ultra compactă. Din acest motiv, curățarea litierei este rapidă și economică, fapt ce conduce la un stăpân fericit – pentru că nimănui nu-i place să petreacă prea mult timp curățând litiera- dar și la o pisică mulțumită și fericită pentru că, am stabilit deja, pisicile apreciază foarte mult curățenia.

Este rentabil datorită granulației extra-fine a bentonitei și a puterii de conglomerare de care am amintit mai sus. Asta înseamnă că o pungă de 6 litri de Imperial Care White ne ajunge pentru aproximativ o lună, lucru care va conduce, automat, la un stăpân mai fericit, iar un stăpân fericit înseamnă o pisică fericită.

– Poate cel mai important lucru, elimină mirosurile neplăcute. Formula de control maxim al mirosurilor dezodorizează bulgării formați, transformând mirosul neplăcut al acestora într-un miros agreabil de iasomie.

Partea și mai interesantă e că nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, ci să aveți încredere în pisicuța voastră. E suficient de înțeleaptă si de atentă la detalii, încât să-si dea seama singură care-i cel mai potrivit așternut igienic pentru litiera ei. Noi trebuie doar să-i arătăm așternutul igienic Imperial Care White și să avem încredere în ea.

Iar dacă, din diverse motive, nu aveți sau nu puteți avea o pisicuță, nu ezitați să priviți una și să învățați de la ea.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto & prelucrare – imperial-care.ro & canva.com

* Conform dexonline.ro, bentonita este o rocă sedimentară argiloasă caracterizată printr-o mare capacitate de absorbție și dezodorizare.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s